Produsele la conservă din comerţ ne îmbolnăvesc! Conţin zeci de chimicale periculoase despre care nu cunoaştem

În ziua de azi, chiar dacă are toate cele necesare pentru a-şi prepara conservele de unul singur, consumatorul este tentat să procure alimente la conservă din comerţ, fie că e vorba de carne, peşte, legume sau dulceţuri. Doar că produsele industriale la conservă nu oferă de fiecare dată şi siguranţă pentru consum. Experţii Asociaţiei Pro Consumatori au determinat care sunt chimicalele folosite cel mai des la fabricarea conservelor.

separator

cccccccCastraveţi în oţet cu clorură de calciu, gem de prune cu acid citric şi oţet colorat cu caramel amoniacal – sunt doar câteva dintre produsele periculoase aflate pe rafturile magazinelor. Studiul privind calitatea conservelor si a mixurilor industriale face parte din campania iniţiată de experţii Asociaţiei Pro Consumatori: „Să învăţăm să înţelegem eticheta!”.

Experţii sunt de părere că producătorii recurg adesea la tactici înşelătoare, pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară proprietăţi atrăgătoare, iar  consumatorii pot avea greutăţi în a face diferenţe între un produs fără aditivi şi unul cu încărcătură chimică mare.

Pentru a vedea ce conţin conservele din comerţ, experţii APC au achiziţionat 15 tipuri de conserve industriale, 7 tipuri de mixuri pentru „pregătire rapidă” a gemurilor, dulceţurilor, 7 tipuri de mixuri pentru pregătirea murăturilor şi 2 tipuri de aditivi alimentari care se comercializează separat, respectiv acidul citric alimentar şi benzoatul de sodiu. Ce spun specialiştii?

E 211 – benzoat de sodiu, conservant cu acţiune antibacteriană şi antifungică în mediul acid. Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă.
Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate şi lipsa de concentrare la copii (ADHD).

14303916_1354225124605327_977042145_oE 330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii. Acidul citric distruge smalţul dentar şi nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E 509 – clorura de calciu. Se obţine din calcar prin reacţie cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obţinerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii si viitorii ani, a clorurii de calciu vizeaza prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reactii, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.

14303775_1354224454605394_1787965482_o

Cele 15 tipuri de conserve industriale achiziţionate aveau în compoziţie aditivi alimentari, care pot fi evitaţi dacă realizăm în casă astfel de produse

– Roşii decojite întregi cu acid citric
– Pastă de tomate 24% cu zahăr 13,5 g/100 g produs şi sare 1,91 g / 100 g produs

– Ardei capia copt cu clorura de calciu şi zaharină (Winny Cora)
– Castraveţi în oţet cu arome şi clorură de calciu (Home Garden Ungaria)
– Gem de prune cu acid citric, acid ascorbic şi pectina (Home Garden Ungaria). 35 g fructe în 100 g produs finit cu 57,8 g zahar/100 g produs

14285163_1354224697938703_1565123526_o– Gem de prune cu acid citric şi pectină (Carrefour). Produs preparat cu 65 g fructe pentru 100 g produs finit, cu 65 g zahar
– Gem de prune cu acid citric şi pectină (Winny Provera Rom). Preparat cu 65 g de fructe pentru 100 g produs finit si 67 g zahar / 100 g produs

14339251_1354225294605310_133901468_o– Ardei usor iute cu acid citric şi riboflavina (colorant) (K Classic)
– Roşii pasate cu acid citric, sare 2 g, zahar 2,5 g / 100 g (Passata Rustica Carrefour)
– Ardei capia copţi şi decojiţi cu clorura de calciu şi zaharina (îndulcitor sintetic) (Giana)
– Sos din pastă de tomate cu amidon, acid citric şi guma de guar, sare 2g, 10g zahar (Trade Aliment Minunea Naturii)
– Roşii cuburi cu acid citric (Delikat)
– Salata de vinete cu acid citric (Bunatate de Topoloveni)
– Salata de vinete cu sare iodată şi acid ascorbic, sare 1,6 g (Capricii si Delicii, Prefera Foods)
– Sos cu pastă de tomate cu amidon, acid tartric, sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu şi acid ascorbic (Regal)
– Oţet obţinut din alcool etilic rafinat (Regal)
– Oţet colorat cu caramel amoniacal E 150c (Benita, Slovacia)

14360382_1354224654605374_108866526_o

Mixurile folosite la prepararea gemurilor

– Gelfix Clasic conţine acid citric si pectina E 440i (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix Super contine pectina (E 440i), acid citric (E 330), acid sorbic (E 200) si ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix cu indulcitor din Stevia contine pectina (E 440i), acid citric, acid sorbic, indulcitor glicozide derivate din steviol (E 960), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelfix Extra contine pectina (E 440ii), acid citric, acid sorbic, ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL)
– Gelifiant cu fructoza contine pectina (E 440), acid citric, acid sorbic, ciclamat de sodiu (E 952), zaharinat de sodiu (E 954), ulei vegetal de palmier (Dr Oetker RO SRL).

Mixurile pentru murături

– Pikant fix iute (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)- Pikant fix Dulce – acrisor (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
– Pikant fix Verdeturi (fara sterilizare) contine acid benzoic (E 210), benzoat de sodiu (E 211), metabisulfit de potasiu (E 224)
– Daily Muraturi fixant (amestec pentru prepararea muraturilor) contine benzoat de sodiu (E 211)
– Tomato fix Dr Oetker (nu necesita sterilizare) contine acid sorbic (E 200)

Conservant alimentar la pliculeţ

– Daily – conservant alimentar
– Sare de lamaie Daily – acid citric alimentar
– Conservant de la Auchan – benzoat de sodiu
– Sare la lamaie Carrefour – acid citric alimentar
– Conservant Dr. Oetker – benzoat de sodiu (E 211)
– Colonial sare de lamaie Kets Production – acid citric alimentar
– Coaja de lamaie razuita Dr. Oetker (34% coaja de portocala) – contine E 341, E 300, E 304 si E 200

„Conservele industriale conţin, aproape fără exceptie, aditivi de conservare, despre care se cunoaşte că pot dăuna organismului dacă sunt consumaţi în exces; îndeosebi conservele de calitate slabă au cantităţi mari de conservanţi puternici, motiv serios de îndemn la responsabilitate din partea consumatorilor. Mai ales în consumul copiilor să nu fie frecvent prezente produsele conservate”, atenţionează Prof. Univ. Dr. Ion Schileru.
„Din păcate, o parte a industriei alimentare a denaturat reţetele tradiţionale ale unor produse precum castraveţii în oţet, pasta de tomate/alte produse pe bază de roşii, gemul de prune, salata de vinete, ardeii capia copţi etc., prin adaosuri chimice care prelungesc termenul de valabilitate, dar care modifică gustul specific al acestor produse şi care pot duce şi la apariţia unor probleme de sănătate. Industria le oferă celor care nu sunt informaţi cu privire la efectele unor chimicale asupra sănătăţii, tot felul de amestecuri de substanţe chimice, care ar scurta perioada de pregătire a unor conserve şi ar elimina anumite etape specifice realizării conservelor în casă, cum ar fi sterilizarea”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociatiei Pro Consumatori.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Nu face aceste greșeli atunci când îți cumperi un sutien!
Articolul anterior
Alertă! Mai multe focare de Hepatita A în ţară! Cum se transmite boala
Articolul următor