Se apropie Sărbătorile şi probabil vei dori să mergi la cumpărături pentru a-ţi umple coşul cu produse alimentare de calitate. Ca să nu dai greş, trebuie să ştii cum verifici dacă peştele, carnea de miel, de porc, brânza sau ouăle, pe care le achiziţionezi din comerţ, sunt proaspete şi nu îţi vor pune în pericol sănătatea.
Nu sunt puţine cazurile în care investigaţiile experţilor au arătat că producătorii şi comercianţii apelează la trucuri mizerabile pentru a-şi putea comercializa marfa care a expirat, fie că vând produse cu termen de valabilitate expirat şi falsificat, fie că spală produsele de carne şi mezelurile cu oţet, schimbă saramura la brânză ori folosesc carnea expirată la tocat pentru a modela mititei, în vederea comercializării rapide pe timp de vară, la caserolă. Iată de ce este bine să verifici dacă produsele alimentare pe care le cumperi sunt conforme şi proaspete!
1. Carnea de porc, de vită
Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie şi să fie elastică. Dacă o apeşi cu degetul trebuie să revină la forma iniţială. Cel mai potrivit este să nu cumperi niciodată carne gata tocată, ci să alegi o bucată de carne din galantar şi să-i ceri vânzătorului să ţi-o toace în faţa ta. Carnea condimentată sau marinată cu ierburi aromatice poate ascunde faptul că e veche. Tocăturile din magazine ar putea fi preparate din carne cu termen de valabilitate depăşit. ,,Conform standardelor, carnea de vită, dar şi alt tip de carne, trebuie să fie de culoare roşu închis, intactă, conform porţiunii, fără cheaguri de sânge sau pudră de oase. Mirosul trebuie să fie unul plăcut”, spune expertul Mihai Vişan.
2. Carnea de miel
De Paşte se vinde multă carne de miel, pe toate tarabele din piaţă, fie cu autorizaţie, fie nu, iar riscul îmbolnăvirilor poate freşte. Carnea de miel sau ied proaspătă e de culoare roz spre roşu, cu o consistenţă fermă şi elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune. Prin apăsare cu degetul revine la forma iniţială, iar prin presare elimină greu suc limpede.
3. Peştele
Carnea de peşte este extrem de perisabilă, iar cei care o comercializează riscă adesea să rămână cu marfa nevândută. Pentru a scoate profit, apelează la diferite trucuri care, de cele mai multe ori, au urmări grave asupra sănătăţii populaţiei. Un peşte proaspăt va avea întotdeauna branhiile de culoare roşu-aprins. Asta înseamnă că peştele a fost prins de curând şi nu a stat în galantare mai mult de 24-36 de ore. După această perioadă, produsul se păstrează la gheaţă, însă, cu timpul, branhiile capătă un aspect rozaliu şi, în final, maroniu. În acest stadiu, peştele începe să miroasă şi să prezinte un mucus specific cărnii stricate. Nu se mai poate consuma sub nici o formă. “Dacă peştele este proaspăt, solzii se vor curăţa destul de greu. Atunci când iei peştele în mână nu trebuie să rămână solzi”, subliniază medicul Eduard Adamescu, nutriţionist. Peştele proaspăt are un termen de valabilitate mai scurt. Trebuie consumat în ziua în care l-ai cumpărat şi poate fi ţinut în frigider nu mai mult de o zi dacă este bine sărat.
4. Mezeluri
Produsele de carne din categoria mezelurilor pot fi cel mai greu verificate, întrucât sunt realizate din carne ce rămâne în urma porţionării cu termen de valabilitate îndoielnic. Pentru a le ascunde defectele, dar şi pentru a le spori termenul de valabilitate, salamurile sunt „îmbunătăţite” cu stabilizatori, arome, condimente, conservanţi şi coloranţi. Deşi nu există mezeluri sănătoase, trebuie să ştii că salamul cu cât este mai viu colorat, roşu aprins, cu atât conţine mai mulţi conservanţi, stabilizatori şi arome, iar culoarea maronie pe margini indică faptul că salamul este vechi.
5. Brânza
În cazul brânzei ambalate termenul de valabilitate este mai mare decât în cazul celei proaspete. Păstrată la frigider, rezistă şi o lună de la deschidere. Brânza prospătă, moale, expiră în cinci-şase zile, până când prinde crustă de mucegai.
6. Ouăle
Ouăle mai vechi de trei săptămâni pot fi suspecte de salmonella şi alte bacterii periculoase pentru sănătatea celor care le consumă. În acelaşi timp, oul desfăcut trebuie consumat în maxim două ore, dacă a fost ţinut la temperatura camerei.