Pe lângă faptul că oferă gust bucatelor, piperul negru are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Piperul ușurează digestia, manifestă proprietăți antibacteriene și antivirale și conține mai multe vitamine precum Vitamina K, mangan, kaliu, fibre. De ce este folositor să incluzi piperul în rețete și când îl poți folosi ca medicament?
1. Piperul ameliorează digestia și combate diareea, balonarea și crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate suficient.
2. Combate răceala și tusea – în medicina naturistă orientală și nu numai, ppiperul este adăgat în licorile pentru vindecarea răcelilor și tusei, deoarece piperul are capacitatea să desfunde nasul și sinusurile.
3. Piperul este antibacterian. Proprietățile antibacteriene ale piperului negru ajută organsimul să lupte împotriva infecțiilor și împiedică proliferarea bacteriilor din tractul digestiv.
4. Piperul negru alină durerile reumatice, îmbunătățește circulația la nivelul mușchilor și tendoanelor, manifestă proprietăți antiinflamatoare și regenerante.
5. Are acțiune diuretică. Piperul este un bun antioxidant, ce poate preveni cancerul, bolile cardiovasculare și infecțiile urinare.
6. Ajută la slăbit – cercetările au stabilit că cojițele în care sunt învelite boabele de piper ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. În plus, piperul accelerează arderile metabolice și topirea grăsimilor prin sporirea termogenezei. Adăugat în bucate, piperul negru contribuie la reducerea poftei de mâncare și consumului de sare.
Piperul trebuie folosit cu moderatie, nu în cantități mari. Idfeal ar fi să folosiți piper negru proaspăt măcinat.
Condimentul este contraindicat bolnavilor care suferă de ulcer gastric acut.