Foloseşte busuioc în bucatele de sărbători ca să nu mănânci mult

Cine vrea să rămână satisfăcută de sărbătorile de iarnă, fără indigestii, dureri de stomac şi kilograme în plus, să apeleze la sfaturile de bună purtare pe care le oferim:

separator

Nu confunda sărbătoarea cu mâncarea şi băutura

Consecinţele se măsoară în kilograme, în lipsa de tonus care se instalează când sărbătorile se sfârşesc. Pen­tru a evita urmările, căutaţi să disociaţi senzaţia de gol lăuntric de dorinţa de a mânca. Stresul, depresia, dezamăgirile cotidiene ne fac să ne aruncăm cu furie oarbă asupra mâncării.

8

Mestecaţi, mestecaţi

Aceasta te face să beneficiezi de întreaga savoare a alimentelor pe care le consumi. Pentru a-ţi oferi un reper, mestecă de minimum 30 de ori îna­inte de a înghiţi. Percepe cu atenţie gusturile şi sen­zaţiile pe care ţi le oferă hrana. Vei avea astfel mai multe avantaje: vei sesiza din timp hrana care nu îţi este potrivită sau chiar îţi face rău (şi pe care altfel ai fi mâncat-o, neacordându-i prea multă atenţie); vei simţi la timp momentul în care te-ai săturat şi trebuie să te opreşti din mâncat (studiile nutriţioniştilor au arătat că există o anumită „inerţie” a organismului, astfel încât senzaţia de saţietate apare cu întârziere).

masa_craciun_2_74078600

Foloseşte condimentele

Condimentele sunt „reglajul fin” al efectelor pe care dorim să le obţinem prin intermediul alimentelor. Cu ajutorul lor, putem îmbunătăţi digestia sau asimi­laţia, putem mări sau diminua pofta de mâncare, putem evita supraalimentarea sau intoxicarea organismului. Iată câteva chei de utilizare a condimentelor:

* În cazul în care vrei să slăbeşti, pune în mâncare condimente care favorizează ajungerea rapidă la saţie­tate: enibahar, nucşoară, busuioc. O altă soluţie este să renunţi la condimentele care stimulează apetitul: cimbrul, cimbrul de grădină, piperul negru şi în general condimentele foarte picante.

condimente_81848600

* În cazul apetitului excesiv, consumă plante aro­matice balsamice, care îl normalizează. Infuziile de cimbrişor, de muguri de pin, de mentă, de maghiran sau de rozmarin – 2 căni de ceai înainte de masă – cu siguranţă vor avea efect, dacă nu uiţi să le foloseşti.

* Dacă ai un sistem digestiv sensibil, dar vrei neapărat să consumi mâncăruri grele, adăugă în bucate: cardamon, cimbru, enibahar, chimen…

* Dacă ţi se taie apetitul de sărbători, dinamizaţi-l cu condimente picante: piper negru, piper alb, boia de ardei iute, chilly, curry iute. O lingură de bitter suedez bun într-o jumătate de cană de apă o să te ajute să digeri fără nicio problemă şi o să-ţi readucă pofta de mâncare la normal.

* Vrei să te sături mai repede de dulciuri şi să nu con­sumi cantităţi prea mari? A­tunci adăugă la ele mai mult din următoarele condimente: nuc­şoară, mac, rozmarin. Dul­ciurile cu cacao şi cu cafea tre­buie con­dimentate cu cardamon, pentru a le diminua din toxicitate şi a le modera efectele.

* În loc de o cafea amară, poţi folosi – pentru a fi în formă – coaja rasă de la două lămâi la care se adaugă foarte puţină miere şi puţin praf de mentă (frunze). Este eficient şi mult mai sănătos.

Sursa

 

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Acest 2015 a rănit prea multe suflete
Articolul anterior
Corina și Larisa Manole provocate la sinceritate de sărbători!
Articolul următor