Cum te ajută culoarea legumelor să previi anumite boli

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel puţin 400g de fructe şi legume pe zi (excluzând cartofii și alți tuberculi bogaţi în amidon) pentru a preveni boli de inimă, cancer, diabet, obezitate, precum și deficiențe de micronutrienți. Consumul insuficient de fructe şi legume este responsabil pentru 35 la sută din cauzele de îmbolnăviri.

separator
culori-legume-2

Pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, pline de vitamine şi minerale, iată cum ne protejează legumele, în funcţie de culoarea lor, de anumite boli:

Legumele verzi pentru o memorie bună

3Legumele de culoare verde (broccoli, spanac, frunze de salată verde, stevie, sparanghel) sunt, de obicei, surse bune de acid folic (vitamina B9). Iată de ce consumul de legume verzi previne malformaţii congenitale ale fătului, protejează contra anemiei megaloblastice, diminuă riscul de accidente vasculare cerebrale (AVC), cancer de sân şi col uterin, boală Alzheimer şi chiar îmbunătăţeşte memoria. Ardeii verzi, castraveţii, spanacul, broccoli, varza, frunzele de salată, mazărea, fasolea verde, merele, strugurii sunt bogaţi în luteină şi zeaxantină, antioxidanţi ce combat degenerescenţa maculară a retinei. Legumele verzi se includ activ în alimentaţia femeilor de vârstă fertilă, care doresc să conceapă un copil.

Legumele portocalii pentru o vedere bună şi un corp tânăr

4Legumele portocalii şi galbene obţin culoare datorită unui pigment numit carotenoid. Ele previn degenerescenţa maculară a retinei, cauză frecventă de orbire la persoanele în vârstă. Este ştiut că morcovii sunt bogaţi în betacaroten (provitamina A), un bun antioxidant ce previne cancerul, întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întreţine sănătatea pielii, mucoaselor, gingiilor. Vitamina A participă în procesul de creştere şi dezvoltare a sistemului osos la copii. Legumele portocalii, ca şi cele verzi sau roşii, sunt recomandate în deosebi femeilor însărcinate. Dovleacul, morcovii, ardeii galbeni, roșiile galbene, perele sunt de asemenea sursă de potasiu, mineral care, odată cu vârsta, devine tot mai important.

Legumele roşii protejează inima şi vasele de sânge, ne feresc de cancer

5Legumele roşii conţin de obicei licopen şi antocian, pigmenţi antioxidanţi, ce ne feresc de cancer. Antocienii, conform unor cercetări luptă contra sau, chiar, opresc evoluţia cancerului de colon, prostată, plămâni, gură. Antocieni se găsesc în tomate, struguri roşii, boabe de soc, varză roşie, ridichi, coacăze, cireşe. Consumul de ridichi, potrivit unui studiu, ar încetini dezvoltarea cancerului de intestin gros cu 50 până la 80%. Legumele roşii, de asemenea, îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină, previn diabetul zaharat tip 2, ateroscleroza, bolile de inimă, hipertensiunea arterială. Alte legume roşii, precum ardeiul roşu, ardeiul kapia, ridichea şi varza roşie sunt surse de vitamina C.

Ceapa şi usturoiul scad colesterolul

6Legumele albe cum ar fi ceapa şi usturoiul conţin alicină, un compus ce reglează valorile tensiunii arteriale şi a colesterolului în sânge, reduce riscul de boli cardiovasculare şi cancer de stomac.

Consum de vinete pentru un creier sănătos

7Legumele violete sau purpurii (vinete, cartofi violeţi, varză sau conopidă violetă) sunt bogate în antocieni ce luptă contra bolilor de ficat, reduc tensiunea arterială şi îmbătrânirea prematură. Nasunina, antocian antioxidant din coaja vinetelor, protejează stratul de lipide al celulelor cerebrale şi contribuie astfel la o funcţionare sănătoasă a creierului. Nasunina elimină, de asemenea, surplusul de fier din organism, care, deşi este un nutrient esenţial, poate fi dăunator în exces. Consumul de vinete scade absorbţia de glucoză în diabetul zaharat tip 2, reduce hipertensiunea arterială asociată, scade nivelul de colesterol în sânge.
Vinetele, varza roşie, afinele, smochinele, prunele, strugurii şi, chiar, vinurile roşii conţin niveluri ridicate de antioxidanţi puternici, care scad nivelul de colesterol ,,rău’’, reduc riscul bolilor de inimă şi cancer.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Text: Viorica Corolevschi

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Maria Marian și-a botezat băiețelul! Poze exclusive
Articolul anterior
Lenuța Gheorghiță sare în apărarea Doinei Sulac: “fiecare după bujet și gust se îmbracă”
Articolul următor