Multe dintre legumele şi fructele comercializate în pieţele agroalimentare din ţară sunt dăunătoare, chiar dacă vânzătorii au documente care atestă calitatea lor. Este concluzia reprezentanților Centrului Naţional de Sănătate Publică. În urma unor controale, ei au depistat că produsele de pe tarabe au un conţinut de nitraţi şi pesticide mai mare decât norma admisă, scrie publika.md
Controalele sunt efectuate cu regularitate în toate pieţele din ţară. Astfel, testelor de laborator au fost supuse și legumele şi fructele comercializate în Piaţa Centrală din Capitală. Chiar dacă produsele agricole au fost verificate de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care au permis vânzarea lor, în unele cazuri, nivelul de nitraţi depăşea limita permisă, afirmă reprezentanţii Centrului Naţional de Sănătate Publică.
„Şase probe au fost stabilite cu depăşiri a rezidurilor de pesticide. Astea sunt în mere. Am investigat la conţinutul de nitraţi: sfecla roşie, varza, roşiile, castraveţii şi alte produse şi după cum am zis, spre marea noastră mirare am depistat acele depăşiri”, a spus șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadru CNSP, Iurie Pânzaru.
Pe de altă parte, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor spun că marfa este verificată minuțios și nu își explică de ce în vânzare ajung produse care nu ar trebui să fie pe tarabe.
„În loc autorizat produsul nu poate fi comercializat decât în baza certificatului de inofensivitate care este eliberat în temeiul buletinului de analiză eliberat de Ministerul Sănătăţii”, a declarat şeful adjunct Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Municipiului Chişinău, Ion Toma.
Vânzătorii susțin că produsele sunt ecologice şi nu pot fi nocive pentru organism.
Oamenii sunt conștienți că unele produse agricole sunt cultivate cu exces de fertilizanţi, însă continuă să le cumpere.
Potrivit datelor Centrului Naţional de Sănătate Publică, în ultima săptămână, au fost înregistrate peste o mie de cazuri de boli diareice acute.