Desert răcoritor pentru Sărbătorile de Paște

Jeleul cu fructe sau înghețata este un desert răcoritor, dulce și aromat. Se prepară rapid și este ideal pentru mesele copioase de sărbători.

separator

jeleu-cu-fructe-de-padureJeleu cu fructe de pădure

Ingrediente:  4 plicuri de gelatină, 600 ml suc de zmeură, 60 grame zahăr, 350 grame fructe de pădure, 200 grame zmeură, 20 grame zahăr pudră.

Mod de preparare: Așează gelatina într-un bol și acoperă cu sucul de zmeură. Lasă să se înmoaie. Încinge restul de suc de zmeură într-o tigaie. Adaugă și zahărul și lasă pe foc până când începe să fiarbă.

Adaugă gelatina și sucul în care au stat și amestecă până când se dizolvă complet. Lasă apoi să se răcească complet. Într-un bol adaugă fructele de pădure și toarnă peste ele 300 ml din sucul cu gelatină. Dă la rece pentru o ora. Toarnă apoi restul de suc și dă la rece peste noapte. Într-un blender amestecă zmeura cu zahărul pudră până obții un piure.

Jeleul cu fructe de pădure se servește cu piureul de zmeură și înghețată de vanilie.

Sursa

Panna Cotta cu jeleu de portocale

Ingrediente: 1/2 l frișcă lichidă, 1/2 litru lapte, 1 kg portocale, 3 plicuri gelatină (30 gr), 300 gr zahăr, 1 plic vanilie, 1 plic finesse de portocale

Mod de preparare: Într-o crăticioara pune laptele împreună cu 200 gr zahar şi amestecă, la foc mic, până se dizolvă zahărul. Laptele nu trebuie să fiarbă.

Panna-Cotta-cu-jeleu-de-portocale-ghimpele-

Într-un castronel pune două plicuri de gelatină şi adăugă apă rece cât să o acopere. Lăsă să se hidrateze, apoi pune-o peste frișca lichidă şi pune pe foc mestecând continuu ca să se dizolve gelatina fără a ajunge însă până la punctul de fierbere. Amestecă apoi frişca cu laptele şi adăugă plicul de vanilie.

Toarnă lichidul cu grijă în pahare, lăsând loc şi pentru jeleul de portocale. Pune paharele la frigider, iar după ce s-a întărit panna cotta scoate paharele şi așează deasupra feliuţe de portocale.

Într-o crăticioară pune cca 300 ml suc de la portocale şi 100 gr de zahăr. Pune pe foc până se topește zahărul, adaugând şi un pliculeţ de gelatină hidratata în prealabil cu apă rece şi plicul de finesse de portocale. Mestecă până se încorporează bine gelatina. Lăsă să se răcorească şi toarnă uşor în pahare peste portocale. Dă din nou la frigider ca să se întărească jeleul.

Sursa

 

Tort mousse cu jeleu de căpșuni

Ingrediente:

Pentru mousse: 500 ml frișcă, 50 g zahăr, 80 ml lapte, 2 ouă, 2 plicuri de gelatină+ 50 ml lapte, vanilie.

Pentru jeleul de căpșuni: 600 g căpșuni, 150 g zahăr pudră, 2 plicuri gelatină+50 ml apă.

tort mousse cu jeleu de capsuni

Mod de preparare:

Mousse-ul: Se bate frișca și se pune la frigider. Într-o crăticioară se pun: zahărul, ouăle bătute în prealabil și 80 ml lapte. Se amestecă bine să se omogenizeze și apoi se pun pe foc. Se țin pe foc aproximativ 2 minute, cât să se topească zahărul.

Se înmoaie gelatina în cca 50 ml lapte și se încălzește pe foc (sau pe baie de apă) până se dizolvă gelatina. Ambele compoziții se lasă puțin la răcit. Se scoate frișca de la frigider, se oprește puțină pentru ornat și peste ea se toarnă cele 2 compoziții și esența de vanilie. Se amestecă bine. Se dă cca 15 minute la congelator, apoi se pune într-o formă de tort cu pereții detașabili cu folie de plastic în ea și se dă la frigider.

Jeleul de căpșuni: Între timp faci jeleul de căpșuni. Mixează bine căpșuni în blender cu 150 g zahăr pudră. Oprește 2-3 căpșuni pentru ornat. Dizolvă gelatina în 50 ml apă și apoi o topești pe baie de apă și o amesteci cu căpșunile mixate.

Dă cca 20 minute la congelator. Scoate mouuse-ul de frișcă (care a stat cca 30 minute la frigider) din tavă și îl întoarce pe un platou. Pune din nou inelul în jurul lui și toarnă jeleul de căpșuni (care a stat 15-20 min la congelator). Acoperă și lasă la frigider până a doua zi când îl ornezi după pricepere.

Sursa

Înghețată de ciocolată

Ingrediente: 3 căni lapte, 1/4 cană zahăr, 3 linguri amidon, un praf de sare, 200 g ciocolată amăruie, rupta în bucăți, 2 linguri cacao.

Mod de preparare: Se încălzesc 2 și 1/4 căni lapte (pana aproape să fiarbă). Se ia deoparte 1/4 cană lapte fierbinte, se presară deasupra cacaoa și se amestecă până se dizolvă toată cacaoa.

chocolate-gelato-inghetata-de-ciocolata2

Se înfierbântă 1/2 din laptele rece, apoi se toarnă peste ciocolată mărunțită; se lasă să stea 1 minut, apoi se amestecă bine până se topește ciocolata și se obține un amestec omogen.

