Mulți dintre părinții care cunosc riscurile la care își supun familia (și mai ales copiii) atunci când intră în contact cu cartofii prăjiți, se gândesc foarte serios cum vor face față acestei provocări.
Ce e de făcut în acest caz?
Din punct de vedere nutrițional cartofii sunt încadrați în categoria alimentelor amidonoase (bogate în glucide – zaharuri), alături de cereale (grâu, orz, ovăz, secară, porumb, orez) şi derivatele lor: pâine, paste făinoase, biscuiți, covrigi, snacks, chips, patiserie etc.
De aceea cartoful, și mai ales cartofii prăjiți, nu intra în cele cinci porţii de LEGUME şi FRUCTE pe zi.
O alternativă la cartofii prăjiți foarte ușor de preparat este urmatoarea:
– taie rondele foarte subțiri de cartofi, le ungi cu o pensulă cu ulei de măsline sau ulei de palmier nehidrogenat, presară puțină sare marină și le asezi pe un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptorul încins în prealabil. Se fac foarte repede și sunt cu mult mai sănătoși pentru ca nu sunt supuși prăjirii (cartofii prăjiți sunt un aliment dăunător pentru sănătate, mai ales dacă sunt prăjiți în uleiuri nerezistente la temperaturi înalte, fapt ce duce la apariția de compuși neurotoxici, cu foarte multe calorii).
Cartofii fierți sau copți și răciți nu îngrașă, deoarece amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând totodată și creșterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%. Astfel, poți mânca cartofi, desigur cu moderație și conform principiilor crononutriției și asocierii alimentelor, fără să te îngrași.