Pentru că masa de Crăciun nu e în spiritul tradiţiei dacă de aici lipsesc renumitele preparate de porc, bucură-te de ele, dar nu exagera. Dacă te înfrupţi din delicatese cu moderaţie pe parcursul întregii zile, poţi evita dezechilibrele alimentare.
Cei care au ţinut post trebuie să fie atenţi la cât mănâncă pentru că riscă pancreatite sau boli diareice. Obezii, cei cu boli cardiovasculare, gută şi hipertensivii ar trebui să fie cei mai atenţi la alimentaţie în această perioadă.
Aperitive la micul dejun
Specialiştii în alimentaţie susţin că la micul dejun e bine să mânânci doar un aperitiv, la prânz ciorbă şi sarmale, iar la cină o friptură. Pentru prima masă a zilei poţi apela la aperitivele tradiţionale de porc, la salata de boeuf, la tobă. Aceasta dacă e făcută preponderent din limbă, ficat şi carne macră nu e foarte grasă, iar gelatina nu are calorii.
„Gelatina din tobă e obţinută prin fierbere, e o bună sursă de proteine, nu îngraşă şi nu se digeră foarte greu”, explică nutriţionisul Corina Zugravu.
Pentru a evita grăsimile din salata de boeuf, poţi adăuga maioneză vegetală. La prânz, poţi mânca ciorbă şi sarmale. Ciorba este bine să fie un pic acrişoară, cu carne şi multe legume.
Ardeiul iute arde caloriile
Pentru a creşte metabolismul poţi mânca ardei iute. „Organismul arde mai mult caloriile datorită ardeiului iute”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic.
Sarmalele pot fi făcute din carne de porc amestecată cu carne de vită. Pentru cină alege friptura cu murături, care conţin vitamina C şi ajută organismul să fie imun la viruşi.
Din cauza conţinutului mare de sare, bolnavii de ulcer şi hipertensiune arterială pot înlocui murăturile cu legume. Dacă vrei să scăzi cantitatea de glucide, în loc de prăjituri şi cozonaci poţi mânca salată de fructe.