Spanacul este considerat ”mătura intestinului”, deoarece este unul din cele mai indicate alimente când vine vorba de curățarea sistemului digestiv. Conține sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, zinc, cupru, iod și fier, vitaminele A, C și complexul de vitamine B. Sper că te-am convins să consumi spanac. De aceea, îți propun câteva rețete delicioase din acestă plantă valoroasă.
Supă cremă de spanac
Ingrediente: 500 gr spanac, 3 cartofi, 2 morcovi, 1 ceapă, mărar proaspăt, sare, piper, puțin ulei, 3 căței usturoi, 100 gr smântână.
Mod de preparare: Se toacă mărunt ceapa, morcovii și usturoiul. Se fierb cartofii până ce se înmoaie, apoi se adaugă spanacul și mărarul tocat și se mai fierb 10 min. Se scurg legumele (zeama se păstrează), se lasă puțin la răcit, se pasează cu blenderul, se adaugă și 100 gr smântână. Apoi se răstoarnă într-o oală, se adaugă zeama și eventual se mai completează cu apă pentru a-i da consistența dorită. După care se mai fierbe 5 min.
Se servește rece sau caldă… în funcție preferință.
Este foarte gustoasă!
Clătite cu spanac
Ingrediente: 10 clătite, 500 gr. spanac, 250 gr. ricotta, un cățel usturoi, sare, piper, puțin parmezan.
Mod de preparare: Ia 10 clătite normale. Călește spanacul în două linguri de ulei, după care adaugă 250 gr. ricotta (o brânză italienească moale, pufoasă, cremoasă asemănătoare urdei), un cățel de usturoi, sare, piper și amestecă totul până la uniformizare.
Când amestecul a fost gata, întinde clătitele, pune spanacul și rulează-le, după care tăie-le în 4-5 bucăți, potrivite/egale ca mărime. Apoi pune bucățile de clătite în picioare, într-o tavă unsă cu ulei de măsline, una lângă alta, înghesuite. Pe deasupra, rade parmezan.
Lasă tava în cuptor 8-10 minute, până când s-a topit parmezanul și până ce bucățile de clătite au devenit mai maronii. Poftă bună!
Budincă de spanac
Ingrediente: 500 g spanac, 150 g cașcaval, 1/4 pâine (125 g), 3 ouă, o ceapă, o linguriță nucșoară, o lingură făină, sare, piper și ulei.
Modul de preparare: Spală spanacul foarte bine, pune-l în apă clocotită și apoi toacă-l mărunt. Pune câteva linguri de ulei într-o tigaie și tocă mărunt ceapa în timp ce se încinge uleiul. Călește ceapa câteva minute în uleiul încins, iar atunci când aceasta începe să se înmoaie, adaugă lingura de faină și amestecă bine. După care pune în tigaie spanacul și un pahar cu apă.
Lasă spanacul la fiert aproximativ zece minute la foc mediu. Condimentează spanacul pentru budincă după gust cu sare, piper, adăugă o linguriță de nucșoară și amestecă. Feliează pâinea și apoi tăie cubulețe.
Unge un vas termorezistent cu unt și așeză în acesta un strat de bucăți de pâine. Toarnă peste pâine jumătate din cantitatea de spanac, adaugă un nou strat de bucăți de pâine și presară jumătate din cașcavalul ras. Deasupra budincii de spanac adaugă câte un strat din spanacul rămas, pâine și cașcaval.
Bate bine cele trei ouă și, opțional, poți adăuga puțin lapte sau smântână. Toarnă ouale peste budinca de spanac și o introduci în frigider pentru 30-60 minute (pentru a se îmbiba bucățile de pâine cu ouăle bătute și zeama lăsată de spanac). Încinge cuptorul și lasă budinca de spanac la cuptor (la foc potrivit) circa 30-45 min. Spor la gătit!