În tradiţia chineză veche ceaiul era băut de aristocraţi datorită proprietăţilor sale benefice. Frunzele de Camellia Sinensis (planta ceaiului) erau ţinute într-o pudră pentru a le păstra calităţile ori puse deodată în apă pentru infuzare. Astăzi, ceaiul modern nu mai este cel de altădată. Brandurile comerciale promit ceai de calitate când de fapt acesta conţine pesticide, arome şi ingrediente artificiale, OMG-uri.
Iată cum ceaiul încărcat în compuşi cu acţiune antioxidantă poate devia balanţa în direcţie opusă:
1. Ceaiurile din comerţ pot conţine pesticide.
Plantele stropite cu pesticide sau insecticide nu sunt spălate înainte de ambalare ajungând în acest mod în ceaşca cu ceai.
2. Chiar şi ceaiurile pot să provină din plante modificate genetic!
Eticheta ceaiului ar trebui să indice dacă acesta este produs din plante GMOs.
3. Ceaiurile din comerţ, nu rareori, conţin arome artificiale şi coloranţi.
Un ceai tratat cu coloranţi colorează cât de repede apa. Cele mai des eticheta unor ceaiuri ca acestea indică ,,arome naturale’’ sau ,,coloranţi naturali’’. Unele ceaiuri pot avea chiar gudron de cărbune, substanţă cancerigenă prezentă şi în ţigări.
4. Ceaiurile la plic conţin o serie de substanţe nocive pentru sănătate.
Un articol publicat în The Atlantic abordează problema „plicului mătăsos” modern care, se pare, este făcut din plastic sau din ,,pliculeţe biodegradabile pe bază de porumb’’ modificat genetic. Alteori, potrivit The Atlantic, pliculeţele pentru ceai sunt realizate din nailon sau polietilen tereftalat (PET), vâscoză, PVC sau polipropilenă, moleculele cărora se descompun în apa fierbinte şi devin dăunătoare.
5. Nici pliculeţele din hârtie nu sunt mai prejos!
Acestea conţin epiclorhidrină, substanţă folosită şi ca pesticid. Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA declară că epiclorhidrina se găseşte în ambalajele de ceai, cafea sau chiar zahăr. Epiclorhidrina în contact cu apa fierbinte produce 3-MCPD, substanţă cancerigenă implicată în infertilitate şi imunosupresie. De asemenea, pliculeţele din plastic mai conţin şi alţi produşi toxici cum ar fi bisfenol A şi S ce duc la dezechilibru hormonal.
Ceaiul natural din plante medicinale strânse de tine poate fi cât se poate de potrivit!