Ai ştiut că cerealele integrale în alimentaţie te ajută să-ţi menţii silueta sau să câştigi mai puţin în greutate, decât meniul care ar include cerealele rafinate? Iată de ce: cerealele integrale sunt servite în forma lor brută, boabele având păstrate toate învelişurile exterioare, tocmai acele care conţin o cantitate înaltă de fibre alimentare atât de importante pentru sănătate, dar şi care nu te lasă să adaugi în greutate.
Grânele care trec prin procesul de rafinare, cel care înlătură o bună parte din stratul exterior şi corp, rămân cu miezul ce conţine mult amidon şi mult mai puţini nutrienţi benefici pentru sănătate.
Cum să-ţi menţii silueta, mâncând cereale integrale, bogate în fibre? Iată câteva sfaturi:
- Dacă ţii o dietă de slăbire sau, pur şi simplu, îţi doreşti să te menţii în formă, orezul brun ar putea să te ajute în acest sens. Acesta conţine de patru ori mai multe fibre dietetice alimentare decât orezul alb, iar fibrele sunt absolut necesare în alimentaţie ca să poţi controla greutatea.
- Savurează dimineţile cu aroma de orz! Orzul, nu numai că este delicios, dar mai conţine, de asemenea, 17g de fibre per 100g de produs şi este bogat în vitamine şi microelemente. Este nutritiv, încât orz fiert cu nuci, miere şi fructe uscate sau orz cu banană şi fructe de pădure sau cu mere, scorţişoară şi stafide te încarcă cu energie pentru întreaga zi.
- Pastele din cereale integrale, din grâu sau alac, sunt lăudate de bucătari, au o textură dură la fierbere şi nu devin cleioase. Sunt minunate în combinaţie cu spanac sau sosul de roşii.
- Nutriţioniştii ne recomandă să includem în alimentaţie o varietate cât mai largă de cereale integrale, cum ar fi orez brun, orez sălbatic, grâu integral, ovăz, alac, orz. Fiecare dintre ele aportă diferiţi nutrienţi, cum ar fi vitaminele grupului B şi spectru larg de microelemente.
- O pâine din cereale integrale trebuie să conţină 100 % grâu integral sau secară, ovăz, orez brun, ori amestec. O pâine de culoare maro poate să nu fie întodeauna din cereale integrale, de aceea e necesar să verifici eticheta.
- Dacă verifici eticheta produselor, cele din cereale integrale ar trebui să conţină cel puţin 2,5g de fibre per 100g de produs. În caz contrar ele sunt mai degrabă amestecate cu alte cereale rafinate.
Nutriţioniştii susţin că, în general, regimul nostru alimentar aportă prea puţine fibre în alimentaţie şi prea multe grăsimi saturate. Dar, fibrele alimentare dietetice reglează tranzitul intestinal, previn constipaţia, ajută la menţinerea greutăţii corporale, au grijă de sănătatea inimii, protejează de cancer de colon, previn obezitatea, şi nu în ultimul rând, menţin tenul proaspăt şi tânăr.