Acest lucru este potrivit nu doar pentru a oferi bucatelor din carne savoare şi gustul acrişor. Zeama de lămâie, oţetul şi sucul de roşii au un rol esenţial în absorbţia unui element de bază necesar bunei funcţionări a organismului.
Este vorba despre fier, element care se găseşte atât în frunze verzi precum salata şi spanacul, cât şi în cărnuri, cu cât acestea sunt mai roşii, cu atât conţinutul lor de fier este mai mare.
Deşi plantele au mult fier, organismul uman nu-l poate absorbi la fel de bine cum o face din produsele de origine animală. În cifre, absorbţia fierului din carne este de 3 ori mai bună decât cea din plante, potrivit nutriţionistei Mihaela Bilic.
Fierul se găseşte în carnea roşie, în ficat, dar şi în peşte şi fructe de mare. Plantele campioane la conţinutul de fier sunt spanacul, broccoli, cerealele integrale, fasolea, ciocolata, fructele uscate, nucile şi seminţele.
Astfel, dacă ai o dietă preponderent vegetariană, nu uita să asezonezi din belşug salatele cu lămâie. Iar dacă preferi carnea în alimentaţie, adaosurile de suc de roşii în fripturi sau tocăniţe va asigură o mai bună asimilare a fierului, care se absoarba mai bine într-un mediul acid, mai spune specialista.