Ai un stil de viaţă sănătos, ai o dietă echilibrată, practici mult sport şi, totuşi, nu reuşeşti să scapi de acele câteva kilograme în plus? Iată ce spun specialiştii:
Nu mânânci destule proteine
Ideea de a mânca proteine de două ori pe săptămână (cum o impun anumite diete) nu este deloc inspirată. „Este vital să consumăm proteine la fiecare masă”, afirma doctorul Bishop-Weston. „Nu trebuie să fie de provenienţă animală neaparat, sau bogate în grăsimi, şi nici nu avem nevoie de cantităţi mari (poti alege proteine din lactate sau soia)”, afirmă nutriţionistul.
Cea mai mare greşeală pe care poţi s-o faci este să apelezi la mici gustări între mese, care par inofensive – ca orezul expandat de exemplu, care nu este altceva decât un produs din carbohidraţi procesaţi, pe care organismul îi transformă automat în grăsimi. „Acest tip de carbohidraţi creşte rapid nivelul de zahăr din sânge. Dacă însă îi consumi cu proteine (ca, de exemplu, humusul), se încetineşte procesul de asimilare.”
Privim distorsionat proporţiile
„Pentru foarte multe persoane este extrem de uşor să se adapteze la cele trei mese regulate pe zi, dar porţiile mâncărurilor reprezintă încă o problemă”, afirmă Dr. Mihaela Bilic. „Chiar şi atunci când ai o alimentaţie sănătoasă, porţiile prea mari pot creşte semnificativ aportul de calorii. Atunci când alegi o dietă, jumătate din farfurie trebuie să o reprezinte salatele sau legumele (fără sosuri şi maioneză), o pătrime carbohidraţii (paste, orez sau pâine) şi cealaltă pătrime o porţie de proteine (de regulă carne)”, ne sfătuieşte doamna doctor.
Foloseşti îndulcitori artificiali
Îndulcitorii artificiali au devenit un subiect controversat pentru presa de specialitate, foarte mulţi specialişti afirmând că nu îi recomandă. Acum, se pare că vom avea un motiv în plus să ne bem ceaiul sau cafeaua fără zahăr sau îndulcitori.
Dr. Yvonne Bishop-Weston, medic nutriţionist, afirmă că: „îndulcitorii artificiali acţionează la fel ca alţi stimulenţi (cum ar fi cofeina sau nicotina), punând organismul în stare de stres – adică pentru moment creează o senzaţie de bine şi de relaxare, dar, de fapt, stimulează organismul să stocheze zahărurile pe care apoi să le transforme în grăsime”.
Consumi prea multe fructe
Fructele conţin antioxidanţi, vitamine şi fibre atât de necesare unei bune funcţionari a organismului, dar ele sunt şi foarte bogate în fructoză. „Am întâlnit multe persoane care considerau că cinci porţii de fructe pe zi le menţin sănătoase şi slabe. Nu este aşa. Fructele sunt sănătoase, este adevarat, dar din cauza fructozei pot creşte aportul caloric. Atunci când vrei să pierzi din greutate, limitează-te la unul sau două fructe pe zi şi înlocuieşte-le cu legume”, ne sfătuieşte Dr. Bilic. Bineînţeles, dacă trebuie să alegi între o ciocolată şi un fruct, atunci fructul este de preferat, dar mănâncă-l în asociere cu alune nesărate, pentru a încetini procesul de asimilare a carbohidraţilor.