Consumul de legume crude este unul dintre cele mai sănătoase îndemnuri. Totuşi, există şi legume periculoase. Printre ele se numără cartofii, ciupercile, mazărea sau păstârnacul.
O dietă echilibrată trebuie să conţina neapărat şi legume crude, deoarece acestea furnizează o doză optimă de vitamine, minerale, enzime şi fibre de care corpul are nevoie. Din păcate însă, unele dintre aceste legume nu pot fi consumate crude. Motivul? Unele conţin substanţe toxice care ne pot face rău, pe când altele sunt foarte dificil de digerat şi ne putem trezi cu indigestii neplăcute.
7 alimente crude care ar trebui evitate
1. Cartofii conţin două substanţe numite solanină şi chaconină, considerate a fi toxice pentru organism dacă sunt ingerate în cantităţi mari. Când cartoful este preparat aceste două minerale scad cantitativ. În plus, cartofii conţin şi amidon, făcându-i destul de greu de digerat în stare crudă.
2. Vinetele ca şi cartofii conţin solanină. Specialiştii susţin că acest compus duce la inhibarea absorbţiei de calciu. Simptomele pe care le poţi experiementa dacă consumi vinete crude sunt: stări de vomă, crampe, greaţă şi dureri de cap. Gătirea vinetelor va neutraliza solanina.
3. Legumele boabe ca fasolea roşie, soia sau mazărea nu trebuie consumate crude deoarece conţin şi ele substanţe toxice. Boabele de soia, de exemplu, când sunt consumate crude, pot declanşa probleme ale tiroidei. Alte tipuri de legume cu boabe conţin un aminoacid toxic, ce face parte din familia substanţei chimice numite cianură. Deşi aceste legume pot fi dăunatoare când sunt consumate în cantităţi mari, este mai bine totuşi să le eviţi. Pentru a îndepărta aceste toxine este necesar ca legumele cu boabe să fie înmuiate în apă sau gătite.
4. Ciupercile conţin o substanţă toxica numită agaritină, care este suspectată ca fiind un agent carcinogen (duce la apariţia cancerului). Deşi aceste substanţe sunt neutralizate în prezenţa căldurii, ciupercile în stare crudă pot dăuna sănătăţii. În plus, în urma unor studii s-a demonstrat că unele dintre cele mai populare ciuperci întâlnite în supermarketuri au determinat apariţia cancerului la şoareci.
5. Spancul şi rubarba conţin nişte compuşi care se numesc oxalaţi şi care interferează cu absorbţia calciului în sânge. Poţi mânca însă spanac şi rubarca crude atâta vreme cât nu consumi cantităţi uriaşe, care să ducă la un deficit de calciu în organism.
6. Păstârnacul are în compoziţie psoralen, o substanţă cu potenţial toxic, deci nu ar trebui consumat crud. Se pare că această substanţă, care este şi carcinogenă, nu este distrusă nici în procesul de prepare la foc.
7. Cerealele. Majoritatea cerealelor conţin antinutrienţi care pot duce la apariţia unor indigestii. Este indicat să consumi cereale (grâu, ovăz, secară, orz) numai după ce le-ai înmuiat în apă.