Cum verifici dacă alimentele sunt proaspete, atunci când mergi la cumpărături

Se apropie Sărbătorile şi probabil vei dori să mergi la cumpărături pentru a-ţi umple coşul cu produse alimentare de calitate. Ca să nu dai greş, trebuie să ştii cum verifici dacă peştele, carnea de miel, de porc, brânza sau ouăle, pe care le achiziţionezi din comerţ, sunt proaspete şi nu îţi vor pune în pericol sănătatea.

separator

xx

Nu sunt puţine cazurile în care investigaţiile experţilor au arătat că producătorii şi comercianţii apelează la trucuri  mizerabile pentru a-şi putea comercializa marfa care a expirat, fie că vând produse cu termen de valabilitate expirat şi falsificat, fie că spală produsele de carne şi mezelurile cu oţet, schimbă saramura la brânză ori folosesc carnea expirată la tocat pentru a modela mititei, în vederea comercializării rapide pe timp de vară, la caserolă. Iată de ce este bine să verifici dacă produsele alimentare pe care le cumperi sunt conforme şi proaspete!

1. Carnea de porc, de vită

Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie şi să fie elastică. Dacă o apeşi cu degetul trebuie să revină la forma iniţială. Cel mai potrivit este să nu cumperi niciodată carne gata tocată, ci să alegi o bucată de carne din galantar şi să-i ceri vânzătorului să ţi-o toace în faţa ta. Carnea condimentată sau marinată cu ierburi aromatice poate ascunde faptul că e veche. Tocăturile din magazine ar putea fi preparate din carne cu termen de valabilitate depăşit. ,,Conform standardelor, carnea de vită, dar şi alt tip de carne, trebuie să fie de culoare roşu închis, intactă, conform porţiunii, fără cheaguri de sânge sau pudră de oase. Mirosul trebuie să fie unul plăcut”, spune expertul Mihai Vişan.

2. Carnea de miel

De Paşte se vinde multă carne de miel, pe toate tarabele din piaţă, fie cu autorizaţie, fie nu, iar riscul îmbolnăvirilor poate freşte. Carnea de miel sau ied proaspătă e de culoare roz spre roşu, cu o consistenţă fermă şi elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune. Prin apăsare cu degetul revine la forma iniţială, iar prin presare elimină greu suc limpede.

3. Peştele

Carnea de peşte este extrem de perisabilă, iar cei care o comercializează riscă adesea să rămână cu marfa nevândută. Pentru a scoate profit, apelează la diferite trucuri care, de cele mai multe ori, au urmări grave asupra sănătăţii populaţiei. Un peşte proaspăt va avea întotdeauna branhiile de culoare roşu-aprins. Asta înseamnă că peştele a fost prins de curând şi nu a stat în galantare mai mult de 24-36 de ore. După această perioadă, produsul se păstrează la gheaţă, însă, cu timpul, branhiile capătă un aspect rozaliu şi, în final, maroniu. În acest stadiu, peştele începe să miroasă şi să prezinte un mucus specific cărnii stricate. Nu se mai poate consuma sub nici o formă. “Dacă peştele este proaspăt, solzii se vor curăţa destul de greu. Atunci când iei peştele în mână nu trebuie să rămână solzi”, subliniază medicul Eduard Adamescu, nutriţionist. Peştele proaspăt are un termen de valabilitate mai scurt. Trebuie consumat în ziua în care l-ai cumpărat şi poate fi ţinut în frigider nu mai mult de o zi dacă este bine sărat.

4. Mezeluri

Produsele de carne din categoria mezelurilor pot fi cel mai greu verificate, întrucât sunt realizate din carne ce rămâne în urma porţionării cu termen de valabilitate îndoielnic. Pentru a le ascunde defectele, dar şi pentru a le spori termenul de valabilitate, salamurile sunt „îmbunătăţite” cu stabilizatori, arome, condimente, conservanţi şi coloranţi. Deşi nu există mezeluri sănătoase, trebuie să ştii că salamul cu cât este mai viu colorat, roşu aprins, cu atât conţine mai mulţi conservanţi, stabilizatori şi arome, iar culoarea maronie pe margini indică faptul că salamul este vechi.

5. Brânza

În cazul brânzei ambalate termenul de valabilitate este mai mare decât în cazul celei proaspete. Păstrată la frigider, rezistă şi o lună de la deschidere. Brânza prospătă, moale, expiră în cinci-şase zile, până când prinde crustă de mucegai.

6. Ouăle

Ouăle mai vechi de trei săptămâni pot fi suspecte de salmonella şi alte bacterii periculoase pentru sănătatea celor care le consumă. În acelaşi timp, oul desfăcut trebuie consumat în maxim două ore, dacă a fost ţinut la temperatura camerei.

sursa

Administrația Trump a anunțat că interzice toți coloranții artificiali din alimente

Administrația Donald Trump și-a anunțat marți intenția de a elimina din produsele alimentare toți coloranții artificiali autorizați în prezent în Statele Unite, o măsură susținută de experții în domeniul sănătății și care face obiectul unui consens politic rar întâlnit, transmite AFP.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) „va elimina de facto toți coloranții alimentari derivați din petrol în Statele Unite”, a anunțat noul său director, Marty Makary, în cadrul unei conferințe de presă.

În total, opt coloranți sintetici, toți derivați din petrol și acuzați de efecte nocive asupra sănătății, vor fi interziși treptat până la sfârșitul anului 2026.

„În ultimii 50 de ani, copiii americani au trăit din ce în ce mai mult într-un ambient toxic de substanțe chimice artificiale”, a spus el anterior, citând studii care leagă acești aditivi de hiperactivitate, diabet și cancer.

Acest anunț major îl urmează pe cel al administrației democrate anterioare, de la jumătatea lunii ianuarie, de a interzice din produsele alimentare un alt colorant artificial cunoscut sub numele de „Red 3” în America de Nord și E127 în Europa. Se știe de peste 30 de ani că acest aditiv provoacă cancer la animale.

Printre coloranții în cauză, roșul „Red 40” (denumit E129 în Europa) și culorile galben „Yellow 5” (E102) și „Yellow 6” (E110) sunt cei mai frecvent utilizați de industria alimentară”, a declarat pentru France Presse Peter Lurie, președintele asociației de apărare a consumatorilor Center for Science in the Public Interest (CSPI).

Până în prezent, acestea au fost identificate în mii de produse alimentare diferite, precum dulciuri, cereale, sosuri sau băuturi.Cu toate acestea, „niciunul dintre ele nu are vreo valoare nutritivă”, a explicat Lurie.

„În realitate, ele nu fac decât să inducă în eroare, să facă alimentele să pară mai roșii, mai albastre, mai fructate sau mai atractive decât sunt în realitate”. Și toate acestea în scopuri comerciale, a mai spus sursa citată.

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum prepari de Paşti ouă colorate din jeleu!
Articolul anterior
Cum să te îmbraci de Paște!
Articolul următor
Close menu