Un remediu de nădejde în tulburările gastro-intestinale, busuiocul stimulează digestia, calmează colicile, ajută la eliminarea gazelor, este antiemetic, antiseptic intestinal și diuretic.
În inflamațiile căilor respiratorii planta de busuioc este utilizată ca antiseptic respirator, antispastic, antitusiv, bronhodilatator. De asemenea, printre proprietățile busuiocului se mai numără și cele de galactogog (stimulează secreția de lapte), reechilibrant al activității endocrine, stimulent al sistemului imunitar, tonic general, tonic nervos, antidepresiv.
Busuiocul, leac pentru depresie și oboseală
Busuiocul întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind întregul organism. Putem să consumăm ceai de busuioc pentru acțiunea energizantă și antidepresivă, planta înlăturând efectele surmenajului și echilibrând starea psihică și emoțională. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce suferă de migrene pe fond nervos, colici, gastrită și ulcer gastric, colită, bronșită, gripă sau probleme cardiovasculare.
S-a constatat că busuiocul potențează puterea de dezintoxicare la nivelul ficatului, deoarece în frunzele de busuioc sunt prezente șase substanțe cetonice cu acțiune directă asupra celulelor hepatice, care cresc potențialul metabolic al acestora.
Busuiocul și beneficiile lui neștiute
Ca urmare, o serie de funcții hepatice sunt stimulate, efectele fiind rapide și foarte eficiente. Astfel, ceaiul de busuioc crește viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentație (grăsimi, carne prajită, coloranți chimici) și crește totodată sinteza enzimei care distruge alcoolul pătruns în organism.
Consumul de ceai de busuioc scade efectul nociv al nicotinei și al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, pătrunse în sânge prin inhalare sau ingestie. De asemenea, ceaiul de busuioc poate reduce viteza de transformare a zaharurilor în grăsimi.
Efectul cetonelor din ceaiul de busuioc se face resimțit și în planul capacității hepatice de a crește sau micșora proporția glucozei din sânge. Ca urmare, variațiile de glicemie vor fi rezolvate cu mai multă promptitudine de ficat.