Dovlecelul este o sursă excelentă de vitamine A, K, acid folic și minerale precum potasiu, mangan, magneziu, zinc, fier, calciu. Datorită conținutului său, această legume are numeroase beneficii pentru sănătatea ta. Are puține calorii (100g / 23 kcal) de aceea, este una din legumele cele mai recomandate de către nutriționiști în curele de slăbire. Îți recomand 3 rețete din dovlecei – gustoase, aromate și sănătoase.
Sufleu de dovlecei
Ingrediente: 4-5 ouă, 3 dovlecei, 2 legături mărar, 250 g brânză de vaci, 250 g telemea de vacă, 4 linguri pesmet alb, 100 g unt, 200 g smântână.
Mod de preparare:
Se curăţă dovleceii de coajă, se spală şi se dau pe răzătoare mică, se scurg de zeamă, se presară sare şi se lasă câteva minute la rece.
Între timp, se spală mărarul şi se toacă mărunt. Se bat ouăle bine şi se adaugă peste dovlecelul ras, brânza de vaci, telemeaua şi smântâna. Se pune şi mărarul şi se amestecă bine. Dacă este prea moale compoziţia, se adaugă două linguri de pesmet.
Separat, se pregăteşte tava de iena, se tapetează cu unt şi cu pesmet şi se toarnă compoziţia.
Se bagă în cuptorul încins şi, după ce s-a rumenit, se lasă să se răcească. Se răstoarnă pe un platou şi se serveşte cu alte preparate din carne sau cu iaurt.
Dovlecei umpluți
Ingrediente: 4 dovlecei potriviți pentru umplut, 400 g carne toccata, 3 linguri orez cu bobul lung, o lingură mărar tocat, o lingură patrunjel tocat, cimbru verde tocat sau uscat, o lingură pastă de tomate, 300 ml suc de roșii, 150 ml supă de legume, 2 linguri ulei, o lingură făină, sare, piper.
Mod de preparare:
Speli dovleceii și le îndepărtezi capetele, îi dai în două sau trei bucăți, în funcție de mărimea lor, și le scobești miezul cu ajutorul unei lingurițe, lăsând doar marginea și fundul, având grijă să fie întreagă, fără fisuri.
Separat, amesteci carnea tocată cu orezul spălat și scurs, mărarul, patrunjelul, pasta de tomate, cimbrul, sarea și piperul, după gust.
Umpli dovleceii cu compoziția preparată și îi așezi, în poziție verticală, într-o cratiță. Adaugi sucul de roșii amestecat cu 2 linguri de ulei și cu supa de legume. Îi acoperi cu capac și-i lași la fiert, la foc mic, cca 35 de minute.
Adaugi făina frecată cu 3 linguri de apă rece sau cu suc de roșii și introduci vasul la cuptor pentru 10 minute, fără capac.
Paste cu dovlecei
Ingrediente: 500 de g paste de orice fel, 4 dovlecei, sare și piper, 4 lingri de ulei de măsline, 4 căței de usturoi, 1 linguriță de boia dulce de ardei, 1 legătură de pătrunjel verde, 4 linguri de parmezan ras pentru servit.
Mod de preparare:
Pune la fiert pastele conform instrucțiunilor de pe pachet. Când sunt gata aruncă apa, lasă pastele într-un loc cald (nu le spăla cu apă rece) și păstrează o cană din apa în care au fiert pastele.
Dă dovleceii prin răzătoare mare, și căleste-i în ulei încins. Adaugă usturoiul tocat mărunt și lingurița cu pudră de boia dulce. Pune și verdeața tocată mărunt și lasă totul pe foc vreo zece minute. Stinge dovleceii cu apa în care au fiert pastele și mai lasă totul pe foc încă cinci minute.
Pune dovleceii preparați peste paste, amestecă ușor, potrivește de sare și piper și servește, după ce presari peste fiecare porție o lingură de parmezan ras.