Cea mai populară nutriţionistă din România, Mihaela Bilic consideră că nu trebuie să elimini definitiv nicio grupă de alimente de pe masă, fiecare produs are rolul şi efectul lui, iar armonia, echilibrul şi sănătatea vin din diversitate şi moderaţie. Iată de ce nu e bine să renunţi la consumul de carne.
Una e ce conţine un aliment, alta ce putem noi folosi din el
Multe persoane sunt în prezent tentate să găsească alternative vegetale la produsele animale din considerente hai să le spunem personale. Un lucru se pierde din vedere: noi, ca oameni, nu avem aparatul enzimatic şi metabolic necesar să şi extragem acei nutrienţi din vegetale.
E sănătos să mănânci legume, aici nu există discuţii, putem chiar abuza. Însă nu trebuie să pierdem din vedere bio-disponibilitatea scăzută a anumitor elemente. Calciul şi fierul din vegetale nu se absoarbe ca cel din produsele animale: calciul are nevoie de fosfor în raport 3:1 pentru a fi efficient, iar fierul non-hem se absoarbe în procent de 10% faţă de fierul hem (din carne).
Despre seminţe numai de bine, dar…atenţie la excesul de omega-6, are efect pro-inflamator! Nici omega-3-ul vegetal nu-l putem folosi, degeaba există în seminţele de in. Zeama din boabele de soia sau de migdale nu poate fi numită lapte, pentru că nu este.
Una e să vrei să mănânci produse vegetale, alta să crezi că substituie şi înlocuiesc cu succes produsele animale. Nu eliminaţi definitiv nicio grupă de alimente de pe masa voastră, fiecare produs are rolul şi efectul lui, iar armonia, echilibrul şi sănătatea vin din diversitate şi moderaţie.