Vin sărbătorile de Paște, cu siguranță ai început să cauți o rețetă de pască care să-i uimească pe cei dragi. Îți propun 4 rețete de pască foarte gustoase.
Ingrediente pentru aluat: 500 g făină, 150 g zahăr, 250 ml lapte, 30 g drojdie, 3 ouă, 5 g sare măruntă (o jumătate de linguriță), 100 ml ulei, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie), 2 pliculețe de zahăr vanilat, 50 g coajă de lămâie și portocală.
Ingrediente pentru umplutură: 500 g brânză dulce de vaci, 150 g stafide, 200 g zahăr, 5 ouă (trei gălbenușuri și două întregi), 75-100 g făină, esențe diferite (rom, vanilie, lămâie).
Mod de preparare: Se frământă aluatul din următoarele ingrediente: zahărul, ouăle, laptele, esențele, drojdia dizolvată cu lapte și puțin zahăr. Apoi se adaugă făină și se frământă bine. După aceea se toarnă treptat și uleiul, până se dezlipește de pe mână.
Coca obținută se lasă 10 minute la crescut în vasul în care a fost frământată. Se împarte în 3 bucăți egale. Fiecare bucată (pască) se adaugă în forme rotunde confecționate din foițe de staniol.
Pe fundul fiecărei forme se așează câte un strat de cocă (cca. 200 g) gros de un centimetru. Marginea formei se tapetează cu o împletitură din doua fâșii de cocă. În mijloc se așează umplutura. Peste umplutură se pune un fel de grătar din fâșii de cocă. Se lasă din nou la crescut până ce compoziția depășește puțin forma. Se introduce la cuptor și se lasă la foc potrivit (165-170 grade Celsius).
Pasca se ține la cuptor aproximativ 45 de minute. Se scoate de la cuptor și se unge cu miere sau sirop (apa+zahăr). Se lasă să se răcească 30 de minute.
Pasca poloneză
Ingrediente pentru blat: 1 pahar făină, 1/2 pahar zahăr, 1/2 pahar lapte, 10 g praf de copt sau bicarbonat, 2 linguri cacao, 100 g margarină, 1 esenţă de vanilie, 1 praf de sare, 1 ou
Ingrediente pentru cremă: 1/2 kg brânză de vaci, 1/2 pahar făină, 2 ouă, 1 pahar zahăr, 100 g margarină, 100 g stafide, 2 pliculețe zahăr vanilat, sare.
Ingrediente pentru glazură: 3 linguri apă, 4 linguri zahăr, 3 linguri cacao, 1 lingură margarină.
Mod de preparare:
Pregătește blatul. Freci margarina cu zahărul și oul până obții o cremă. Adaugă făina și laptele concomitent, câte un pic. Apoi incorporezi cacaoa, esența de vanilie, praful de copt și praful de sare (compoziția e ca la chec).
Pregătește crema. Freci brânza cu gălbenușurile și cu zahărul, pui făina, margarina pentru creme, aromele, iar la urmă albușurile bătute spumă. Din aluatul de blat torni într-o tavă rotundă de pască (mai înaltă), tapetată cu hârtie pergament, 3/4 din compoziție și o dai la cuptor timp de 5-7 minute. Apoi pui crema, după care restul de aluat de blat, deasupra. Coci pasca la foc potrivit.
Pregătește glazura. Amesteci totul și pui la fiert într-o cratiță, apoi torni glazura, fierbinte, peste pască. Servește după ce se răcește.
Pască rapidă fără aluat
Cu siguranță te vei îndrăgosti de această rețetă, e cea mai rapidă și totodată cea mai gustoasă pască pe care am mâncat-o vreodată!
Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 1 plic budincă vanilie, 250 ml smântână, 6 linguri făină, 6 ouă, 200 gr zahăr pudră, 200 gr stafide, 1 linguriță praf copt, coajă rasă de lămâie, vanilie.
Mod de preparare: Amestecă brânza cu gălbenușurile, zahărul și smântâna. Adaugă apoi praful de budincă, faina și praful de copt și omogenizează compoziția. Pune coaja rasă de lâmâie, vanilia și stafidele care au fost înmuiate prealabil fie în apă fiartă fie în esență de rom.
La final adaugă albușurile bătute spumă tare și amestecă ușor cu o lingură de lemn.
Tapetează forma de copt cu margini detașabile cu hârtie de copt și toarnă compoziția. Pune la cuptor la foc mic până se rumenește puțin deasupra.
Nu te speria dacă o să ți se pară că e încă necoaptă, la mijloc o să fie foarte moale însă se va întări. Lasă să se răcească apoi o porționezi.
Pasca cu ciocolată
Ingrediente pentru aluat: 600 g făină, 150 ml lapte, 100 g unt topit, 25 g drojdie, 180 g zahăr, 1 linguriță esență de vanilie, 3 oua, 1 praf sare, 1 lingură suc de lămâie, coaja la o portocală.
Ingrediente pentru cremă: 500 g brânză de vaci, 2 linguri cacao, 4 ouă, 100 g ciocolată topită, 200 g smântână dulce pentru frișcă, 20 g praf budincă de vanilie, 150 g zahăr, 1/2 linguriță esență de vanilie.
Mod de preparare: Într-o cană pregătește maiaua: pune puțin lapte călduț (1/2 de cană), drojdia, o lingură de zahăr și una de făină. Le amesteci bine și lasă să crească aproximativ 10 min.
Între timp separă ouăle și pune restul de lapte la încălzit. Bate gălbenușurile cu zahărul până ce devin o cremă. Adaugă zeama de lămâie, coaja de la lămâie și amestecă. Toarnă apoi laptele foarte cald peste gălbenușuri și omogenizează compoziția. Bate și albușurile cu un praf de sare până devin o spuma tare. Pune maiaua în făină amestecată cu un praf de sare și amestecă.
Încorporează câte puțin gălbenușurile cu lapte, apoi albușul bătut spumă și la sfârșit esența de vanilie. Cât timp amestecă aluatul pune untul să se topească. Toarnă apoi untul topit și frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini (cam 20 de minute). Presară puțină făină, acoperă vasul cu un prosop și îl ții într-un loc cald până crește în volum (cel puțin dublu) – l-am lăsat 45 minute, iar volumul a fost triplu, a ieșit aproape cu totul din vas.
Întinde aluatul în forma tapetată cu hârtie de copt.
Mixează brânză de vaci cu gălbenușurile, zahărul, esența de vanilie, praful de budincă, de vanilie, ciocolata topită și cacao.
Adaugă smântâna dulce mixată până devine frișcă tare și albușurile spumă tare. Amestecă ușor și apoi toarnă peste aluat. Coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C cam 50-60 minute. Las-o să se răcească, pune-o câteva ore la frigider, apoi scoate-o din formă.