Ficatul – bun, dar nu pentru oricine

Ficatul este recomandat în alimentaţie încă de la cele mai fragede vârste, la scurtă vreme de la începerea diversifi cărnii la copiii foarte mici. Asta, pentru că este foarte bogat în fier și previne apariţia anemiei. Tipul de fier pe care îl conţine ficatul este foarte repede absorbit de organism. Totuși, nu trebuie să le daţi celor mici decât cantitatea recomandată de medicul pediatru. În plus, nu oricine se poate bucura de savoarea ficatului de pui, iepure, vită, curcan etc.

separator
ffcb19be02e411c3a33aa2e7f69af5bf

În 100 g ficat se găsesc între 4 şi 12 mg fier uşor asimilabil. Anemia feriprivă se poate corecta uşor prin modificarea regimului alimentar. Putem scăpa de simp¬to¬mele anemiei – slăbiciune, obo¬seală, ameţeli – dacă includem în dietă ficatul de pasăre sau de vită, alimentul antianemic prin excelenţă. În plan gastronomic, fi¬catul de vită este mai apreciat decât cel de pui. Din punct de vedere nutriţional în¬să, ficatul de vită nu este superior celui de pui. Pentru o mai bună asimilare a fie¬rului, ar fi bine ca atunci când mân¬căm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat.

Ce conține ficatul
În ficat sunt concentrate vitaminele A, B, C, D. Nutriţioniştii apreciază în special conţinutul de vitamina A (10-45 mg/100 g). Ficatul este una dintre cele mai bune surse de vitamina A, care creşte rezisten¬ţa la infecţii în sezonul rece.

În mod normal, alimentele de origine animală nu con¬ţin vitamina C, ficatul însă este o ex¬cepţie, furnizându-ne 20 mg vitamina C la 100 g. Vitamina D din fica¬tul de pui sau de vită previne apariţia problemelor osoa¬se la copii şi a osteoporozei la adulţi. Ală¬turi de vitamine se găsesc în cantităţi însemnate zincul, cuprul, seleniul, elemente cu rol important în stimularea imunităţii.

Spre deosebire de carnea de vită şi de porc, bogate în grăsimi, ficatul este o carne slabă, conţine mai puţin de 4 g grăsimi la 100 g. Datorită conţinutului sărac în ţesut conjunctiv şi grăsimi, fica¬tul este foarte uşor de digerat, de aceea poate fi introdus şi în regimul alimentar al copiilor mici.

Ficatul este o sursă bună de proteine: 19-21 g/100 g. Dacă este consumant în exces, este posibil ca ficatul să provoace crize de gută din cauza conţinutului ridicat în proteine.

Contraindicaţii
Ficatul – de vită, porc, miel, iepure sau pui – este foarte bogat în colesterol, nefiind indicat celor cu valori deja crescute ale colesterolului, dar nici persoanele sănătoase nu trebuie să-l consume prea des. Astfel, 100 g de ficat de viţel conţin în jur de 400 mg de colesterol, depășind cu 33% doza zilnică permisă pentru a nu avea probleme de sănătate.

Cum alegi ficatul?

Ficatul proaspăt are termen de valabilitate doar 48 de ore, iar cel congelat are termen de păstrare până la 3 luni. Doar că în timpul congelării se distruge o parte din complexul de vitamine B, iar ficatul se oxidează oferind un gust amărui. Apreciază culoarea și mirosul produsului. Culoarea deschisă și mirosul înțepător înseamnă un produs alterat.

Ficatul de găină poate conține substanțe precum, tetraceclina și levomecitina. La oameni aceste antibiotice provoacă alergie sub formă de erupții cutanate. Cu regret, prezența antibioticelor poate fi verificată doar în condiții de laborator.

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Scandal în cuplul Valeriei şi Iosif Prigojin din cauza unei filipineze!
Articolul anterior
Vera Brejneva s-a dezgolit de dragul unei haine de brand
Articolul următor