Aranjarea produselor alimentare în frigider îţi poate părea un lucru simplu. Dar nu e chiar aşa! Vezi mai jos cum ar trebui să aşezi alimentele în frigider, devreme ce fiecare raft are o temperatură anumită.
De regulă, temperatura în interiorul unui frigider nu trebuie să depăşească 4-5 grade C pentru păstrarea optimă a produselor alimentare.
Raftul de sus are o temperatură de 4-6 grade C
Laptele, brânzeturile, smântâna se aşează pe raftul de sus, care are de obicei o temperatură cuprinsă între 4 şi 6°C, de fiecare dată în spate, acolo unde este mai rece.
Carnea, peştele şi lactatele desfăcute se aşează pe raftul din mijloc sau cel de jos
Carnea gătită, peştele, fructele de mare, laptele desfăcut se păstrează în zona cea mai rece a frigiderului, care este cea din mijloc sau cea de jos, de deasupra sertarului cu legume şi are o temperatură de 0-4 grade C.
Tot pe raftul din mijloc se pune mâncarea gătită, sucul de fructe sau alte produsele desfăcute, alimentele pentru decongelare.
Carnea crudă ambalată ar trebui pusă pe raftul de jos al frigiderului, cel mai rece, de deasupra cutiei pentru legume(circa 2 grade C).
Legumele se aşează în sertarele de jos ale frigiderului
Fructele şi legumele se aşează separat în sertarele de jos, întrucât unele fructe (pere, mere, piersici, nectarine, pepene galben) degajă etilen atunci când sunt coapte şi accelerează coacerea celorlalte.
Unele frigidere dispun de sertare cu umiditate diferită. Legumele se menţin proaspete mai mult timp în ambalajul original sau într-o pungă de plastic vag legată sau de hârtie, în condiţii de ceva umiditate, în timp ce fructele – în sertarul (uneori marcat) cu umiditate mai scăzută.
Legumele şi fructele nespălate se păstrează mai bine în frigider, apa contribuind la formarea mucegaiului și înmulţirea bacteriilor. Anumite fructe şi legume, cum ar fi roşiile, bananele, cartofii, ceapa, portocalele, avocado, nu se păstrează în frigider.
Zona uşii este cea mai caldă parte a unui frigider, cu temperaturi între 6 şi 10°C
Aici se aşează alimentele care au cea mai puţină nevoie de temperaturi scăzute.
Sticle cu sosuri, muştar, murături, gemuri începute sau dulceaţă, sticle cu apă, sucuri naturale neîncepute, sucuri acidulate, vin, bere, condimente, ketchup, maioneză, ulei de nucă, susan se păstrează bine pe ușă.
Untul și brânzeturile moi nu au nevoie de temperaturi scăzute pentru păstrare, astfel încât pot fi lăsate, de asemenea, pe uşă.
Ouăle se păstrează în zona cu temperatura mai scăzută
Ouăle se pastrează cel mai bine pe raftul din mijloc, unde temperatura este mai scăzută. Este preferabil de a le păstra în cutiile originale (nu se transferă în recipientul pentru ouă al frigiderului).
Alimente care nu se ţin în frigider
Unele alimente, cum ar fi fructele exotice, citricele, roşiile, fasolea păstăi, vinetele, dovleceii, busuiocul, cartofii, ceapa, avocado, usturoiul, pâinea, uleiul, cafeaua, mierea, nu au nevoie să fie conservate în frigider, întrucât temperaturile scăzute le deteriorează şi atunci, unele dintre ele, se păstrează mai bine în locuri uscate, răcoroase şi întunecate.
Nu se pun alimente calde în frigider
Alimentele gătite se lasă să se racească bine. Astfel se evită condensările şi ridicările bruşte ale temperaturii în anumite zone ale frigiderului.
“Data limită de consum” şi “A se consuma de preferinţă înainte de”
În ceea ce priveşte expirarea produselor, sunt produse pe care este scris “Data limită de consum” şi care prezintă un pericol pentru sănătate dacă depăşesc termenul şi produse pe care scrie “A se consuma de preferinţă înainte de”. Acestea din urmă pot fi consumate, în termen rezonabil, şi după data înscrisă pe ambalaj, dacă au fost depozitate corect şi nu au pierdut proprietăţile organoleptice.