Suntem bombardați zilnic cu produse care ne ”ajută” să creștem țesutul adipos în jurul taliei și nu numai. Principalul vinovat declarat este conținutul sporit de grăsimi din respectivele alimente. Este adevărat nu contest, dar există și grăsimi sănătoase care joacă un rol imens în funcționarea normală a organismului, de aceea nu trebuie eliminate total produsele care conțin grăsimi. Ce facem? Răspunsul nu constă în eliminarea grăsimilor din alimentația noastră zilnică, ci înlocuirea grăsimilor rele cu cele bune. Iată câteva mituri despre grăsimi.
Toate grăsimile sunt rele
Fals: Grăsimile saturate și transgrăsimile sunt rele pentru organism, acestea ridică nivelul de colesterol și cresc riscul bolilor de inimă. În schimb, grăsimile monosaturate și polinesaturate sunt bune, au efect opus – scad nivelul colesterolului și reduc riscul bolilor de inimă.
Ca să ai rezultate bune în lupta cu kilogramele trebuie să renunți la consumul de grăsimi.
Fals: Contează ce tip de grăsimi consumi. Iar organismul fără grăsimile bune nu poate să funcționeze normal.
Produsele fără grăsimi sunt o alegere perfectă
Fals: O etichetă care specifică ”produs fără grăsimi”, nu înseamnă că este neapărat bun și trebuie să mănânci cât poftești din acest produs fără a avea consecințe asupra siluetei tale. Multe alimente fără grăsimi sunt bogate în zahăr și aditivi alimentari, cu un conținut caloric sporit. Rezultatul este – îngrășarea rapidă și apariția unor probleme de sănătate.
Țesutul adipos din organism este același indiferent de zonă unde s-a instalat.
Adevărat. Numai că repercursiunile asupra sănătății sunt diferite. Grăsimile de pe abdomen sunt mai periculoase pentru sănătatea ta decât cele acumulate pe șolduri și coapse. Grăsimea stocată pe burtă ajunge până la organele abdominale, respectiv ficatul, pancreasul, bila vor funcționa mult mai greu, iar rezultatul este rezistența la insulină și diabetul zaharat.
Modalități simple de a reduce grăsimile saturate
- Mănâncă mai puțină carne roșie (vită, porc, miel) și mai mult carne de pește și pui
- Consumă carne fiartă sau la grătar în loc de cea prăjită.
- Scoate pielea de la pui și taie, pe cât posibil, porțiunile cu grăsimi înainte de a prepara carnea.
- Evită alimentele prăjite.
- Alege lactatele cu un conținut moderat de grăsimi.
- Utilizează uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, de floarea soarelui în loc de untură, unt.
- Evită cremele de brânză și sosuri.
- Renunță la produsele de patiserie – prăjituri, biscuiți, plăcinte, pizza, gogoși, tarte, fast-food-uri.
- Scoate din alimentația ta chips-urile, popcorn-ul, cartofii prăjiți etc. Tot ce știi că este periculos pentru sănătatea ta.
Text: Snejana Țugui