Rețete de Post. Gustoase, sănătoase și ușor de preparat!

În perioada postului apare o dilemă pentru multe gospodine: ce mâncare să prepare ca să fie de post, să conțină ingredientele necesare organismului și să țină de foame. Îți recomand câteva rețete de post delicioase și sănătoase.

separator

iahnie de linteIahnie de linte

Iahnia de linte este un deliciu. Din ziua în care ai gătit-o și ai gustat din ea, o vei dori și în zilele în care nu este post.

Ingrediente: 250 g linte uscată, 2 cepe, oțet de masă, coajă de lămâie, 1 linguriță de muștar, zahăr, sare, 2 foi de dafin, ulei de măsline.

Mod de preparare: Lasă lintea să se înmoaie în apă rece, cu o seară înainte. A doua zi scurge apa în care a stat și pune-o la fiert în apă rece cu sare, îndepărtează spuma care se formează. În timp ce lintea se fierbe, pune 4 linguri de ulei într-o tigaie și călește o ceapă tocată mărunt. Peste ea adaugă 1 lingură de făină. Amestecă până se omogenizează. Ia rântașul de pe foc și adaugă un pic de boia și un cățel de usturoi zdrobit. Peste această compoziție adaugă 0.5 l apă rece și omogenizeaz-o. Ceapa călită se toarnă peste lintea în fierbere, împreună cu două foi de dafin. O mai lași puțin pe foc și apoi adaugă sare, zahăr, muștar, coaja răzuită de lămâie și puțin oțet.

72486_ciuperci_spanac_3Ciuperci umplute cu spanac

Ciupercile înlocuiesc carnea, sunt o sursă bună de proteine în Post.

Ingrediente: 20 de ciuperci de mărime medie, crutoane de pâine, spanac, sos de soia (opțional), praz, țelină, ulei de măsline, usturoi mărunțit.

Mod de preparare: Se curăță și se taie cozile ciupercilor. Se pun într-un vas termo-rezistent și se picură în ele puțin ulei de măsline. Se lasă în cuptor până se înmoaie.

Se fierbe spanacul, apoi se scurge. În același vas, unde a mai rămas puțină apă în care a fiert spanacul, se pune usturoiul și uleiul la fiert. Se adaugă apoi prazul, cozile de la ciuperci și țelina, toate tocate mărunt. Se lasă amestecul pe foc timp de 10 minute.

Se adaugă spanacul fiert, crutoanele, puțină apă și ulei de măsline. Se țin pe foc până se formează o umplutură suficient închegată.

Umple ciupercile cu acest amestec, apoi dă-le la cuptor încă 10-15 minute. Se servesc calde.

127643_sarmale-in-dovleacSarmale de post coapte în dovleac

Pentru că sarmalele fac parte din bucatele tradiționale, există varianta de pregătire și în post.

Ingrediente: 1 cană cu orez, 500g de ciuperci, 2 morcovi, 2 cepe, 3 linguri de ulei, o varză murată, piper, sare, 1 cană de nuci măcinate, 100 gr de stafide, 1 legătură pătrunjel, 500g de suc de roșii, 1 cană cu vin, 1 bostan de 5 kg.

Mod de preparare: Taie capacul bostanului și înlătură semințele. Ciupercile și ceapa sunt date la mixer, până se obține o pastă cremoasă. Rade morcovul, peste el adaugă uleiul, sarea, piperul și lași pe foc pentru a se înăbuși compoziția. Peste morcov, adaugă orezul și puțină apă. După ce orezul este fiert, se amestecă cu ciupercile și ceapa trecute prin mixer, cu nuca, stafidele și pătrunjelul. Împăturește sarmalele și așează-le într-o oală. Le lași la fiert până sarmalele devin potolite. După ce au dat în clocot de câteva ori, le așezi în dovleac pe o frunză de varza și adaugă peste ele cana cu vin și sucul de roșii. Pune-le la cuptor la foc mic, până ce dovleacul devine caramelizat pe margini. Pofta bună.

124172_salata-de-conopidaSalata de broccoli și conopidă

Acestea sunt o sursă bună de vitamine și minerale.

Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchețele de conopidă, 2 linguri de migdale tăiate, 1 ceapă tăiată mărunt, 1 lingură suc de lămâie, 1 cească mazăre, 1 linguriță miere de albine.

Mod de preparare: Buchetele de broccoli și conopida se fierb într-o oală cu apă și sare vreme de 3 minute. Apoi se scot din apa fiartă, se pun sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. În acest timp se prepară sosul pentru salata din: miere, sare, piper, lămâie, migdale și ceapă. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli și conopidă. Poftă bună.

3100121754_0ff26b6f62_bDovleac cu rozmarin

Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sănătos și gustos. Este delicios la cuptor cu ulei de măsline și rozmarin.

Ingrediente: un dovleac, o legătură de rozmarin proaspăt, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: Dovleacul se spală, se taie în două bucăți și se curăță de semințe. După ce a fost curățat, se taie fiecare jumătate în sferturi. Bucățile de dovleac se ung cu ulei de măsline și peste ele se presară piper și sare. Rozmarinul se înserează în mai multe locuri din pulpa dovleacului.

Feliile de dovleac se așează pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Sunt lăsate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

O sa va placă mult, mai ales că veți avea în casă o aromă deosebită.

Cu puțină imaginație, mâncarea de post, cu siguranță, va avea gust delicios, în plus, va fi sănătoasă și va ține de saț.

 

Sursa 

Leguma care previne acumularea grăsimilor la ficat

Eliberarea ficatului de grăsimile în exces este o măsură importantă de protejare a acestuia contra altor multor boli, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Illinois. Savanţii au ajuns la concluzia că substanţa activă anticancer sulforafan, găsită în broccoli, ar putea fi responsabilă de curăţarea ficatului de grăsime.

Cercetătorii au arătat că un consum săptămânal de broccoli poate combate acumularea de grăsimi la nivelul ficatului.

În acest fel, persoanele care obişnuiau să consumă broccoli de 3-5 ori pe săptămână prezentau un risc scăzut de a dezvolta steatoză hepatică (boala în care ficatul este invadat de grăsime) şi cancer hepatic. Studiile efectuate până acum au determinat că broccoli oferă, de asemenea, protecţie împotriva cancerului de sân, de prostată şi de colon.

Sulforafanul, substanţa activă anticancer din broccoli, este prezentă în cantitate mare în leguma tocată şi fiartă puţin la aburi. Studiile au mai arătat că broccoli, împreună cu conopida şi varza de Bruxelles, are capacitatea de a opri acumularea grăsimilor în ficat.

Şi varza albă sau cea roşie este bogată în sulforafan, izotiocianat şi indol-3-carbinol (I3C). Aceşti compuşi anticancer au proprietăţi antioxidante şi de detoxifiere. În cadrul unei cercetări, consmul de varză a fost asociat cu o incidenţă mai mică a cancerului de plămâni, de colon, de sân şi de col uterin.

Studiile arată că, cu cât este mai mare aportul de legume din familia cruciferelor, adică a verzei, în meniul unei popor, cu atât mai mici sunt ratele de cancer, în special de ficat, prostată, colon, sân şi cancer pulmonar.

Bolile ficatului şi obezitatea pot fi prevenite printr-un consum regulat de varză în stare crudă sau uşor înăbuşită la aburi, sub formă de salată de trei-cinci ori pe săptămână, cu adaos de puţin ulei de floarea soarelui sau de măsline.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

La începutul carierei arăta complet diferit. Imagini rare cu celebra Katy Perry
Articolul anterior
Aşa se produc cosmeticele naturale!
Articolul următor
Close menu