Probabil fiecare din noi a căzut, cel puţin o dată, pradă capcanei alimentelor “gustoase”…
Pentru o clipă, unii se uită la “savoarea” din mâini… şi STOP!… încearcă să găsească ceva nu doar gustos, dar şi sănătos… fără succes! Alţii, însă, nu se dau în mari căutări şi devin dependenţi de gustul impecabil al alimentului, alergând spre market după o nouă porţie de “deliciu”. De ce?
Cu toţii cunoaştem de la orele de anatomie că senzaţiile gustative pot fi grupate în patru categorii principale: dulce, acru, sărat şi amar. Diferite zone ale limbii sunt mai sensibile la o anumită senzaţie gustativă, deşi nu există diferenţe structurale între mugurii lor gustativi.
Vârful limbii este sensibil la dulce şi sărat, marginile laterale sunt mai sensibile la gustul acru, iar partea din spate percepe cel mai bine gustul amar.
Și nu e tot. Spre surprinderea unora s-a descoperit un al ”cincilea gust” numit și ”umami”, care înseamnă ”delicios” în limba japoneză. Este greu de descris, induce salivație și stimulează partea din spate a limbii și gâtul, ”plăcerea” alimentelor durează mai mult, deși nu este gustos decât dacă se face combinația corectă a alimentelor cu aroma potrivită.
Primul contact cu umami îl avem de când ne naștem. El se găsește în laptele matern. Mai târziu, îl descoperim în stare naturală în carne, pește, crustacee, ciuperci, roșii, varză, țelină, ceai verde și alte alimente. Dar nu acesta este ”umami” de care trebuie să fugim. Industria alimentară ne asaltează cu produse fabricate în proporții uriașe care nu mai au nici gust, nici nutrienți, nici vitamine, nimic din ce ar trebui să conțină un aliment natural. De aceea ei folosesc ”plăcerea gustului” chimic – monoglutamatul de sodiu (MSG), numit și aditivul alimentar E 621, pentru a crea dependență și a stimula plăcerea mâncatului. Se obține din meleasă (la rândul ei extrasă din zahăr) prin fermentație. Acesta se găsește în foarte multe alimente din comerț: mezeluri, supe instant, piure instant, chipsuri, dulciuri de tot felul, sosuri, băuturi răcoritoare etc.
Glutamatul care ne ”prăjește” neuronii!
Pe lângă faptul că scade rezistența sistemului imunitar al organismului, deoarece alimentele semipreparate sunt sărace în vitamine și nutrienți, ”păcălesc” creierul că sunt foarte bune și distrug echilibrul dintre senzația de sațietate și foame. Ai simțit vreodată după ce ai ingerat un aliment că mai vrei… că ție foame continuu? Ceea ce duce la acumularea kilogramelor în plus.
Organul care suferă cel mai mult este creierul, au demonstrat cercetătorii. Dr. Blaylok explică în cartea sa “Exitotoxinele: Gustul care ucide” că consecințele consumului regulat de E 621 sunt depresia și tulburările de comportament sau chiar pierderea temporară a memorie. Dacă ești una din persoanele care nu este foarte atentă la etichetele produselor și consumi produse semipreparate, cu timpul devii stresată, iritată, depresivă și chiar obosită cronic. Dar asta nu e tot…
Studiile au demonstrat: consumul excesiv de monoglutamat de sodiu afectează vederea și provoacă hipertensiune (îngustează vasele sanguine). Declanșează unele simptome precum: aritmie, tahicardie, diaree, greață, crampe la stomac, colon iritat, dureri în piept, uscarea gurii, piele crăpată, senzație de mâncărime, cearcăne sub ochi etc.
În plus, este drogul de care nu te mai poți despărți și alergi la market, după încă o porție de ”plăcere”.
Deși utilizarea acestuia este perfect legală, decizia de a consuma sau nu produsele ce conţin acest element îţi aparţine! Trebuie doar să știi că nutriţioniștii și cercetătorii alimentari nu îl recomandă! Iar în Australia este chiar interzis.
Dacă îți pasă de sănătatea ta și a celor dragi citește eticheta!
Iată câteva sfaturi:
- Deoarece producătorii nu sunt ”proști” și nu doresc ca tu să afli că alimentele lor sunt injectate cu E621 folosesc denumiri alternative (deoarece sunt obligați să scrie ingredientele pe etichetă) cum ar fi: glutamat, potenţiator de aromă/gust, acid glutamic, glutamat monosodic, arome naturale, proteine texturate, aromă naturală de pui, vacă sau porc.
- Alege produsele cu termen de valabilitate scurt.
- Consumă cât mai puține alimente procesate: supe instant, chipsuri, mezeluri, ketchup, condimente procesate, dulciuri, băuturi răcoritoare cu diverse arome, gume.
- Renunţă la fast-food.
- Alege “hrana vie” din care să pregătești singură mâncarea.
Citește etichetele! Alege sănătatea!