4 rețete de pască

Vin sărbătorile de Paște, cu siguranță ai început să cauți o rețetă de pască care să-i uimească pe cei dragi. Îți propun 4 rețete de pască foarte gustoase.

separator

pasca cu branza dulcePasca cu brânză și stafide

Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 150 g zahăr, 250 ml lapte, 30 g drojdie, 3 ouă, 5 g sare măruntă (o jumătate de linguriță), 100 ml ulei, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie), 2 pliculețe de zahăr vanilat, 50 g coajă de lămâie și portocală.

Ingrediente pentru umplutură: 500 g brânză dulce de vaci, 150 g stafide, 200 g zahăr, 5 ouă (trei gălbenușuri și două întregi), 75-100 g făină, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie).

Pasca cu brânză și stafide

Mod de preparare: Se frământă aluatul din următoarele ingrediente: zahărul, ouăle, laptele, esențele, drojdia dizolvată cu lapte și puțin zahăr. Apoi se adaugă făină și se frământă bine. După aceea se toarnă treptat și uleiul, până se dezlipește de pe mână.

Coca obținută se lasă 10 minute la crescut în vasul în care a fost frământată. Se împarte în 3 bucăți egale. Fiecare bucată (pască) se adaugă în forme rotunde confecționate din foițe de staniol.

pasca cu branza si stafide1

Pe fundul fiecărei forme se așează câte un strat de cocă (cca. 200 g) gros de un centimetru. Marginea formei se tapetează cu o împletitură din doua fâșii de cocă. În mijloc se așează umplutura. Peste umplutură se pune un fel de grătar din fâșii de cocă. Se lasă din nou la crescut până ce compoziția depășește puțin forma. Se introduce la cuptor și se lasă la foc potrivit (165-170 grade Celsius).

Pasca se ține la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la cuptor și se unge cu miere sau sirop (apa+zahăr). Se lasă să se răcească 30 de minute.

Sursa

Pasca poloneză

Ingrediente pentru blat: 1 pahar făină, 1/2 pahar zahăr, 1/2 pahar lapte, 10 g praf de copt sau bicarbonat, 2 linguri cacao, 100 g margarină, 1 esenţă de vanilie, 1 praf de sare, 1 ou

Ingrediente pentru cremă: 1/2 kg brânză de vaci, 1/2 pahar făină, 2 ouă, 1 pahar zahăr, 100 g margarină, 100 g stafide, 2 pliculețe zahăr vanilat, sare.

Ingrediente pentru glazură: 3 linguri apă, 4 linguri zahăr, 3 linguri cacao, 1 lingură margarină.

pasca poloneza

Mod de preparare:

Pregătește blatul. Freci margarina cu zahărul și oul până obții o cremă. Adaugă făina și laptele concomitent, câte un pic. Apoi incorporezi cacaoa, esența de vanilie, praful de copt și praful de sare (compoziția e ca la chec).

Pregătește crema. Freci brânza cu gălbenușurile și cu zahărul, pui făina, margarina pentru creme, aromele, iar la urmă albușurile bătute spumă. Din aluatul de blat torni într-o tavă rotundă de pască (mai înaltă), tapetată cu hârtie pergament, 3/4 din compoziție și o dai la cuptor timp de 5-7 minute. Apoi pui crema, după care restul de aluat de blat, deasupra. Coci pasca la foc potrivit.

Pregătește glazura. Amesteci totul și pui la fiert într-o cratiță, apoi torni glazura, fierbinte, peste pască. Servește după ce se răcește.

Sursa

Pască rapidă fără aluat

Cu siguranță te vei îndrăgosti de această rețetă, e cea mai rapidă și totodată cea mai gustoasă pască pe care am mâncat-o vreodată!

Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 1 plic budincă vanilie, 250 ml smântână, 6 linguri făină, 6 ouă, 200 gr zahăr pudră, 200 gr stafide, 1 linguriță praf copt, coajă rasă de lămâie, vanilie.

pasca rapida4

Mod de preparare: Amestecă brânza cu gălbenușurile, zahărul și smântâna. Adaugă apoi praful de budincă, faina și praful de copt și omogenizează compoziția. Pune coaja rasă de lâmâie, vanilia și stafidele care au fost înmuiate prealabil fie în apă fiartă fie în esență de rom.
La final adaugă albușurile bătute spumă tare și amestecă ușor cu o lingură de lemn.

pasca rapida1 pasca rapida2 pasca rapida3

Tapetează forma de copt cu margini detașabile cu hârtie de copt și toarnă compoziția. Pune la cuptor la foc mic până se rumenește puțin deasupra.
Nu te speria dacă o să ți se pară că e încă necoaptă, la mijloc o să fie foarte moale însă se va întări. Lasă să se răcească apoi o porționezi.

Sursa

Pasca cu ciocolată

Ingrediente pentru aluat: 600 g făină, 150 ml lapte, 100 g unt topit, 25 g drojdie, 180 g zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, 3 oua, 1 praf sare, 1 lingură suc de lămâie, coaja la o portocală.

Ingrediente pentru cremă: 500 g brânză de vaci, 2 linguri cacao, 4 ouă, 100 g ciocolată topită, 200 g smântână dulce pentru frișcă, 20 g praf budincă de vanilie, 150 g zahăr, 1/2 linguriță esență de vanilie.

pasca cu cioolata3

Mod de preparare: Într-o cană pregătește maiaua: pune puțin lapte călduț (1/2 de cană), drojdia, o lingură de zahăr și una de făină. Le amesteci bine și lasă să crească aproximativ 10 min.

Între timp separă ouăle și pune restul de lapte la încălzit. Bate gălbenușurile cu zahărul până ce devin o cremă. Adaugă zeama de lămâie, coaja de la lămâie și amestecă. Toarnă apoi laptele foarte cald peste gălbenușuri și omogenizează compoziția. Bate și albușurile cu un praf de sare până devin o spuma tare. Pune maiaua în făină amestecată cu un praf de sare și amestecă.

pasca cu ciocolata1 pasca cu ciocolata2

Încorporează câte puțin gălbenușurile cu lapte, apoi albușul bătut spumă și la sfârșit esența de vanilie. Cât timp amestecă aluatul pune untul să se topească. Toarnă apoi untul topit și frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini (cam 20 de minute). Presară puțină făină, acoperă vasul cu un prosop și îl ții într-un loc cald până crește în volum (cel puțin dublu) – l-am lăsat 45 minute, iar volumul a fost triplu, a ieșit aproape cu totul din vas.

Întinde aluatul în forma tapetată cu hârtie de copt.

Mixează brânză de vaci cu gălbenușurile, zahărul, esența de vanilie, praful de budincă, de vanilie, ciocolata topită și cacao.

Adaugă smântâna dulce mixată până devine frișcă tare și albușurile spumă tare. Amestecă ușor și apoi toarnă peste aluat. Coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C cam 50-60 minute. Las-o să se răcească, pune-o câteva ore la frigider, apoi scoate-o din formă.

Sursa

Mazărea – proprietăți și beneficii 

Mazărea (Pisum sativum) este o plantă erbacee anuală din familia Fabaceae, cultivată aproape peste tot în lume pentru semințele sale comestibile, scrie stirileprotv.ro.

Mazărea poate fi achiziționată proaspătă, conservată sau congelată, iar mazărea uscată este adesea folosită în supe.

Unele soiuri, inclusiv mazărea dulce și mazărea mangetout, produc păstăi comestibile care pot fi consumate crude sau gătite, fiind populare în bucătăriile din Asia de Est.

Plantele sunt destul de ușor de cultivat, iar semințele reprezintă o sursă excelentă de proteine și fibre alimentare. Iată ce beneficii are mazărea și cum o poți consuma.

