În această toamnă, Galina Tomaș a dat startul unor seminarii cu angajații companiei Gas Natural Fenosa în Moldova despre necesitatea adoptării unui mod de viață sănătos și prevenirea bolilor cronice prin alimentație.
”Un minus mare al civilizației noastre este lipsa timpului și comoditatea. Cumpărăm semifabricate, conserve, mezeluri, care au cantități mari de sare, grăsimi și conservanți. E drept, sunt bune la gust, ba chiar au un gust și miros foarte pronunțat. Îți lasă gura apă numai gândindu-te la ele. Dar aceste produse pe lângă faptul că ne crează dependență, ne afectează și sănătatea. De aceea, trebuie să fim atenți la ceea ce punem în farfurie. Nu pentru că am muri azi, ci pentru că vrem să îmbătrânim alături de cei dragi, fără a fi nevoiți să ne facem o a doua casă în saloanele de spital.”, a spus Galina Tomaș.
Unul din primii pași în alimentația inteligentă pentru menținerea greutății corporale și a sănătății optime e să înțelegeți cât de profund vă poate afecta alimentația fiecare parte a corpului.
”Astăză, bolile cronice, precum: afecțiunile cardiovasculare, diabetul, cancerul, artrita, osteoporoza, alergiile, astmul și tulburările autoimune, afectează o mare parte din populația Moldovei, după vârsta de 40 de ani. Comunitatea de cercetare medicală a depus numeroase eforturi pentru a identifica cu precizie cauzele acestor boli. Iar unul din cele mai importante răspunsuri a fost alimentația modernă bazată pe produse rafinate, procesate, în locul celor proaspete și integrale.”, a mai adăugat Galina Tomaș.
Cursul face parte din proiectul „Angajament față de sănătate și securitate”, derulat de întreprinderea Gas Natural Fenosa în Moldova pentru toți angajații săi. Pe durata a trei ore aceștia au aflat despre cele mai importante reguli alimentare.
Iată câteva recomandări oferite de nutriționista Galina Tomaș:
• Respectă cele 5 mese pe zi: 3 principale şi 2 gustări
• Micul dejun este foarte important, deoarece accelerează metabolismul şi procesul de ardere a grăsimilor dis-de-dimineaţă.
• Nu combina NICIODATĂ proteinele animale (carne, brânzeturi, ouă) cu alimentele bogate în amidon (paste, pâine, cartofi, orez, produse de patiserie, leguminoasele). Proteinele animale necesită un tip de enzime pentru a fi digerate, în timp ce amidonul are nevoie de cu totul alte enzime. E o contradiciţie la nivelul lor care face ca niciunul din alimente să nu se digere complet.
Aşadar: NU cartofi cu friptură, NU paste cu carne şi NU produse de patiserie umplute cu carne.
Ce se întâmplă în stomac când consumi două alimente incompatibile?
Când mâncarea ajunge în stomac, sucul gastric îşi ajustează acidiatea (ph) şi enzimele astfel încât mâncarea să fie digerată cât mai bine. Consumând împreună două alimente care au nevoie de ajustări diferite, nu se vor digera complet NICI UNUL dintre alimente. Astfel, mâncarea ajunge în intestine incomplet digerată şi intră în PUTREFACŢIE. Rezultă: acumulare de substanţe toxice în instestin. Astfel, cedează unele organe (ficat, pancreas, rinichi etc.), iar în timp, se instalează bolile cronice. Toate astea se întâmplă chiar dacă consumăm alimentele cele mai BIO şi naturale, dar le combinăm greşit.
Adoptarea unui regim alimentar rațional reprezinta o metoda de a îmbunătați sanatatea. Atunci când atingi o stare optimă de sănătate, nivelul energetic crește considerabil, fapt care te ajută să îți controlezi greutatea corporală, nivelul colesterolului și glicemiei din sânge și te ferește de boli grave.