Cei care adoră ceaiul verde sunt de părere că persoanele care nu îl apreciază consumă ceaiul verde, mai degrabă, preparat necorespunzător. Cum ar trebui să prepari ceaiul verde pentru a-i păstra aroma şi a-l lipsi de amărăciune?
O greşeală fecventă este infuzarea frunzelor de ceai verde în apă clocotită, de 100 de grade Celsius. Această temperatură este potrivită pentru infuzarea ceaiului negru, însă nu şi pentru pregătirea ceaiului verde, ale cărui frunze, chiar şi cele mai calitative, fiind infuzate în apă clocotită, vor lăsa un gust amar, neplăcut. Frunzele de ceai verde se infuzează în apă fierbinte de 70-80 de grade Celsius, adică un pic răcorită.
Dacă laşi frunzele la infuzat prea mult timp, ceaiul obţinut va fi prea concentrat şi foarte amar. Perioada de infuzare ideală a acestui tip de ceai este de un minut, maximum trei, după care frunzele se strecoară.
Ceaiul verde preparat din frunze întregi, separate capătă un gust mai bun decât cel împachetat în pliculeţe.
Ceaiul verde de bună calitate are, de regulă, astfel de arome: dulce, dulce-amăruie, gust de nuci, gust vegetal, aromă de unt, aromă florală, fructată sau oceanică.
Din ceainicul de ceramică ceaiul verde se toarnă în ceşti pe etape, astfel încât să obţinem o aromă echilibrată în toate ceştile, deoarece la început ceaiul are o aromă mai discretă, iar spre final – una mai intensă. Aşadar, se umple fiecare ceaşcă până la jumătate, apoi se reia ciclul cu cealaltă jumătate.