Ce flori pot fi mâncate?

Te va surprinde să afli că multe dintre florile pe care le cumperi la ocazii speciale, cum sunt trandafirii, garoafele sau crizantemele, pot fi folosite la gătit. În afară de acestea, există însă şi o varietate de flori de camp, pe lângă care trecem uneori nepăsători, şi care ascund secrete gastronomice demne de maeştrii bucatari.

separator

Condurul doamnei 

104621-2

Dintre toate florile comestibile, condurul doamnei are cea mai puternică aromă, dulce-picantă. Ca să îţi dai seama cu ce fel de bucate se potriveşte mai bine, bagă în gură o floare întreagă şi mestec-o încet. La început vei simţi un gust dulceag, dat de nectar, urmat de o tentă îndrăzneaţă uşor piperată. Aceste flori dau personalitate salatelor, creând un joc cromatic încântător, în nuanţe de galben, portocaliu, roşu aprins şi bej. În plus, poţi orna cu ele platourile cu carne, specialităţile de brânză, tartinele şi alte aperitive.

edible-flower-cake edible-flowers festivalul-florilor-comestibile flori-comestibile gt059_waterpunch_l
Packing-for-a-Destination-Wedding_0009

Florile de dovlecel

Flori-de-dovlecel-umplute-cu-ricotta2

Petalele au un gust uşor dulceag, cu o tentă care aduce aminte de muştar, pe care baza florii, mai crocantă, îl completează extraordinar. Florile de dovlecel sunt tradiţionale în bucătăria mediteraneană, iar după reţeta clasică se umplu cu risotto şi ierburi aromate tocate mărunt, cu pesmet sau ricotta, şi apoi se sotează sau se prajesc bine în ulei, până devin crocante.

diapozitiv48P1120539preparare-omleta-cuptor

Gălbenelele

flori-de-gradina-Galbenelele-Calendula-officinalis-09

Înlocuiesc excelent sofranul în mâncăruri şi pot fi presărate peste salate sau folosite în paella. Ca să le scoţi în evidenţă aroma şi culoarea, e indicat să le toci mărunt şi să le căleşti în ulei. Sotează puţina ceapa în ulei de măsline, adaugă gălbenelele tocate, orez, carne după preferinţe (pui, vita, peşte, fructe de mare) şi apă fierbinte sau supă strecurată de legume şi paella e gata! Petalele au o aromă picantă şi dau un plus de fantezie supelor, omletelor, preparatelor cu carne sau orez. Iar la desert, adaugă gălbenele în prăjitura de morcov sau de dovleac sau decorează cu ele cheesecake-ul şi prăjiturile glazurate.

pulpaporc-galbenele11 spring-salad-edible-flowers-dandelions-3-001IMG_8224_2

Levanţică

s560x316_1

Levanţica dă mâncărurilor o aromă dulce, florală, cu note citrice de lămâie, şi este folosită adesea pentru a spori savoarea mierii de albine, a prăjiturilor, budincilor şi biscuiţilor de casă, dar şi în ceaiurile de vară. Florile mai pot fi combinate cu specialitaţile din brânză şi arată fantastic în paharul cu şampanie, pe tortul de ciocolată (atunci când sunt cristalizate) sau ca garnitura la sorbet şi îngheţată. Pe lângă deserturi, levanţica poate fi inclusă şi în felurile principale, începând de la tocană de legume şi până la sosurile cu reducţie de vin.

images (1) images smoothie-cu-mure-si-lavanda-300x200-27200

Poţi folosi în bucate şi garoafe, crizanteme, trifoiul, păpădia, begonia, trandafirul, salvia, bujorul, floare de soc etc.

tort_flori_multicolor 652x450_104516-flori-comestibile-pe-care-le-poti-cultiva-in-gradina 9988flori-comestibile-1 al-doilea-la-ce-ne-place_2_size1 enhanced-buzz-13656-1365132358-0
mancare-din-flori prelucrat-tort-de-flori tort flori mare tort_flori_alb_rosu

Sursa

Tom Cruise dezvăluie cum se menține în formă la 62 de ani. Mănâncă un singur lucru, indiferent unde merge

Tom Cruise se menține în formă prin mult sport și o dietă foarte strictă. La cei 62 de ani, actorul din „Misiune imposibilă” consumă acelaşi fel de mâncare, oriunde s-ar afla, indiferent de ispitele culinare.

Tom Cruise comandă mereu pește alb la abur și legume, fără sos, fără ulei și fără unt, potrivit Daily Mail.

În loc de trei mese principale, are 15 gustări mici care nu depășesc 1.200 de calorii pe zi.

Cruise evită gustările dulci, alimentele procesate și carbohidrații şi consumă doar mâncăruri la grătar sau preparate la temperaturi scăzute.

Printre alimentele consumate în mod regulat de actor se numără ciocolata neagră cu somon, ovăz crud, afine, ghimbir, sfeclă, broccoli, roșii și spanac. În plus, actorul nu bea alcool.

Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

Iahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

Sarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

Salata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

Dovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

Sursa 

Ce vor mânca elevii din școlile din țară? Autoritățile propun un model de meniu pentru pachetele alimentare

Ministerul Educației și Cercetării supune consultărilor publice meniul pachetelor alimentare pe care le vor primi elevii claselor de gimnaziu, din instituțiile de învățământ care nu au bloc alimentar sau au bloc alimentar, dar nu au capacitatea de a asigura și gimnaziștii cu bucate gătite, scrie tvrmoldova.md.

Meniul- model de 10 zile pentru elevii din clasele V-IX, arată în felul următor:

Propunerile pot fi transmise, completând formularul disponibil la următorul link: https://bit.ly/41S8DTl.

MEC organizează, de asemenea, întâlniri cu profesorii, elevii și părinții pentru a răspunde la întrebări și a colecta sugestii privind conținutul meniului alimentar.

În prezent, aproximativ 135 000 de copii din clasele primare (I-IV) beneficiază deja de alimentație gratuită. De la 1 septembrie, acest drept se va extinde pentru aproape 160 000 de elevi din clasele gimnaziale, din peste 1 000 de instituții de învățământ din țară, inclusiv școli profesionale și sportive. Astfel, un total de 300 000 de copii vor primi zilnic un mic dejun cald (cei din instituțiile care au bloc alimentar/cantină și au capacitatea de a alimenta și gimnazișii) sau mic dejun la pachet (cei din instituțiile care nu au bloc alimentar/cantină sau au, dar nu au suficientă capacitate).

Acneea la adulți: de ce apare și cum se tratează corect?
Articolul anterior
Plan de exerciții pentru o săptămână!
Articolul următor