Ceea ce nu ai ştiut este că mărul curăţat de coajă te lipseşte de aproape toate beneficiile pe care acest fruct le are pentru sănătate. Mai multe cercetări au constatat că cea mai mare parte dintre antioxidanţii şi fibrele unui măr se conţin mai ales în coaja acestuia, şi nu în miez. Iată de ce specialiştii îţi recomandă să mănânci mărul întreg, cu tot cu coajă, nicidecum curăţat.
Coaja conţine cele mai multe fibre dietetice
În timp ce coaja unui măr de mărime medie conţine 4,4g de fibre, pulpa acestuia – doar 2,1g. Fibrele te ajută să îţi îmbunătăţeşti funcţia de digestie, reglează tranzitul intestinal, contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău în sânge şi controlul greutăţii corpului.
Coaja are mai multe vitamine
Coaja unui măr de mărime medie îţi aportă în organism 8,4mg de vitamina C și 98 UI de vitamina A, în timp ce mărul lipsit de coaja sa conţine doar 6,4mg de vitamina C şi 61 UI de vitamina A.
Mărul consumat cu tot cu coajă împrospătează respiraţia
Şi asta datorită quercetinei, o substanţă ce se găseşte mai ales în coaja de măr. Un studiu a constatat că persoanele care consumă cinci sau mai multe mere în fiecare săptămână, au o funcţie pulmonară mai bună, datorită efectelor quercetinei, notează Health.com.
Quercetina protejează, de asemenea, memoria
Antioxidantul pare să lupte împotriva leziunilor tisulare din creier în cazul bolii Alzheimer şi altor tulburări degenerative. Cel puțin, acest lucru s-a constatat la șobolani, potrivit unui studiu efectuat în 2004.
Coaja mărului este anticancerigenă
Un studiu efectuat la Universitatea Cornell în 2007 a identificat în coaja de măr o serie de compuşi numiţi triterpenoide , care ,,au inhibat sau au distrus celulele canceroase în culturi de laborator”. Acești compuși în special ţintesc celulele tumorale ale ficatului, colonului și glandei mamare, potrivit autorului studiului.
Un măr consumat cu tot cu coajă te apără de obezitate
Coaja este, de asemenea, bogată în acid ursolic, un compus important al mărului, ce luptă contra obezităţii. Acidul ursolic participă la consolidarea muşchilor şi reducerea ţesutului grăsos, intensificând arderea caloriilor şi reducând astfel riscul de obezitate, arată rezultatele unui studiu de laborator efectuat în 2012.