Nu oricine poate/trebuie să fie vegetarian. A elimina carnea din alimentaţie e o decizie care poate să facă mai mult rău decât bine. Înţelept şi sănătos e să mănânci mai puţină carne, mai rar, nu să devii peste noapte vegetarian, scrie nutriţionista Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Sfatul expertului în alimentaţie e să îţi asculţi corpul şi să alegi o dietă care ţi se potriveşte, nu să devii vegetarian că aşa e la modă.
„Există persoane care au o preferinţă pentru carne, aşa cum alţii preferă brânza şi lactatele sau legumele. Suntem cu toţii diferiţi, de aceea trebuie să adoptăm stilul alimentar care ni se potriveşte, cu care corpul nostru se simte bine, care ne prieşte. Dacă elimini produsele animale şi vezi că eşti mereu balonat, că te îngraşi deşi nu mănânci mult, că ai brusc poftă pentru dulciuri deşi până atunci nu te atrăgeau, că nu te mai saturi şi nici plăcere nu mai ai când mănânci înseamnă că a fi vegetarian nu e pentru tine.
Nimeni nu trebuie să devină vegetarian pentru că e la modă sau pentru că e mai sănătos, ci pentru că aşa simte. Dacă corpul tău nu mai vrea carne e una, dacă însă hotărăşti tu cu mintea şi raţiunea să elimini carnea e alta. Să etichetezi carnea ca fiind sursa tuturor relelor, un fel de produs imoral ţine mai degrabă de un puritanism extremist decât de o realitate firească.
Nu carnea e cauza problemelor din viaţa noastră, însă eliminarea ei chiar poate însemnă o problemă pentru unii din noi. Dacă eşti carnivor acceptă asta şi hrăneşte-te ca atare, nu ne putem schimba natura şi structura iar un lup în piele de oaie e şi ciudat şi ridicol. Fiţi autentici, moderaţi şi echilibraţi, sănatatea vine din diversitate!”, a scris Mihaela Bilic.