Greşeli dietetice care înfurie hemoroizii

Hemoroizii patologici sunt vase de sânge dilatate, umflate ale zonei anorectale. Ei pot fi interni, mai des nu pot fi văzuţi la exterior, şi externi – palpabili, vizibili. 40% dintre adulţi suferă de dilatări varicoase în zona anorectală. În timp ce cauzele exacte ale bolii hemoroidale rămân incomplet elucidate, numeroşi factori favorizanţi sunt incriminaţi şi crează condiţii pentru apariţia ,,nodulilor’’ rectali.

separator
1

Hemoroizii pot deveni voluminoşi, umflaţi, iar pereţii vaselor de sânge – să devină subţiri, întinşi şi, inevitabil, iritaţi şi deranjaţi de trecerea maselor intestinale. Într-o măsura mai mare sau mai mică fiecare om poate avea astfel de ,,noduli’’ dilataţi la nivelul zonei anorectale. Măsurile dietetice corespunzătoare pot să prevină apariţia hemoroizilor patologici, dar şi să contribuie la vindecarea, regresul lor.

Care sunt condiţiile ce pot duce la apariţia hemoroizilor patologici?
1. În anumite cazuri aceştia sunt moşteniţi ereditar şi atunci se iau în considerare măsurile preventive;
2. Condiţiile ce duc la creşterea presiunii intraabdominale, cum ar fi obezitatea, sarcina, statul îndelungat şi sistematic în picioare, poziţia şezândă pentru perioade lungi de timp, scremutul sistematic, tusea, strănutul, vărsăturile, oprirea respirației în timpul unui lucru fizic încordat, suflatul constant în instrumente muzicale favorizează dilatarea vaselor de sânge în zona anorectală;
3. Un scremut intens şi anevoios la fiecare evacuare a intestinului crează o presiune abdominală însemnată. În mod normal şi sănătos intestinul ar trebui să fie evacuat de fiecare dată uşor, fără presiune accentuată asupra abdomenului, iar în acest caz o dietă constantă sănătoasă este importantă;

hemoroizi_02_99d16021e3

4. Amânarea conştientă constantă a scaunului din diverse motive, legate de lipsa toaletei sau altele, este în detrimentul sănătaţii tractului digestiv. Este normal să existe un scaun pe zi, iar unul la trei zile – nepotrivit pentru boala hemoroidală.
5. Constipaţia cronică contribuie la apariţia hemoroizilor patologici în doua moduri: creşte presiunea intraabdominală în timpul scremutului şi doi – masele intestinale dure irită, înfurie nodulii existenţi, îngreuiază vindecarea şi regresul lor.
6. Alimentaţia necorespunzătoare: săracă în fructe, legume, fibre dietetice, grăsimi vegetale, proteine vegetale (fasole, năut, linte, soie), încărcată în proteine de origine animală (având preponderent în alimentaţie carne, ouă, brânzeturi), consumul de cereale rafinate, grăsimi de origine animală crează condiţii pentru agravarea hemoroizilor umflaţi, în cumul cu factorii de mai sus.

Măsuri dietetice binevenite în cazul hemoroizilor patologici
• Se respectă un orar regulat al meselor, se mănâncă lent, în porţii mici, bine mestecat;
• Alimentele bogate în fibre dietetice salvează situaţia, ele reglând consistenţa scaunului şi peristaltismul intestinelor. Spre exemplu, semințele de in, tărâțea de grâu, produsele din cereale nerafinate, ovăzul, fulgii de porumb sunt binevenite. Însă, important – aceste alimente, pentru a fi eficiente, se consumă preferabil des şi în cantităţi mici, constant pe parcursul zilei decât rar, în proporţie mare, mult deodată şi ocazional! Un alt aspect – alimentele bogate în fibre se consumă cu multă apă! În caz contrar nerespectarea regulilor cu privire la ingerarea alimentelor bogate în fibre poate să nu fie de ajutor sau chiar poate înrăutăţi starea de lucruri, întrucât alimentele bogate în fibre, important, au capacitatea de a creşte volumul masei intestinale şi pot provoca scaune mari, iar acest lucru nu este tocmai binevenit în cazul nodulilor hemoroidali acutizaţi. În plus, organismul trebuie să fie hidratat (cel puțin 1,5 l/zi), altfel – masele intestinale devin dure.
• Se consumă alimente cu proprietăţi laxative – sfeclă, prune, suc de prune, pere, varză uşor înăbuşită cu puţin ulei (consumul de varză crudă se evită în stările acute), se mănâncă fasole, năut, linte, mazăre, frunze verzi.
• Alimentele bogate în fibre nu sunt singurele necesare pentru combaterea constipaţiei. Trebuie de ştiut că o dietă săracă în grăsimi sănătoase îngreuiază de asemenea evacuarea intestinului. Grăsimile, cele sănătoase, sunt importante, întrucât au proprietatea de a stimula reflexul gastrocolic, iar acesta activizează funcţia motorie intestinală! În plus, sărurile biliare eliberate în intestin de către vezica biliară, odată cu ingestia lipidelor, lichefiază scaunul.
• Bacteriile sănătoase care populează intestinul crează un strat protector al mucoasei intestinale, inclusiv la nivelul rectului. Ele însele furnizează nutrienţi proprii stratului de mucus, în plus – reţin lichid în lumenul digestiv. Este important ca bacteriile saprofite să fie ,,corcolite’’ cu alimente potrivite: chişleag, iaurt îmbogăţit cu inulină, fructe bogate în fibre solubile, pectine, alimente fermentate. Inulina este o fibră care în mod natural se găseşte în praz, sparanghel, ceapă, usturoi, rădăcină de cicoare, in special, în rădăcini și rizomi de legume, care o depozitează ca energie în locul amidonului. Inulinele şi pectinele stimulează creșterea şi înmulţirea Bifidobacterium spp. în intestinul gros.

dgfdgds-337x470Alimente de evitat în caz de hemoroizi patologici:
• Se evită în stările acute orezul, consumul brânzeturilor fermentate şi alimente ce conţin taninuri (coarne, afine, gutui, coacăze, vinuri roșii).
• Consumul de pâne albă şi cereale rafinate nu este recomandat, mai ales în perioadele de acutizări.
• În fazele acute se evită băuturile alcoolice de orice tip, consumul de bucate piperate, condimentate, ridichea neagră, usturoiul, ceapa crudă.
• Combinaţia între produse făinoase şi carne; carne şi cartofi sau orez; carne şi brânzeturi; brânzeturi şi produse făinoase; boboase (fasole, linte, năut, mazăre) şi pâine nu este recomandată în boala hemoroidală.

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Amuzant! Cum reacționează doi bărbați la durerile nașterii
Articolul anterior
Machiajul le-a transformat din femei ”banale” în fabuloase!
Articolul următor