Regimul alimentar a fost modificat pentru prima dată în ultimele decenii

Medicii nutriţionişti americani au făcut modificări esenţiale în ghidul alimentaţiei sănătoase. Dacă până acum medicii promovau dieta scăzută în grăsimi pentru a ne proteja de bolile cardiovasculare şi obezitate, iată că, în acest an, pentru prima dată în ultimii treizeci de ani, nutriţioniştii experţi afirmă că putem include în meniu mai multe grăsimi şi reduce, în acelaşi timp, numărul zilnic caloric de glucide. De ce au ajuns experţii la această concluzie? Află mai jos toate detaliile şi schimbările ce au survenit în ghidul alimentaţiei sănătoase, menit să ne protejeze de boli.

separator
articole_4440

Experţii în domeniul nutriţiei şi-au revizuit recomandările cu privire la ce ar trebui şi ce nu ar trebui să mâncăm. Uluitor! Colesterolul nu mai este un ,,nutrient de îngrijorare’’! În noul ghid de nutriţie deja aprobat specialiştii afirmă ca grăsimile ar trebui să-şi găsească mai mult loc în dietă decât acestea au avut până acum.

Experţii în nutriţie revizuiesc programul de alimentaţie la fiecare cinci ani. Pentru prima dată în ultimii treizeci de ani raportorii susţin, potrivit revistei on-line British Medical Journal Open Heart, că putem avea în meniu mai multe grăsimi decât au fost recomandate până în prezent.

Motivul pentru care nutriţioniştii nu mai recomandă atât de strict dieta scăzută în grăsimi

Din anul 1977 până în prezent toate recomandările dietetice prevedeau cu regularitate consumul limitat de grăsimi în alimentaţie, pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, obezităţii şi bolilor aferente. Astfel, ghidul de nutriţie prevedea, ca parte a dietei sănătoase, consumul limitat de grăsimi – nu mai mult de 30% din totalul zilnic de calorii, dintre care grăsimi saturate – nu mai mult de 10%. Din acest motiv, untul a devenit inamicul public numărul 1, iar mulţi au renunţat la ouă, brânză, smântână, lapte integral, întrucât era încurajată dieta bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi.

Ei bine, pentru prima dată în ultimele decenii, specialiştii modifică recomandările nutriţionale, în baza mai multor cercetări din 1980 încoace, şi sugerează că grăsimile nu sunt atât de nocive pentru sănătate şi că ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze în alimentaţie mai mult este, de fapt, cantitatea de carbohidraţi pe care o consumăm.

Altfel spus, nu grăsimile, dar excesul de carbohidraţi în alimentaţie, creşte alarmant rata obezităţii şi a problemelor de sănătate aferente.

Nutriţioniştii declară că, odată cu limitarea cantităţii de grăsimi în alimentaţie, oamenii au început să consume mai mult amidon şi zahăr, fapt ce a condus la sporirea incidenţei obezităţii.

Specialiştii nutriţionişti promovează acum creşterea uşoară a cantităţii de grăsimi în alimentaţie, limitarea dietei bogate în carbohidraţi şi revenirea la o dietă echilibrată, în sensul carbohidraţi – 40% şi grăsimi – 40% – un model de alimentaţie care a existat până în anii 1960, înainte de a fi promovată intens dieta low-fat şi bogată în carbohidraţi. Prin urmare, acum putem avea zilnic cu 10% mai multe grăsimi în alimentaţie şi cu 10% mai puţini carbohidraţi.

255063l 640x0 w 1382411b Cea mai sănătoasă dietă concepută de medici

Evident, în alimentaţie sunt promovate grupul de grăsimi sănătoase. Dieta mediteraneană, bogată în legume, fructe, cereale integrale include în meniu şi grăsimi bune pentru inimă, precum nucile, uleiul de măsline, peştele gras. Un studiu efectuat în 2013 a constatat că dieta mediteraneană reduce cu 30% riscul bolilor de inimă comparativ cu dieta scăzută în grăsimi, sau low-fat.

În acelaşi timp, Asociaţia Americană a Inimii continuă să recomande persoanelor cu risc cardiovascular crescut o dietă ce are nu mai mult de 25-35% calorii zilnice grăsimi şi doar 5% dintre ele – grăsimi saturate.

Alte recomandări extrase din ghidul alimentaţiei sănătoase actualizat:
• Recomandarea de ,,aur’’ nu se schimbă niciodată – mănâncă mai multe fructe şi legume!
• Consumă cereale integrale în loc de cele rafinate;
• Fii atent la sare! Din 2010 ghidul de nutriţie recomandă oamenii să mănânce mai puţin de 2.300mg sare pe zi, pentru cei cu risc cardiovascular – mai puţin de 1.500mg pe zi;
• Consumă mai puţine grăsimi saturate, sare și zahăr, băuturi carbogazoase dulci;
• Consumă mai puţină carne roşie, procesată (industria cărnii consideră această recomandare absurdă).

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Top 5 cărți recomandate de Lilu!
Articolul anterior
Un fotojurnalist din Moldova, printre cei mai buni din lume!
Articolul următor
Close menu