Desert răcoritor pentru Sărbătorile de Paște

Jeleul cu fructe sau înghețata este un desert răcoritor, dulce și aromat. Se prepară rapid și este ideal pentru mesele copioase de sărbători.

separator

jeleu-cu-fructe-de-padureJeleu cu fructe de pădure

Ingrediente:  4 plicuri de gelatină, 600 ml suc de zmeură, 60 grame zahăr, 350 grame fructe de pădure, 200 grame zmeură, 20 grame zahăr pudră.

Mod de preparare: Așează gelatina într-un bol și acoperă cu sucul de zmeură. Lasă să se înmoaie. Încinge restul de suc de zmeură într-o tigaie. Adaugă și zahărul și lasă pe foc până când începe să fiarbă.

Adaugă gelatina și sucul în care au stat și amestecă până când se dizolvă complet. Lasă apoi să se răcească complet. Într-un bol adaugă fructele de pădure și toarnă peste ele 300 ml din sucul cu gelatină. Dă la rece pentru o ora. Toarnă apoi restul de suc și dă la rece peste noapte. Într-un blender amestecă zmeura cu zahărul pudră până obții un piure.

Jeleul cu fructe de pădure se servește cu piureul de zmeură și înghețată de vanilie.

Sursa

Panna Cotta cu jeleu de portocale

Ingrediente: 1/2 l frișcă lichidă, 1/2 litru lapte, 1 kg portocale, 3 plicuri gelatină (30 gr), 300 gr zahăr, 1 plic vanilie, 1 plic finesse de portocale

Mod de preparare: Într-o crăticioara pune laptele împreună cu 200 gr zahar şi amestecă, la foc mic, până se dizolvă zahărul. Laptele nu trebuie să fiarbă.

Panna-Cotta-cu-jeleu-de-portocale-ghimpele-

Într-un castronel pune două plicuri de gelatină şi adăugă apă rece cât să o acopere. Lăsă să se hidrateze, apoi pune-o peste frișca lichidă şi pune pe foc mestecând continuu ca să se dizolve gelatina fără a ajunge însă până la punctul de fierbere. Amestecă apoi frişca cu laptele şi adăugă plicul de vanilie.

Toarnă lichidul cu grijă în pahare, lăsând loc şi pentru jeleul de portocale. Pune paharele la frigider, iar după ce s-a întărit panna cotta scoate paharele şi așează deasupra feliuţe de portocale.

Într-o crăticioară pune cca 300 ml suc de la portocale şi 100 gr de zahăr. Pune pe foc până se topește zahărul, adaugând şi un pliculeţ de gelatină hidratata în prealabil cu apă rece şi plicul de finesse de portocale. Mestecă până se încorporează bine gelatina. Lăsă să se răcorească şi toarnă uşor în pahare peste portocale. Dă din nou la frigider ca să se întărească jeleul.

Sursa

 

Tort mousse cu jeleu de căpșuni

Ingrediente:

Pentru mousse: 500 ml frișcă, 50 g zahăr, 80 ml lapte, 2 ouă, 2 plicuri de gelatină+ 50 ml lapte, vanilie.

Pentru jeleul de căpșuni: 600 g căpșuni, 150 g zahăr pudră, 2 plicuri gelatină+50 ml apă.

tort mousse cu jeleu de capsuni

Mod de preparare:

Mousse-ul: Se bate frișca și se pune la frigider. Într-o crăticioară se pun: zahărul, ouăle bătute în prealabil și 80 ml lapte. Se amestecă bine să se omogenizeze și apoi se pun pe foc. Se țin pe foc aproximativ 2 minute, cât să se topească zahărul.

Se înmoaie gelatina în cca 50 ml lapte și se încălzește pe foc (sau pe baie de apă) până se dizolvă gelatina. Ambele compoziții se lasă puțin la răcit. Se scoate frișca de la frigider, se oprește puțină pentru ornat și peste ea se toarnă cele 2 compoziții și esența de vanilie. Se amestecă bine. Se dă cca 15 minute la congelator, apoi se pune într-o formă de tort cu pereții detașabili cu folie de plastic în ea și se dă la frigider.

Jeleul de căpșuni: Între timp faci jeleul de căpșuni. Mixează bine căpșuni în blender cu 150 g zahăr pudră. Oprește 2-3 căpșuni pentru ornat. Dizolvă gelatina în 50 ml apă și apoi o topești pe baie de apă și o amesteci cu căpșunile mixate.

