Detoxifierea de materiale grele

Zilnic suntem expuşi la contaminarea cu metale grele li substanţe chimice toxice. Metalele grele care cauzează cel mai frecvent probleme de sănătate sunt mercurul, plumbul, arsenicul, cadmiu (din fumul de ţigară) şi fierul. Alte metale periculoase sunt: aluminiu, antimoniu, crom, cobalt, cupru, mangan, seleniu, staniu, taliu şi uraniu.

separator
mercur

Numărul intoxicaţiilor cu metale grele a crescut simţitor în ultimele decenii. Aceste intoxicaţii sunt cauza majoră a: dezechilibrelor hormonale, cancerelor, disfuncţiilor tiroidiene, tulburărilor neurologice, alergiilor alimentare şi depresiei.

Terapia cu agenţi chelatori

Tratamentul de prima intenţie pentru cele mai multe dintre intoxicaţiile cu metale grele este terapia cu agenţi chelatori. Agenţii chelatori sunt substanţe care trec prin corp şi atrag metalele grele care sunt apoi eliminate împreună. Deşi terapia cu agenţi chelatori este considerată sigură, noile informaţii despre substanţele folosite au relevat faptul că acestea nu sunt chiar atât de inofensive pe cât se credea. Agenţii chelatori trebuie administraţi într-o clinică specializată şi de către profesionişti.

Alte metode de eliminare a metalelor grele din organism

Anumite elemente toxice pot fi eliminate prin consumul de combinaţii specifice de minerale şi vitamine. În cazul arsenicului, poţi lua zilnic şase comprimate de oxid de magneziu, plus o linguriţă de pulbere de calciu/magneziu, toate amestecate în suc proaspăt de lămâie. Desigur, printr-o astfel de modalitate de detoxifiere, vor fi necesari ani de zile până când metalele grele şi alte toxine vor fi eliminate din organism.

Alte tipuri de detoxifiere includ utilizarea de combinaţii de plante, aminoacizi şi alte suplimente nutritive. Dezavantajul acestor tipuri de agenţi chelatori este timpul prea mare în care sunt eliminate produsele toxice din organism.

Alte alimente care sunt cunoscute pentru maximizarea efectelor detoxifierii de metale grele sunt:

  • Chlorella – este o algă bogată în clorofila, care promovează mişcarea intestinelor. Deoarece mercurul este eliminat în mare parte prin scaun, această algă este recomandată în detoxifierea de metale grele.
  • Usturoiul – usturoiul zdrobit are ingrediente active care cresc nivelul de sulf din organism, iar sulful accelerează procesul eliminării metalelor din organism.
  • Coriandru – cunoscut şi sub numele de pătrunjel chinezesc, ajută la eliminarea mercurului din ţesuturile musculare şi permite eliminarea acestuia din organism prin scaun.

Sursa

Cea mai toxică legumă! Medicii ne avertizează să nu o mai consumăm

Despre fructe și legume se spune că sunt extrem de sănătoase și perfecte pentru orice dietă. Se pare, însă, că lucrurile nu stau deloc așa cum credem, pentru că specialiștii au descoperit o legumă extrem de periculoasă pentru sănătate. Este plină de substanțe toxice și ar fi mai bine să o evităm, scrie redactia.ro.

Cea mai periculoasă legumă

În ultima vreme, alimentația sănătoasă a devenit o provocare pentru mulți dintre noi, pe care prea puțini reușesc să o respecte. Chiar dacă specialiștii în nutriție ne recomandă să mâncăm mai multe fructe și legume, studiile recente arată că acestea ne pot face mai mult rău decât bine.

Conform specialiștilor, cea mai mare problemă a acestora este excesul de pesticide folosite de producători. Aceștia vor mai mult profit, fără să se gândească la sănătatea noastră. Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a efectuat mai multe teste pentru a verifica gradul de toxicitate al legumelor și fructelor de pe piața locală.

Astfel, testele au arătat că cele mai periculoase legume sunt cartofii,  fiind extrem de bogati în chimicale. Chiar dacă sunt o legumă foarte consumată, se pare că este cu adevărat toxică pentru organism. Conform analizelor realizate de specialiști, 98% dintre produsele testate conțineau cel puțin un pesticid.

Cel mai folosit pesticid la cartofi

Cel mai folosit pesticid dintre toate este și unul dintre cele mai periculoase: imazalilul. În urma analizelor s-a ajuns la concluzia că toți cartofii ar conține această substanță care, printre altele, dă rezistență mai mare acestor alimente. Imazalil (E233) este o substanță cancerigenă, cu care mulți comercianți acoperă coaja citricelor.

ANSVSA a concluzionat că cele mai nesigure fructe și legume pentru consum sunt: cartofi, căpșunele, merele, nectarinele, piersicile, țelina, strugurii, cireșele, spanacul, ardeiul gras, roșiile și castraveții. Pe de altă parte, alimentele cel mai puțin bogate în pesticide sunt: avocado, porumbul, ananasul, varza, mazărea, ceapa, sparanghelul, mango, papaya, kiwi, vinetele și pepenele. Astfel, pe acestea ar trebui să le consumăm mai mult.

Inspectorii ANSVSA recomandă tuturor românilor să spele foarte bine fructele și legumele și chiar să le curețe de coajă acolo unde este necesar, pentru a reduce cantitatea de pesticide ingerată.

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Poziția pe care nu trebuie să o încercați vreodată… pentru binele lui!
Articolul anterior
Măști care te ajută să scapi de acneea de pe spate
Articolul următor