4 rețete de pască

Vin sărbătorile de Paște, cu siguranță ai început să cauți o rețetă de pască care să-i uimească pe cei dragi. Îți propun 4 rețete de pască foarte gustoase.

separator

pasca cu branza dulcePasca cu brânză și stafide

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 150 g zahăr, 250 ml lapte, 30 g drojdie, 3 ouă, 5 g sare măruntă (o jumătate de linguriță), 100 ml ulei, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie), 2 pliculețe de zahăr vanilat, 50 g coajă de lămâie și portocală.

Ingrediente pentru umplutură: 500 g brânză dulce de vaci, 150 g stafide, 200 g zahăr, 5 ouă (trei gălbenușuri și două întregi), 75-100 g făină, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie).

Pasca cu brânză și stafide

Mod de preparare: Se frământă aluatul din următoarele ingrediente: zahărul, ouăle, laptele, esențele, drojdia dizolvată cu lapte și puțin zahăr. Apoi se adaugă făină și se frământă bine. După aceea se toarnă treptat și uleiul, până se dezlipește de pe mână.

Coca obținută se lasă 10 minute la crescut în vasul în care a fost frământată. Se împarte în 3 bucăți egale. Fiecare bucată (pască) se adaugă în forme rotunde confecționate din foițe de staniol.

pasca cu branza si stafide1

Pe fundul fiecărei forme se așează câte un strat de cocă (cca. 200 g) gros de un centimetru. Marginea formei se tapetează cu o împletitură din doua fâșii de cocă. În mijloc se așează umplutura. Peste umplutură se pune un fel de grătar din fâșii de cocă. Se lasă din nou la crescut până ce compoziția depășește puțin forma. Se introduce la cuptor și se lasă la foc potrivit (165-170 grade Celsius).

Pasca se ține la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la cuptor și se unge cu miere sau sirop (apa+zahăr). Se lasă să se răcească 30 de minute.

Sursa

Pasca poloneză

Ingrediente pentru blat: 1 pahar făină, 1/2 pahar zahăr, 1/2 pahar lapte, 10 g praf de copt sau bicarbonat, 2 linguri cacao, 100 g margarină, 1 esenţă de vanilie, 1 praf de sare, 1 ou

Ingrediente pentru cremă: 1/2 kg brânză de vaci, 1/2 pahar făină, 2 ouă, 1 pahar zahăr, 100 g margarină, 100 g stafide, 2 pliculețe zahăr vanilat, sare.

Ingrediente pentru glazură: 3 linguri apă, 4 linguri zahăr, 3 linguri cacao, 1 lingură margarină.

pasca poloneza

Mod de preparare:

Pregătește blatul. Freci margarina cu zahărul și oul până obții o cremă. Adaugă făina și laptele concomitent, câte un pic. Apoi incorporezi cacaoa, esența de vanilie, praful de copt și praful de sare (compoziția e ca la chec).

Pregătește crema. Freci brânza cu gălbenușurile și cu zahărul, pui făina, margarina pentru creme, aromele, iar la urmă albușurile bătute spumă. Din aluatul de blat torni într-o tavă rotundă de pască (mai înaltă), tapetată cu hârtie pergament, 3/4 din compoziție și o dai la cuptor timp de 5-7 minute. Apoi pui crema, după care restul de aluat de blat, deasupra. Coci pasca la foc potrivit.

Pregătește glazura. Amesteci totul și pui la fiert într-o cratiță, apoi torni glazura, fierbinte, peste pască. Servește după ce se răcește.

Sursa

Pască rapidă fără aluat

Cu siguranță te vei îndrăgosti de această rețetă, e cea mai rapidă și totodată cea mai gustoasă pască pe care am mâncat-o vreodată!

Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 1 plic budincă vanilie, 250 ml smântână, 6 linguri făină, 6 ouă, 200 gr zahăr pudră, 200 gr stafide, 1 linguriță praf copt, coajă rasă de lămâie, vanilie.

pasca rapida4

Mod de preparare: Amestecă brânza cu gălbenușurile, zahărul și smântâna. Adaugă apoi praful de budincă, faina și praful de copt și omogenizează compoziția. Pune coaja rasă de lâmâie, vanilia și stafidele care au fost înmuiate prealabil fie în apă fiartă fie în esență de rom.
La final adaugă albușurile bătute spumă tare și amestecă ușor cu o lingură de lemn.

pasca rapida1 pasca rapida2 pasca rapida3

Tapetează forma de copt cu margini detașabile cu hârtie de copt și toarnă compoziția. Pune la cuptor la foc mic până se rumenește puțin deasupra.
Nu te speria dacă o să ți se pară că e încă necoaptă, la mijloc o să fie foarte moale însă se va întări. Lasă să se răcească apoi o porționezi.

Sursa

Pasca cu ciocolată

Ingrediente pentru aluat: 600 g făină, 150 ml lapte, 100 g unt topit, 25 g drojdie, 180 g zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, 3 oua, 1 praf sare, 1 lingură suc de lămâie, coaja la o portocală.

Ingrediente pentru cremă: 500 g brânză de vaci, 2 linguri cacao, 4 ouă, 100 g ciocolată topită, 200 g smântână dulce pentru frișcă, 20 g praf budincă de vanilie, 150 g zahăr, 1/2 linguriță esență de vanilie.

pasca cu cioolata3

Mod de preparare: Într-o cană pregătește maiaua: pune puțin lapte călduț (1/2 de cană), drojdia, o lingură de zahăr și una de făină. Le amesteci bine și lasă să crească aproximativ 10 min.

Între timp separă ouăle și pune restul de lapte la încălzit. Bate gălbenușurile cu zahărul până ce devin o cremă. Adaugă zeama de lămâie, coaja de la lămâie și amestecă. Toarnă apoi laptele foarte cald peste gălbenușuri și omogenizează compoziția. Bate și albușurile cu un praf de sare până devin o spuma tare. Pune maiaua în făină amestecată cu un praf de sare și amestecă.

pasca cu ciocolata1 pasca cu ciocolata2

Încorporează câte puțin gălbenușurile cu lapte, apoi albușul bătut spumă și la sfârșit esența de vanilie. Cât timp amestecă aluatul pune untul să se topească. Toarnă apoi untul topit și frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini (cam 20 de minute). Presară puțină făină, acoperă vasul cu un prosop și îl ții într-un loc cald până crește în volum (cel puțin dublu) – l-am lăsat 45 minute, iar volumul a fost triplu, a ieșit aproape cu totul din vas.

Întinde aluatul în forma tapetată cu hârtie de copt.

Mixează brânză de vaci cu gălbenușurile, zahărul, esența de vanilie, praful de budincă, de vanilie, ciocolata topită și cacao.

Adaugă smântâna dulce mixată până devine frișcă tare și albușurile spumă tare. Amestecă ușor și apoi toarnă peste aluat. Coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C cam 50-60 minute. Las-o să se răcească, pune-o câteva ore la frigider, apoi scoate-o din formă.

Sursa

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Emisiunea “MasterChef” ar putea fi scoasă din grila Pro Tv, dar şi alte emisiuni cu audienţă maximă!
Articolul anterior
Radu Sârbu caută blondine cu ochi albaștri!
Articolul următor