Între timp, zahărul se amestecă împreună cu amidonul și sarea; se adaugă 1/4 cană lapte rece și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Pasta obținută se adaugă împreună cu amestecul de cacao în laptele fierbinte și se amestecă foarte repede. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă pentru 3 minute, amestecând frecvent. Se dă apoi deoparte, se încorporează amestecul de ciocolată și se amestecă bine.

Se dă la rece pentru cel puțin 1-2 ore, apoi se pune crema în aparatul de preparat înghețata și se procedează conform instrucțiunilor aparatului.

Înghețata se dă apoi la congelator pentru 3 ore ca să se întărească.

Sursa

Înghețată de mure cu lămâie

Ingrediente: 2 albușuri, un praf de sare, 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, coaja rasă și zeamă de la 1 lămâie, 140 gr iaurt gras, 600 gr mure înghețate.

Mod de preparare: Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă 1 linguriță zeamă de lămâie și se mai bat 1 minut. Se adaugă apoi treptat zahărul pudră, mixând până când zahărul s-a topit. Se adaugă la albușuri coaja rasă și restul de zeamă de lămâie și iaurtul și se mixează.

inghetata-de-mure-cu-lamaie-29635

Se pun murele într-un blender, deasupra se toarnă amestecul cu albușuri și se mixează totul bine până când murele s-au zdrobit și s-a obținut o pastă omogenă. Se dă pasta la congelator 1-2 ore. După 1-2 ore, se scoate înghețata din congelator, se mixează apoi se mai da la congelator 2-4 ore până când se întărește, iar apoi se servește.

Sursa

Înghețată de casă

Ingrediente: 1 pahar lapte, 1 pahar sirop de fructe, 1 pahar zahăr pudră sau vanilat.

inghetata de casa

Mod de preparare: Pune zahărul împreună cu siropul într-un castron și amestecă bine până când devine uniform. După aceea, amestecă cu laptele nefiert și toarnă înghețata în forme. Lasă-o la frigider până când devine solida.

Sursa

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Mai multă carne, dar mai puține legume. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor

Un cetățean al Republicii Moldova a consumat în anul 2023 în medie 130 de kg de fructe, pomușoare și nuci sau mai mult cu 7% față de anul 2022. A crescut și consumul de carne – de la 60,8 kg până la 65,2 kg per locuitor (+7%). Iar consumul de lapte a fost în creștere cu 3%, până la 173,8 kg, arată datele Biroului Național de Statistică, scrie tvrmoldova.md.

De cealaltă parte, este mai redus consumul de legume, cu 3%. În medie o persoană a consumat anul trecut 114,7 kg de legume, comparativ cu 118,7 kg un an mai devreme. Consumul de cartofi a fost de 72,5 kg per persoană. Resursele totale de cartofi în anul 2023 au constituit 227,9 mii tone. Importul a crescut 44%, iar exportul a scăzut cu 36%. Fructe, pomușoare și nuci s-au colectat 722,2 mii tone, în creștere de 17% față de anul precedent. Importul a marcat 44,4 mii tone, iar exportul – 386,4 mii tone. Resursele totale de carne au constituit 164,7 mii tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În anul 2023, producția de carne a înregistrat 128,9 mii tone. Producția locală de lapte a atins 261,3 mii tone. Totodată, s-au importat 171,1 mii tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

ATENȚIE! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci, în creștere

Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației țării este în creștere, îndeosebi în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor și implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Menționăm că de la începutul anului 2024, echipele AMU au acordat asistență medicală de urgență la etapa de prespital pe motiv de intoxicație cu ciuperci la 85 persoane, din ei 75 au fost transportate la spital. Îngrijorător este faptul că doar în perioada 14 -25 septembrie al Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 37 solicitări pe motiv de intoxicație cu ciuperci. 

În luna septembrie, în urma consumului de ciuperci au fost afectați 31 maturi și 6 copii. Pacienții maturi, cu vârste cuprinse între 21-73 ani și 6 copii până la vârsta de 12 ani, prezentau simptome care s-au declanșat la câteva ore după consumul de ciuperci. După acordarea asistenței medicale de urgență la etapa de prespital, echipele AMU au transportat la instituțiile medicale spitalicești 31 pacienți, dintre care 25 adulți și toți 6 minori.

Cazurile au fost înregistrate în următoarele localități din regiunile țării: 

ü Nord -19 persoane: Bălți – 4; Fălești, Telenești, Drochia câte 3; Sîngerei și Florești câte 2 și câte un caz la Edineț și Glodeni.

ü Centru – 10 persoane: Călărași și Ungheni câte 2 și câte un caz la Criuleni, Nisporeni, Hîncești, Dubăsari, Strășeni și Ialoveni. 

ü mun. Chișinău – 6 persoane: Botanica-3, Ciocana-2, Rîșcani -1.

ü Sud – 2 persoane: câte un caz la Leova și Cimișlia. 

IMSP CNAMUP reiterează faptul că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. 

Acordarea primului ajutor în caz de intoxicație:

Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea va intensifica absorbția toxinelor în sânge).

200 de lalele pentru fanii Marianei Mihăilă!
Articolul anterior
Vezi cum îl cheamă pe băieţelul Tatianei Vornicescu
Articolul următor