Dă cca 20 minute la congelator. Scoate mouuse-ul de frișcă (care a stat cca 30 minute la frigider) din tavă și îl întoarce pe un platou. Pune din nou inelul în jurul lui și toarnă jeleul de căpșuni (care a stat 15-20 min la congelator). Acoperă și lasă la frigider până a doua zi când îl ornezi după pricepere.

Sursa

Înghețată de ciocolată

Ingrediente: 3 căni lapte, 1/4 cană zahăr, 3 linguri amidon, un praf de sare, 200 g ciocolată amăruie, rupta în bucăți, 2 linguri cacao.

Mod de preparare: Se încălzesc 2 și 1/4 căni lapte (pana aproape să fiarbă). Se ia deoparte 1/4 cană lapte fierbinte, se presară deasupra cacaoa și se amestecă până se dizolvă toată cacaoa.

chocolate-gelato-inghetata-de-ciocolata2

Se înfierbântă 1/2 din laptele rece, apoi se toarnă peste ciocolată mărunțită; se lasă să stea 1 minut, apoi se amestecă bine până se topește ciocolata și se obține un amestec omogen.

Între timp, zahărul se amestecă împreună cu amidonul și sarea; se adaugă 1/4 cană lapte rece și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Pasta obținută se adaugă împreună cu amestecul de cacao în laptele fierbinte și se amestecă foarte repede. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă pentru 3 minute, amestecând frecvent. Se dă apoi deoparte, se încorporează amestecul de ciocolată și se amestecă bine.

Se dă la rece pentru cel puțin 1-2 ore, apoi se pune crema în aparatul de preparat înghețata și se procedează conform instrucțiunilor aparatului.

Înghețata se dă apoi la congelator pentru 3 ore ca să se întărească.

Sursa

Înghețată de mure cu lămâie

Ingrediente: 2 albușuri, un praf de sare, 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, coaja rasă și zeamă de la 1 lămâie, 140 gr iaurt gras, 600 gr mure înghețate.

Mod de preparare: Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă 1 linguriță zeamă de lămâie și se mai bat 1 minut. Se adaugă apoi treptat zahărul pudră, mixând până când zahărul s-a topit. Se adaugă la albușuri coaja rasă și restul de zeamă de lămâie și iaurtul și se mixează.

inghetata-de-mure-cu-lamaie-29635

Se pun murele într-un blender, deasupra se toarnă amestecul cu albușuri și se mixează totul bine până când murele s-au zdrobit și s-a obținut o pastă omogenă. Se dă pasta la congelator 1-2 ore. După 1-2 ore, se scoate înghețata din congelator, se mixează apoi se mai da la congelator 2-4 ore până când se întărește, iar apoi se servește.

Sursa

Înghețată de casă

Ingrediente: 1 pahar lapte, 1 pahar sirop de fructe, 1 pahar zahăr pudră sau vanilat.

inghetata de casa

Mod de preparare: Pune zahărul împreună cu siropul într-un castron și amestecă bine până când devine uniform. După aceea, amestecă cu laptele nefiert și toarnă înghețata în forme. Lasă-o la frigider până când devine solida.

Sursa

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

Trei alimente pe care medicii vor să le eliminăm imediat pentru a preveni două boli extrem de grave

Prevenirea Alzheimer, a cancerului și a altor boli legate de vârstă reprezintă un aspect din ce în ce mai important în domeniul sănătății, iar cercetările arată că alimentația joacă un rol important în reducerea riscului acestor afecțiuni.

Potrivit specialiștilor, un factor care contribuie la aceste probleme de sănătate sunt „zaharurile ascunse care se găsesc în multe alimente procesate, de la sosuri la batoane snack”.

Consumul excesiv de zahăr poate duce la inflamație cronică, rezistență la insulină și stres oxidativ, toate acestea fiind legate de dezvoltarea Alzheimer, riscul de cancer și boli legate de vârstă. Alimentele care trebuie evitate sunt condimentele precum ketchup și sos BBQ, iaurtul aromatizat și batoanele granola. 

Ketchup și sosuri pentru grătar

Aceste sosuri aparent inofensive sunt, de fapt, pline de zahăr! Consumul ridicat de zahăr poate duce la inflamații în întregul organism, stres oxidativ și rezistență la insulină, toate acestea fiind legate de aceste afecțiuni.

„Deși aceste sosuri pot părea destul de inocente, ele includ de obicei sirop de porumb bogat în fructoză sau zaharuri suplimentare. Aceste zaharuri în timp se acumulează și duc la inflamație, care accelerează procesul de îmbătrânire și crește șansele de cancer”, spune dr. Michael Lahey, medic la My Weight Loss Partner.