Mazăre – beneficii

Concentrația ridicată de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți din mazăre oferă beneficii importante pentru sănătate, de la menținerea sănătății ochilor până la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Mazărea conține carotenoizi precum luteina și zeaxantina. Acești nutrienți ajută la protejarea ochilor de boli cronice precum cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă. Luteina și zeaxantina acționează ca filtre pentru lumina albastră dăunătoare, care contribuie la dezvoltarea cataractei și a degenerescenței maculare.

Mazărea este bogată în coumestrol, un nutrient care joacă un rol în protecția împotriva cancerului de stomac. Un studiu din 2009 realizat în Mexico City a arătat că un consum zilnic de mazăre și alte leguminoase a redus riscul de cancer gastric cu 50%.

De asemenea, mazărea este o sursă excelentă de fibre, care ajută la deplasarea alimentelor prin tractul digestiv, facilitând digestia.

Mazărea este plină de antioxidanți care sprijină sistemul imunitar. Printre nutrienții din mazăre care acționează ca antioxidanți se numără:

• Vitamina C

• Vitamina E

• Zinc

• Catechină

• Epicatechină

Nutrienții antiinflamatori din mazăre sunt asociați cu reducerea riscului de afecțiuni inflamatorii precum diabetul, bolile cardiovasculare și artrita. Printre aceștia se numără:

• Vitamina A

• Vitamina B

• Coumestrol

• Acid ferulic

• Acid cafeic

• Catechină

• Epicatechină

• Pisumsaponinele I și II

• Pisomozoidele A și B

Mazărea este bogată în fibre și proteine, care ajută la reglarea modului în care organismul procesează carbohidrații. Proteinele și fibrele din mazăre încetinesc descompunerea carbohidraților și contribuie la controlul nivelului de zahăr din sânge. Studiile arată că o dietă bogată în proteine reduce glicemia după mese la persoanele cu diabet de tip 2.

De asemenea, mazărea are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să provoace creșteri bruște ale glicemiei după consum.

Inflamația și stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi pot contribui la formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Acizii grași omega-3 și omega-6 din mazăre ajută la reducerea oxidării și inflamației, prevenind astfel formarea plăcilor. În plus, magneziul, potasiul și alte minerale din mazăre pot reduce riscul de hipertensiune arterială.

Alimentele care creează dependență la fel ca alcoolul și tutunul

Mâncarea nesănătoasă creează dependență la fel ca heroina, cocaina sau nicotina, arată un nou studiu. Una din zece persoane este dependentă de alimente ultraprocesate, scrie adevărul.ro.

Cercetarea, citată de New York Post, a analizat 281 de studii și a arătat că 14% dintre adulți sunt depenedenți de mâncarea nesănătoasă. 

Deși alimentele care fac parte din această categorie, cum ar fi înghețată, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele și altele, au fost legate de afecțiuni precum cancer, suferință psihologică sau chiar moarte prematură, acestea râmân în preferințele oamenilor maturi. 

Ashely Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan, este cea care a condus studiul. Au fost luate în calcul criterii precum consumul incontrolabil și excesiv, pofta de mâncare, nerenunțarea la astfel de alimente în ciuda efectelor negative asupra sănătății.  

Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să avea un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente„, subliniază Ashely Gearhardt și autorii studiului.

 Dependența alimentară pare să fie legată de produsele nesănătoase, însă nu se știe de ce ne este atât de greu să renunțăm la acestea.  

Unii experți nu cred că este vorba de un singur ingredient pe care să-l conțină aceste alimente, cum ar fi nicotina în cazul țigărilor, ci dependența ar fi mai degrabă legată de contraindicațiile multiple. 

Alimentele ultraprocesate conțin valori mari atât de carbohidrați, cât și de grăsimi, spre deosebire de alimentele naturale. 

Alte studii au arătat deja cât de greu este să renunțăm la aceste alimente, mai ales că alternativele sănătoase nu ni se mai par atât de atrăgătoare. 

