Regimul alimentar a fost modificat pentru prima dată în ultimele decenii

Medicii nutriţionişti americani au făcut modificări esenţiale în ghidul alimentaţiei sănătoase. Dacă până acum medicii promovau dieta scăzută în grăsimi pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare şi obezitate, iată că, în acest an, pentru prima dată în ultimii treizeci de ani, nutriţioniştii experţi afirmă că putem include în meniu mai multe grăsimi şi reduce, în acelaşi timp, numărul zilnic caloric de glucide. De ce au ajuns experţii la această concluzie? Află mai jos toate detaliile şi schimbările ce au survenit în ghidul alimentaţiei sănătoase, menit să ne protejeze de boli.

separator
articole_4440

Experţii în domeniul nutriţiei şi-au revizuit recomandările cu privire la ce ar trebui şi ce nu ar trebui să mâncăm. Uluitor! Colesterolul nu mai este un ,,nutrient de îngrijorare’’! În noul ghid de nutriţie deja aprobat specialiştii afirmă ca grăsimile ar trebui să-şi găsească mai mult loc în dietă decât acestea au avut până acum.

Experţii în nutriţie revizuiesc programul de alimentaţie la fiecare cinci ani. Pentru prima dată în ultimii treizeci de ani raportorii susţin, potrivit revistei on-line British Medical Journal Open Heart, că putem avea în meniu mai multe grăsimi decât au fost recomandate până în prezent.

Motivul pentru care nutriţioniştii nu mai recomandă atât de strict dieta scăzută în grăsimi

Din anul 1977 până în prezent toate recomandările dietetice prevedeau cu regularitate consumul limitat de grăsimi în alimentaţie, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, obezităţii şi bolilor aferente. Astfel, ghidul de nutriţie prevedea, ca parte a dietei sănătoase, consumul limitat de grăsimi – nu mai mult de 30% din totalul zilnic de calorii, dintre care grăsimi saturate – nu mai mult de 10%. Din acest motiv, untul a devenit inamicul public numărul 1, iar mulţi au renunţat la ouă, brânză, smântână, lapte integral, întrucât era încurajată dieta bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi.

Ei bine, pentru prima dată în ultimele decenii, specialiştii modifică recomandările nutriţionale, în baza mai multor cercetări din 1980 încoace, şi sugerează că grăsimile nu sunt atât de nocive pentru sănătate şi că ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze în alimentaţie mai mult este, de fapt, cantitatea de carbohidraţi pe care o consumăm.

Altfel spus, nu grăsimile, dar excesul de carbohidraţi în alimentaţie, creşte alarmant rata obezităţii şi a problemelor de sănătate aferente.

Nutriţioniştii declară că, odată cu limitarea cantităţii de grăsimi în alimentaţie, oamenii au început să consume mai mult amidon şi zahăr, fapt ce a condus la sporirea incidenţei obezităţii.

Specialiştii nutriţionişti promovează acum creşterea uşoară a cantităţii de grăsimi în alimentaţie, limitarea dietei bogate în carbohidraţi şi revenirea la o dietă echilibrată, în sensul carbohidraţi – 40% şi grăsimi – 40% – un model de alimentaţie care a existat până în anii 1960, înainte de a fi promovată intens dieta low-fat şi bogată în carbohidraţi. Prin urmare, acum putem avea zilnic cu 10% mai multe grăsimi în alimentaţie şi cu 10% mai puţini carbohidraţi.

255063l 640x0 w 1382411b Cea mai sănătoasă dietă concepută de medici

Evident, în alimentaţie sunt promovate grupul de grăsimi sănătoase. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, cereale integrale include în meniu şi grăsimi bune pentru inimă, precum nucile, uleiul de măsline, peştele gras. Un studiu efectuat în 2013 a constatat că dieta mediteraneană reduce cu 30% riscul bolilor de inimă comparativ cu dieta scăzută în grăsimi, sau low-fat.

În acelaşi timp, Asociaţia Americană a Inimii continuă să recomande persoanelor cu risc cardiovascular crescut o dietă ce are nu mai mult de 25-35% calorii zilnice grăsimi şi doar 5% dintre ele – grăsimi saturate.

Alte recomandări extrase din ghidul alimentaţiei sănătoase actualizat:
• Recomandarea de ,,aur’’ nu se schimbă niciodată – mănâncă mai multe fructe şi legume!
• Consumă cereale integrale în loc de cele rafinate;
• Fii atent la sare! Din 2010 ghidul de nutriţie recomandă oamenii să mănânce mai puţin de 2.300mg sare pe zi, pentru cei cu risc cardiovascular – mai puţin de 1.500mg pe zi;
• Consumă mai puţine grăsimi saturate, sare și zahăr, băuturi carbogazoase dulci;
• Consumă mai puţină carne roşie, procesată (industria cărnii consideră această recomandare absurdă).

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Top 5 cărți recomandate de Lilu!
Articolul anterior
Un fotojurnalist din Moldova, printre cei mai buni din lume!
Articolul următor