Fermenţii din iaurt previn constipaţia, neutralizează toxinele şi cresc activitatea sistemului imunitar

Fermenţii sunt microorganisme, numite şi bacterii lactice, care transformă laptele în iaurt, atunci când le asigurăm condiţii de temperatură adecvate, o anumită perioadă de timp, şi, desigur, un mediu nutritiv ideal, aşa cum este laptele.

separator
iaurt_77842200

Cum se prepară iaurtul

Pentru a obţine iaurt, laptele este pasteurizat (fiert), apoi i se adaugă fermenţii lactici (culturi vii). Este foarte important ca după întreg procesul de producţie cantitatea de fermenţi să fie suficientă, iar iaurtul să aibă gust proaspăt şi acrişor.

Şi după fabricarea iaurtului bacteriile rămân în viaţă şi în stare de activitate.

Dacă a fost produs din materii prime de bună calitate, în mod igienic, ambalat ermetic ăn ambalaje sterilizate şi menţinut în lanţ de frig, iaurtul are o perioadă de valabilitate de patru – cinci săptămâni, fără a fi necesar adaos de conservanţi.

Trebuie făcută aici o diferenţiere între iaurtul adevărat şi alte produse supuse tratamentului termic după fermentare, în urma căruia culturile bacteriene sunt distruse. Iaurtul cu fermenţi vii are întotdeauna înscrisă pe el o temperatură de păstrare de 2 – 8 grade Celsius şi termen de garanţie de circa o lună, în timp ce produsele tratate termic după fermentare rezistă pe raft patru – şase luni, fără frigider.

img_9e98c8e5c370248b192d315fa50e514a

Rolul fermenţilor în „binele digestiv”

Specialiştii în nutriţie spun că fermenţii vii din iaurt contribuie la echilibrarea florei intestinale. În intestinul nostru se găsesc numeroase bacterii benefice care asigură buna funcţionare a acestuia. Flora intestinală a unui adult include mai mult de 400 de specii de bacterii, al caror numar depăşeşte de 10 ori numărul celulelor din ţesuturile corpului uman.

Bacteriile vii din iaurt transformă o parte din lactoză din lapte în acid lactic. Lactoza este zahărul care se găseşte în mod natural în lapte. Fermenţii din iaurt permit ca şi persoanele sensibile la lactoză să se bucure de beneficiile iaurtului, chiar dacă acestea nu tolerează laptele. În acest mod îşi pot completa aportul zilnic necesar de calciu.

Fermenţii activi accelerează tranzitul intestinal şi previn constipaţia, neutralizează toxinele şi agenţii patogeni şi cresc activitatea sistemului imunitar, potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic.

De unde apar problemele de digestie

În organismul uman se produc în fiecare secundă mii de enzime, iar orice deficit enzimatic este resimţit puternic de către organism. Enzimele sunt de două feluri: digestive şi metabolice. Enzimele digestive transformă alimentele ingerate în substanţe primare necesare nutriţiei la nivel celular, precum vitamine, minerale, aminoacizi, glucoză, acizi graşi.

Pe măsura ce îmbătrâneşte, organismul nostru secretă din ce în ce mai puţine enzime digestive. În acelaşi timp, activitatea enzimatică poate să fie afectată de stres, boală, epuizare, fumat,cofeină, consumul de medicamente, alimentaţia neadecvată sau dezechilibrul acido-bazic.

Simptomele care indica o insuficienţă enzimatică sunt indigestia, arsurile la stomac, senzaţia de greutate în stomac, balonarea, gazele, intoleranţa la unele alimente etc.

Bacteriile benefice din flora intestinală trăiesc în simbioză cu organismul nostru, ne protejează şi menţin echilibrul funcţional al acestuia. Din acest punct de vedere, fermenţii (bacteriile benefice din iaurturi) au un rol important în sănătatea noastră digestivă.

Sursa

 

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Marianna Petrenko: “Adrian Ursu la a 2-a nuntă a renunțat la fala și kitch-ul tradițional!”
Articolul anterior
Vezi cum arată după ce a slăbit 30 de kilograme! (Foto)
Articolul următor