Cum să alegi vasele de bucătărie pentru gătit

Dacă nu ai ştiut până în acest moment care sunt cele mai bune şi sănătoase vase de gătit, îţi propunem să descoperi şi să faci alegerea corectă, întrucât o bună gospodină este acea care găteşte gustos, dar şi … sănătos.       

separator

Să-ţi explicăm pentru început cum stau lucrurile în privinţa tigăii de teflon.

1Optează pentru vase de teflon ,,PFOA free’’
Teflonul este o denumire de brand folosită pentru a denumi substanţa politetrafluoroetilenă (PTFE), folosită în mai multe domenii pentru faptul că nu reacţionează cu alte substanţe chimice şi permite fabricarea de suprafeţe netede, non-adezive, inclusiv, pentru tigăi şi alte vase de bucătărie. În acelasi timp, acidul perfluorooctanoic (PFOA) este o altă substanţă utilizată la producerea teflonului. Însuşi teflonul nu este suspectat de a fi cancerigen, dar cu privire la controversata substanţă PFOA, care se vehiculează ca ar fi cancerigenă, în acest sens existând studii care susţin ca ar creşte riscul cancerului de vezică urinară, pancreas, rinichi, disfuncţiilor tiroidiene, infertilităţii şi în paralel – studii care infirmă aceste constatări, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA şi uzinele producătoare de PFOA au căzut de acord ca până în anul 2015, să elimine totalmente PFOA din producere şi din componenţa obiectelor fabricate, incluzând totodată PFOA pe lista substanţelor nocive şi cerând companiilor de producere să îl substituie cu alte materiale.

Nu supraîncălzi tigaia de teflon la gătit!
Pe de altă parte cel mai indezirabil impact asupra sănătăţii, legat de vasele de teflon, este producerea fumului  periculos, potenţial cancerigen, de tigăile de teflon supraîncălzite, care este capabil să provoace simptome asemănătoare răcelii, iar pentru păsările de colivie aflate în preajmă poate fi fatal, notează site-ul www.cancer.org. Sfatul este să nu supraîncălzeşti tigaia la gătit, să nu laşi la foc tigaia goală, ci să găteşti în tigaia de teflon la foc mic sau mediu.

vase-aluminiu1Aluminiul este un alt pericol care te pândeşte în bucătărie
Trebuie să evităm gătitul în vase care conţin aluminiu, un metal larg răspândit, inclus pe lista celor mai nocive 200 de substanţe toxice. Ionii de aluminiu devin foarte toxici la încălzire şi se consideră că acţionează dăunător asupra creierului, celulelor sanguine, plămânilor, creşte riscul de osteoporoză.

Vasele de teflon sau ceramică zgârâiate nu se mai ţin în bucătărie
În comerţ există vase de gătit din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică, care nu permit aluminiului să intre în contact cu hrana. În cazul în care acestea se deteriorează sau apar zgârâieturi, nu mai sunt bune pentru gătit.

Vasele din lut sunt cele mai sănătoase la gătit!
Vasele din lut nu acţionează dăunător asupra sănătăţii, nu interacţionează cu compuşii din alimente şi emit o caldură eficientă pentru gătit. Ele rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor, întrucât există vase cu pereţii groşi care pot fi puse inclusiv la foc deschis. Vasele din lut se încălzesc rapid şi nu sunt un pericol nici pentru alimentele gătite.

targ5

Vasele din sticlă sunt bune pentru gătitul la cuptor
Sticla este considerată deocamdată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Ea este bună pentru gătitul la cuptor, iar sticla de tip yena este un material termorezistent, chimic inert, care nu va interacţiona cu alimentele acide.

set-2-caserole-si-2-capace-din-sticla-vabene-vb-3040003-7268672

Vasele din inox
Inoxul inoxidabil este stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Vasul din inox nu ar trebui să aibă pe suprafaţa interioară elemente confecţionate din aluminiu care să susţină coada vasului sau altele.

cratite

Vasele din email (smalţ)
Emailul este un material sănătos, dacă nu este deteriorat. La o mică zgârâietură vasul nu se mai întrebuinţează. Emailul este antibacterian şi inert (dacă este intact) la orice temperatură de preparare. În plus, se curăţă uşor şi nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.

Concurs_vase_emailat_32778

Wok-ul
Tigaia wok este originară din bucătăria asiatică, având o formă care să permită amestecarea uniformă şi cu uşurinţă a legumelor, cărnii, peştelui. Necesită puţin ulei la gătire, timp redus şi păstrează proprietăţile nutritive ale alimentelor. Wok-ul fabricat pe bază de aluminiu cu teflon nu trebuie zgârâiat, întrucât aluminiul încălzit va intra în contact cu alimentele.

609646e

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Un pacient în moarte clinică a povestit în detaliu tot ce s-a întâmplat în sala de operaţie
Articolul anterior
Tratează corect acneea!
Articolul următor