Experţii sunt de părere că şi copiii trebuie să respecte porţia de alimente la fiecare masă. Aceştia avertizează că, de cele mai multe ori, părinţii, din teamă că îşi subalimentează copiii, ajung să le ofere acestora porţii de mâncare prea mari, crescând astfel riscul de obezitate.
Un grup de specialişti, de la Infant and Toddler Forum, a efectuat un studiu ce a vizat modul de alimentaţie a 1000 de copii. În urma cercetării s-a descoperit, în mod şocant, că 80% dintre copii primesc porţii de mâncare prea mari.
Practic, unul din zece părinţi serveşte copilului o porţie similară cu aceea a unui adult, fiindcă supraestimează nevoile alimentare ale celui mic. De exemplu, o porţie sănătoasă de alimente pentru un copil cu vârsta de 1-4 ani nu trebuie să depăşească un sfert din porţia unui adult. În imagini poţi vedea cum arată o porţie de ou, de pâine, de lapte sau de fructe pentru un copil cu vârsta cuprinsă între unu şi patru ani.
Astfel, porţia de cartofi fierţi constituie 1/2 sau 1 cartof fiert de mărimea unui ou; o roşie de mărimea unui ou; 1/2 sau un fruct clemantine; 1/4 pară; 1/4-1/2 banană etc.
De asemenea, o porţie reprezintă 1-3 chiftele mici, de 25 de grame fiecare; 1/2-1 ou; 3 linguri de masă de peşte; 1/2-1 felii de paine; 2-5 linguri de orez fiert.
De asemenea, experţii sugerează că copiii mai înalți şi mai activi vor avea porţii mai mari decât copiii mai mici de statură şi mai puțin vioi.
Părinţii exagerează şi când vine vorba de sucurile de fructe, care conţin zahăr, şi dulciuri, spun specialiştii. Două treimi dintre cei care au participat la studiu recunosc că le oferă celor mici frecvent suc de fructe îndulcite şi prăjituri dulci.
Un sfert dintre subiecţi au recunoscut că îşi lasă copiii să mănânce un pachet întreg de jeleuri sau bomboane dintr-un foc, pachet care conţine o porţie de trei ori mai mare decât este recomandat pentru cei mici.
Adulţii trebuie să fie atenţi la ce şi cât mănâncă copiii, pentru a nu admite surplusul de grăsime corporală în rândul acestora. Părinţii sunt cei care trebuie să le cultive copiilor un mod de viaţă sănătos, să le aleagă în meniu alimente bogate în nutrienţi şi lipsite de calorii goale, să-i înveţe de mici să mănânce echilibrat şi să îndrăgească activităţile sportive, spun experţii.