Jeleul cu fructe sau înghețata este un desert răcoritor, dulce și aromat. Se prepară rapid și este ideal pentru mesele copioase de sărbători.
Ingrediente: 4 plicuri de gelatină, 600 ml suc de zmeură, 60 grame zahăr, 350 grame fructe de pădure, 200 grame zmeură, 20 grame zahăr pudră.
Mod de preparare: Așează gelatina într-un bol și acoperă cu sucul de zmeură. Lasă să se înmoaie. Încinge restul de suc de zmeură într-o tigaie. Adaugă și zahărul și lasă pe foc până când începe să fiarbă.
Adaugă gelatina și sucul în care au stat și amestecă până când se dizolvă complet. Lasă apoi să se răcească complet. Într-un bol adaugă fructele de pădure și toarnă peste ele 300 ml din sucul cu gelatină. Dă la rece pentru o ora. Toarnă apoi restul de suc și dă la rece peste noapte. Într-un blender amestecă zmeura cu zahărul pudră până obții un piure.
Jeleul cu fructe de pădure se servește cu piureul de zmeură și înghețată de vanilie.
Panna Cotta cu jeleu de portocale
Ingrediente: 1/2 l frișcă lichidă, 1/2 litru lapte, 1 kg portocale, 3 plicuri gelatină (30 gr), 300 gr zahăr, 1 plic vanilie, 1 plic finesse de portocale
Mod de preparare: Într-o crăticioara pune laptele împreună cu 200 gr zahar şi amestecă, la foc mic, până se dizolvă zahărul. Laptele nu trebuie să fiarbă.
Într-un castronel pune două plicuri de gelatină şi adăugă apă rece cât să o acopere. Lăsă să se hidrateze, apoi pune-o peste frișca lichidă şi pune pe foc mestecând continuu ca să se dizolve gelatina fără a ajunge însă până la punctul de fierbere. Amestecă apoi frişca cu laptele şi adăugă plicul de vanilie.
Toarnă lichidul cu grijă în pahare, lăsând loc şi pentru jeleul de portocale. Pune paharele la frigider, iar după ce s-a întărit panna cotta scoate paharele şi așează deasupra feliuţe de portocale.
Într-o crăticioară pune cca 300 ml suc de la portocale şi 100 gr de zahăr. Pune pe foc până se topește zahărul, adaugând şi un pliculeţ de gelatină hidratata în prealabil cu apă rece şi plicul de finesse de portocale. Mestecă până se încorporează bine gelatina. Lăsă să se răcorească şi toarnă uşor în pahare peste portocale. Dă din nou la frigider ca să se întărească jeleul.
Tort mousse cu jeleu de căpșuni
Ingrediente:
Pentru mousse: 500 ml frișcă, 50 g zahăr, 80 ml lapte, 2 ouă, 2 plicuri de gelatină+ 50 ml lapte, vanilie.
Pentru jeleul de căpșuni: 600 g căpșuni, 150 g zahăr pudră, 2 plicuri gelatină+50 ml apă.
Mod de preparare:
Mousse-ul: Se bate frișca și se pune la frigider. Într-o crăticioară se pun: zahărul, ouăle bătute în prealabil și 80 ml lapte. Se amestecă bine să se omogenizeze și apoi se pun pe foc. Se țin pe foc aproximativ 2 minute, cât să se topească zahărul.
Se înmoaie gelatina în cca 50 ml lapte și se încălzește pe foc (sau pe baie de apă) până se dizolvă gelatina. Ambele compoziții se lasă puțin la răcit. Se scoate frișca de la frigider, se oprește puțină pentru ornat și peste ea se toarnă cele 2 compoziții și esența de vanilie. Se amestecă bine. Se dă cca 15 minute la congelator, apoi se pune într-o formă de tort cu pereții detașabili cu folie de plastic în ea și se dă la frigider.
Jeleul de căpșuni: Între timp faci jeleul de căpșuni. Mixează bine căpșuni în blender cu 150 g zahăr pudră. Oprește 2-3 căpșuni pentru ornat. Dizolvă gelatina în 50 ml apă și apoi o topești pe baie de apă și o amesteci cu căpșunile mixate.
Dă cca 20 minute la congelator. Scoate mouuse-ul de frișcă (care a stat cca 30 minute la frigider) din tavă și îl întoarce pe un platou. Pune din nou inelul în jurul lui și toarnă jeleul de căpșuni (care a stat 15-20 min la congelator). Acoperă și lasă la frigider până a doua zi când îl ornezi după pricepere.
Înghețată de ciocolată
Ingrediente: 3 căni lapte, 1/4 cană zahăr, 3 linguri amidon, un praf de sare, 200 g ciocolată amăruie, rupta în bucăți, 2 linguri cacao.
Mod de preparare: Se încălzesc 2 și 1/4 căni lapte (pana aproape să fiarbă). Se ia deoparte 1/4 cană lapte fierbinte, se presară deasupra cacaoa și se amestecă până se dizolvă toată cacaoa.
Se înfierbântă 1/2 din laptele rece, apoi se toarnă peste ciocolată mărunțită; se lasă să stea 1 minut, apoi se amestecă bine până se topește ciocolata și se obține un amestec omogen.
Între timp, zahărul se amestecă împreună cu amidonul și sarea; se adaugă 1/4 cană lapte rece și se amestecă până se obține o pastă omogenă. Pasta obținută se adaugă împreună cu amestecul de cacao în laptele fierbinte și se amestecă foarte repede. Se pune pe foc și se lasă să fiarbă pentru 3 minute, amestecând frecvent. Se dă apoi deoparte, se încorporează amestecul de ciocolată și se amestecă bine.
Se dă la rece pentru cel puțin 1-2 ore, apoi se pune crema în aparatul de preparat înghețata și se procedează conform instrucțiunilor aparatului.
Înghețata se dă apoi la congelator pentru 3 ore ca să se întărească.
Înghețată de mure cu lămâie
Ingrediente: 2 albușuri, un praf de sare, 200 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie, coaja rasă și zeamă de la 1 lămâie, 140 gr iaurt gras, 600 gr mure înghețate.
Mod de preparare: Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă 1 linguriță zeamă de lămâie și se mai bat 1 minut. Se adaugă apoi treptat zahărul pudră, mixând până când zahărul s-a topit. Se adaugă la albușuri coaja rasă și restul de zeamă de lămâie și iaurtul și se mixează.
Se pun murele într-un blender, deasupra se toarnă amestecul cu albușuri și se mixează totul bine până când murele s-au zdrobit și s-a obținut o pastă omogenă. Se dă pasta la congelator 1-2 ore. După 1-2 ore, se scoate înghețata din congelator, se mixează apoi se mai da la congelator 2-4 ore până când se întărește, iar apoi se servește.
Înghețată de casă
Ingrediente: 1 pahar lapte, 1 pahar sirop de fructe, 1 pahar zahăr pudră sau vanilat.
Mod de preparare: Pune zahărul împreună cu siropul într-un castron și amestecă bine până când devine uniform. După aceea, amestecă cu laptele nefiert și toarnă înghețata în forme. Lasă-o la frigider până când devine solida.