Informează-te pentru a trăi cât mai sănătos, nu lăsa miturile să-ţi dirijeze viața pentru că uneori sunt greşite sau chiar banale. Află explicaţia unor afirmaţii eronate referitor la consumul de lichide în cazul unor probleme de sănătate.
Bea cât mai multă apă oriunde te-ai afla!
1. Dacă bei multă apă, pui presiune pe rinichi – greşit
Există mituri care susţin că un consum de lichide exagerat pune presiune pe rinichi. Contrar acestei idei, atunci când este resimțită insuficienţa de lichide, rinichii încearcă să compenseze prin eliminarea unei cantităţi mari de urină concentrată, ceea ce poate duce la formarea calculilor renali (pietre la rinichi).
2. Dacă ai retenţie de lichide, consumă mai puţină apă – greşit
Pentru că acest fenomen este cauzat tocmai de carenţa de lichide din organism, prin declanşarea „acumulărilor de rezerve”. Iar aportul de apă ajută la eliminarea surplusului de sodiu care favorizează retenţia de lichide în organism. În plus, dacă foloseşti careva produse diuretice, consumă cât mai multă apă.
3. Dacă vrei să slăbeşti, nu bea multă apă – greşit
Insuficienţa de lichide în organism reţine grăsimea. Dacă vrei să slăbeşti nu consuma suc, cafea şi alte băuturi carbogazoase, ci foarte multă apă.
Indicaţii celor care fac sport
Să consume apă, înainte/în timpul/după antrenament. Deoarece organismul deshidratat va fi extenuat mai rapid şi nu va avea destulă forţă să reziste efortului depus. Vei finaliza ora de antrenament cu o stare de rău, ceea ce cred că nu îţi doreşti.
Știai că:
Ridurile sunt cele mai evidente semne ale deshidratării îndelungate. Dacă la 20- 30 de ani ai riduri, înseamnă că ai generat o deshidratare cronică. Tegumentele trebuie hidratate mereu, şi nu uita că apă înseamnă sănătate şi frumuseţe.
Text: Snejana Ţugui