De altfel, consumul de înghețată, chips-uri, biscuiți și altele duce la o creștere rapidă a nivelului de dopamină, care este urmată de o scădere bruscă, de aici și pofta continuă pentru astfel de alimente, asemănătoare cu cea a persoanelor dependente de alcool sau droguri. 

Nu toți oamenii devin dependenți de alimentele nesănătoase

Chris van Tulleken,  profesor asociat la University College London și medic specialist în boli infecțioase, dar și autor de bestseller-uri, consideră că nu toată lumea devine dependentă de astfel de produse.  

 „Produsele care creează dependență nu creează dependență pentru toată lumea. Aproape 90% dintre oameni pot încerca alcoolul și nu pot dezvolta o relație problematică; mulți pot încerca țigările sau chiar cocaina.”, spune autorul. 

De altfel, studiul citat de New York Post atrage atenția că de vină pentru dependență ar putea fi aditivii din alimente. 

Unii experți cred că aceste alimente ar trebui să fie însoțite de o avertizare,  la fel ca în cazul tutunului, mai ales că astfel de produse se găsesc peste tot. 

La fel ca în cazul multor altor adicții, moderația este cheia, Healthline recomandă să nu consumăm mai mult de 10-20% din calorii din alimentele procesate. 

În contextul în care obezitatea rămâne o problemă de sănătate publică la nivel mondial, este foarte important să combatem această dependență. Numărul persoanelor cu obezitate este în creștere în fiecare țară din lume.  

Raportul Organizației Mondiale de sănătate, din 2022, arăta că 60% din adulții europeni și o treime din copii au kilograme în plus. Nici în țara noastră lucrurile nu stau mai bine, circa 58% din adulții români fiind supraponderali, potrivit raportului citat. 

Carnea care dăunează creierului și poate prezenta risc de demență

Reducerea consumului de carne roșie procesată ar putea avea multe efecte pozitive asupra inimii și a sănătății cognitive pe termen lung, arată experții, scrie adevărul.ro.

Conform unui studiu publicat recent în revista Neurology, cei care au consumat carne roșie procesată, precum bacon sau hot-dog, au avut cu 13% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care au consumat o porție nesemnificativă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată în medie a fost asociată cu o accelerare de 1,6 ani a îmbătrânirii creierului.

Metodele de studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă alimentele procesate, în cazul de față carnea procesată, cauzează demența, ci doar că există o asociere între cele două.

Investigațiile privind legătura vor continua, a anunțat unul dintre autorii studiului, dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceaste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a declarat Wang într-un comunicat de presă.

De ce carnea pe care o consumați vă afectează creierul

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată în profunzime, însă cercetătorii au găsit asocieri cu multe alte efecte asupra sănătății, inclusiv bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură, susține dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School.

„În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină)”, a adăugat profesorul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de persoane cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele au inclus informații detaliate privind sănătatea, intervievate pe o perioadă lungă de timp, inclusiv dietele participanților, și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani.

Mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.

„Există teorii cu privire la motivul pentru care carnea roșie ar putea reprezenta un risc deosebit pentru sănătatea cognitivă. Are o cantitate mare de grăsimi saturate și produce un compus organic legat de bolile cardiovasculare, iar cele două împreună pot afecta sistemul nervos, ceea ce agravează declinul cognitiv”, a declarat dr. Song.

Carnea roșie procesată are, de asemenea, niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a declarat autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Nitriții sunt ingrediente adesea utilizate în prepararea cărnii și au fost asociate cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso se găsesc, de asemenea, în carnea conservată și au fost asociați cu cancerul.

Limitarea cantității de carne roșie 

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență și cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă, potrivit studiului.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă „limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână și consumul redus sau chiar inexistent de carne roșie procesată”.

Emisiunea “MasterChef” ar putea fi scoasă din grila Pro Tv, dar şi alte emisiuni cu audienţă maximă!
Articolul anterior
Radu Sârbu caută blondine cu ochi albaștri!
Articolul următor