 Iaurt aromatizat

În comparație cu alte alimente pentru micul dejun, cum ar fi gogoșile și produsele de patiserie, iaurtul poate părea o opțiune inocentă.

Cu toate acestea, o singură privire la etichetele multor iaurturi cumpărate din magazine va dezvălui cât de multe ingrediente viclene și cantități mari de zahăr conțin acestea!

Dr. Ria Hawle, dietetician și nutriționist, susține că „iaurtul simplu poate fi umplut cu arome și îndulcitori și am observat că unele mărci conțin 250-300 de calorii și 25-30 de grame de zahăr pe porție – echivalentul unui baton de ciocolată. Majoritatea acestor zaharuri provoacă inflamații cronice în organism, inclusiv în creier, ceea ce face ca procesul de îmbătrânire a creierului să fie mult mai rapid.

În schimb, încercați să optați pentru iaurt grecesc simplu care este bogat în proteine și picurați o cantitate mică de miere și fructe de pădure pentru puțină dulceață!

3. Batoanele granola ambalate

Batoanele granola sunt comercializate ca o opțiune sănătoasă, dar, la fel ca iaurtul aromat, sunt pline de zahăr și alte ingrediente nedorite. Multe dintre aceste batoane folosesc sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză ca îndulcitor, care poate crește nivelul zahărului din sânge.

De asemenea, conservanții și aditivii se găsesc frecvent în aceste articole, contribuind și mai mult la declinul funcțiilor cognitive.

„Batoanele granola conțin de obicei mai multe tipuri de zaharuri și ingrediente procesate care oferă puțină valoare nutritivă. Consumul ridicat de zahăr în timp nu numai că alimentează inflamația, dar afectează și factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină esențială pentru memorie și învățare. Nivelurile scăzute de BDNF sunt legate de Alzheimer și de alte boli neurodegenerative”, explică dr. Rimas Geiga.

Care pâine e cea mai sănătoasă? Mit despre acest aliment ”de temut”, spulberat de un nutriționist

Dacă vrei să slăbești câteva kilograme este mai important să renunți la dulciuri care, pe lângă făină, conțin și grăsime în exces, potrivit unui nutriționist citat de doctorulzilei.ro.

Pâinea proaspătă nu poate dăuna stomacului unei persoane sănătoase, așa cum cred mulți. Potrivit dr. Natalia Denisova, este mai important să renunți la dulciuri, care, pe lângă făină, conțin și grăsime în exces. Utilizarea sa trebuie limitată numai la persoanele cu boli ale tractului digestiv în stadiul acut.

Ideea că pâinea integrală este mai sănătoasă decât pâinea obișnuită este, de asemenea, controversată.

Caloriile din pâinea integrală  sunt mari

„Caloriile din pâinea integrală sunt de obicei mai mari. Conține multe componente suplimentare – diverse arome, arome și zahăr. O astfel de compoziție multicomponentă nu este întotdeauna utilă”, explică Cekhonina.

Potrivit medicului, nici pâinea neagră nu poate fi considerată mai sănătoasă decât pâinea albă, deoarece depinde de făina din care este făcută.

Nutriționistul Natalia Denisova subliniază că pâinea de secară este un produs sănătos, așa că cinci felii pe zi nu vor dăuna sănătății.

Câtă pâine putem mânca pe zi?

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică:

„Oganizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine, zilnic. Sub nicio formă nu trebuie să renunţăm la consumul de pâine. Este un aliment de bază şi cea mai banală formă de amidon, acel nutrient care conţine glucoză ce se absoarbe lent. Fără glucoză, corpul nostru nu poate funcţiona de la muşchi până la sistemul nervos, orice celulă se hrăneşte cu glucoză.

Deci, pâinea trebuie să rămână, în continuare un produs prezent în fiecare zi şi la fiecare masă, bineînţeles în cantitate moderată,” atrage atenţia dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

În farfuria ideală, carbohidraţii, adică produsele făinoase trebuie să acopere un sfert din suprafaţă, potrivit medicului nutriţionist. În această categorie intră pâinea, cerealele, orezeul, pastele făinoase, mămăliga şi cartoful. „Deci, pâinea poate fi un înlocuitor pentru oricare dintre produsele enumerate şi categoric este alimentul perfect când vine vorba de sandwichuri,” a adăugat dr. Bilic.

200 de lalele pentru fanii Marianei Mihăilă!
Articolul anterior
Vezi cum îl cheamă pe băieţelul Tatianei Vornicescu
Articolul următor