Oul este un ingredient de bază în bucătărie, dar care frecvent se prepară incorect. Cine nu se pomeneşte să-şi gătească în grabă un scrob, o omletă sau un ou fiert? Cea mai comună greşeală este fierberea ouălor în exces, devenind astfel tari, uscate şi lipsite de gust. Un om adult consumă într-un an mai mult de 250 de ouă.
Ce trebuie să urmezi când prepari ouăle:
1. Să nu le spargi de partea laterală a vasului
Sparge oul de o suprafaţă plană şi nu vei avea coji mici de ouă împrăştiate de fiecare dată în vas sau în alimente.
2. Nu scufunda ouăle în apă clocotită
Dacă pui ouăle într-o oală cu apă clocotită, vor crăpa. Ouăle se pun în apă rece, se aduc până la punctul de fierbere după care focul se opreşte şi se lasă ouăle timp de 10 minute în apa fierbinte (pentru a obţine un galbenuş moale – 5 minute). Ouăle fierte în exces se fac tari, uscate, pierd din savoare şi capătă un gust sulfuros. După ce se scot din apa fierbinte, ouăle se pun sub un jet rece de apă curgătoare.
3. Decojeşte ouăle fierte mai uşor – de îndată ce s-au răcorit şi pot fi ţinute în mână.
4. Încearcă să prepari corect un scrob
O greşeală frecventă este prepararea scrobului la focul mare şi atunci obţii o masă întunecată, densă şi aspră de ouă. Preparând ouăle la foc mic spre mediu şi mestecând uşor cu spatula, vei avea un scrob moale şi mătăsos în loc de unul uscat.
5. Nu bate ouăle pentru omletă în exces
Nu bate ouăle pentru omletă în exces înainte de a le răsturna în tigaie ca să nu obţii omleta plată şi densă. Dacă adaugi un pic de apă sau smântână, vei prepara o omletă luminoasă, deschisă la culoare, moale şi pufoasă.
6. Asezonează omleta la timpul potrivit
Asezonează ouăle înainte de a le pune la foc. Pentru scrob sau omletă adaugă sarea, piperul, speciile în timp ce baţi ouăle cu telul, sau cel puţin înainte de a le pune la foc.
7. Când faci ochiuri fierte în apă
Ouăle mai vechi se vor împrăştia mai mult decât cele proaspete. Acestea au în interior camera de aer mai mare şi sunt un pic mai fluide, mai curgătoare decât ouăle proaspete de consistenţă mai gelatinoasă, mai închegate. Pentru a prepara ochiuri fierte în apă adaugă doar un pic de oţet (nu sare) la apă la focul mic, găteşte timp de 3-4 minute, apoi trece vasul sub apă rece. Înainte de a le mânca fierbe-le timp de un minut în apa clocotită.
8. Ouăle ochiuri se prepară mai bine în tigaie neaderentă
Pentru a evita lipirea ouălor de tigaie şi rumenirea, arderea lor, prepară-le într-o tigaie neaderentă, decât în una din fontă sau inox. Pentru a găti ochiuri perfecte, unge o tigaie cu unt, sau una neaderentă fără nimic, sparge ouăle, dă focul la minim şi lasă-le să stea 10 minute, albusul se va întări, iar gălbenuşul va rămâne puhav.
Mult succes la gătit!