Dacă nu ai ştiut până în acest moment care sunt cele mai bune şi sănătoase vase de gătit, îţi propunem să descoperi şi să faci alegerea corectă, întrucât o bună gospodină este acea care găteşte gustos, dar şi … sănătos.
Să-ţi explicăm pentru început cum stau lucrurile în privinţa tigăii de teflon.
Optează pentru vase de teflon ,,PFOA free’’
Teflonul este o denumire de brand folosită pentru a denumi substanţa politetrafluoroetilenă (PTFE), folosită în mai multe domenii pentru faptul că nu reacţionează cu alte substanţe chimice şi permite fabricarea de suprafeţe netede, non-adezive, inclusiv, pentru tigăi şi alte vase de bucătărie. În acelasi timp, acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o altă substanţă utilizată la producerea teflonului. Însuşi teflonul nu este suspectat de a fi cancerigen, dar cu privire la controversata substanţă PFOA, care se vehiculează ca ar fi cancerigenă, în acest sens existând studii care susţin ca ar creşte riscul cancerului de vezică urinară, pancreas, rinichi, disfuncţiilor tiroidiene, infertilităţii şi în paralel – studii care infirmă aceste constatări, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi uzinele producătoare de PFOA au căzut de acord ca până în anul 2015, să elimine totalmente PFOA din producere şi din componenţa obiectelor fabricate, incluzând totodată PFOA pe lista substanţelor nocive şi cerând companiilor de producere să îl substituie cu alte materiale.
Nu supraîncălzi tigaia de teflon la gătit!
Pe de altă parte cel mai indezirabil impact asupra sănătăţii, legat de vasele de teflon, este producerea fumului periculos, potenţial cancerigen, de tigăile de teflon supraîncălzite, care este capabil să provoace simptome asemănătoare răcelii, iar pentru păsările de colivie aflate în preajmă poate fi fatal, notează site-ul www.cancer.org. Sfatul este să nu supraîncălzeşti tigaia la gătit, să nu laşi la foc tigaia goală, ci să găteşti în tigaia de teflon la foc mic sau mediu.
Aluminiul este un alt pericol care te pândeşte în bucătărie
Trebuie să evităm gătitul în vase care conţin aluminiu, un metal larg răspândit, inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice. Ionii de aluminiu devin foarte toxici la încălzire şi se consideră că acţionează dăunător asupra creierului, celulelor sanguine, plămânilor, creşte riscul de osteoporoză.
Vasele de teflon sau ceramică zgârâiate nu se mai ţin în bucătărie
În comerţ există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică, care nu permit aluminiului să intre în contact cu hrana. În cazul în care acestea se deteriorează sau apar zgârâieturi, nu mai sunt bune pentru gătit.
Vasele din lut sunt cele mai sănătoase la gătit!
Vasele din lut nu acţionează dăunător asupra sănătăţii, nu interacţionează cu compuşii din alimente şi emit o caldură eficientă pentru gătit. Ele rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor, întrucât există vase cu pereţii groşi care pot fi puse inclusiv la foc deschis. Vasele din lut se încălzesc rapid şi nu sunt un pericol nici pentru alimentele gătite.
Vasele din sticlă sunt bune pentru gătitul la cuptor
Sticla este considerată deocamdată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Ea este bună pentru gătitul la cuptor, iar sticla de tip yena este un material termorezistent, chimic inert, care nu va interacţiona cu alimentele acide.
Vasele din inox
Inoxul inoxidabil este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Vasul din inox nu ar trebui să aibă pe suprafaţa interioară elemente confecţionate din aluminiu care să susţină coada vasului sau altele.
Vasele din email (smalţ)
Emailul este un material sănătos, dacă nu este deteriorat. La o mică zgârâietură vasul nu se mai întrebuinţează. Emailul este antibacterian şi inert (dacă este intact) la orice temperatură de preparare. În plus, se curăţă uşor şi nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.
Wok-ul
Tigaia wok este originară din bucătăria asiatică, având o formă care să permită amestecarea uniformă şi cu uşurinţă a legumelor, cărnii, peştelui. Necesită puţin ulei la gătire, timp redus şi păstrează proprietăţile nutritive ale alimentelor. Wok-ul fabricat pe bază de aluminiu cu teflon nu trebuie zgârâiat, întrucât aluminiul încălzit va intra în contact cu alimentele.