Secțiile de gastronomie ale supermarketurilor din Capitală ne ademenesc nonstop cu bucatele puse în vitrine și nu sunt puțini cei care aleg să cumpere mâncare gătită, fie din rațiuni de comoditate, fie că le place. Însă, astfel de cumpărături ne pot pune sănătatea în pericol.
Un reportaj realizat de către jurnaliștii de la postul de televiziune PublikaTV a scos în evidență o serie de nereguli admise în bucătăriile magazinelor care comercializează bucate gătite, iar detaliile sunt de-a dreptul șocante.
Inspectorii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor au mers împreună cu echipa de jurnaliști, pe neaşteptate, în mai multe supermarketuri din capitală.
Aceștia au descins în bucătăria unui magazin din Capitală care pregătește bunătăți culinare.
Contrar normelor sanitare, în frigiderul destinat pentru carnea proaspătă, erau ticsite mai multe tăvi cu pește. Tot aici inspectorii au găsit și mâncare gătită cu termenul de valabilitate expirat.
„Ce cauta ea aici în secția de preparare. Este o întrebare interesanta. Ele merg la pârjoale din nou? – Nu, la decontare. – Ce cauta ele în secția de producere, unde este materia prima, unde se prepară?”, a spus şeful adjunct al Direcției control produse alimentare, APC, Veaceslav Ciuhri.
Iar în congelatorul cu legume, inspectorii au găsit mai multe kilograme de pește cu termenul de valabilitate expirat, dar și câteva pungi pline cu mezeluri și ele cu termenul expirat:
„Crenvurşti congelaţi. Nu pot fi congelaţi. Condiţiile. Ele sunt scoase din comercializare. Sunt scoase pe data cinci, dar cine stie de când sunt. Sunt pentru hot dog-uri. Așa-i fetelor? Așa-i”.
Ulterior a fost descoperit că mezelurile expirate, crenvurștii expirați sunt folosiți în salatele cu maioneză.
Responsabilii din cadul magazinului i-au asigurat pe inspectori că produsele de fapt trebuiau să ajungă la coșul de gunoi, doar că nu au putut demonstra acest lucru prin acte. Culmea este că în secția unde se păstrează și se tranșează carnea crudă, a fost găsit un castron plin cu fasole fierte.
” – Le-am pus aici să se raceasca pentru că este mai rece. – Nu aveți voie, doamnă. Aici este secția de carne. Produsul este gata și poate avea loc contaminarea lui.”
Surprizele au continuat în secția de preparare a salatelor:
„- Salamul acesta de unde îl luați? – Din magazin . – … miros. Luați-l vă rog. Acru. Produs alterat. Aceștia sunt crenvurștii.” – Și asta ce este? – Brânză. – Pe data de șase a expirat termenul de valabilitate. – Și brânzeturile acestea la ce le folosiți? – La plăcinte.”
Deși legea le obligă să poarte mănuși de protecție, bucătăresele nu o fac, nici măcar atunci când au degetele rănite. Una dintre ele continua să prepare bucate cu degetul însângerat, existând astfel riscul de a contamina alimentele cu infecții proprii din sânge și de pe tegumente.Nereguli similare au fost depistate și la alte două supermarketuri din Capitală. Aici inspectorii au găsit produse păstrate în condiții inadecvate și alimente în stare avansată de alterare.
” – Ce faceți cu această carne? – Ana!? – Kebab. – Kebab? – Dar ce-i cu carnea asta? – Este alterată, miroase îngrozitor.”
Puii înăcriți sunt apoi folosiți pentru coacere la gril.Și în frigiderul unui alt magazin, inspectorii au găsit salate, șnițele, produse lactate și alte bucate cu termenul de valabilitate expirat.În prezent, pe piața supermarketurilor din Moldova activează opt rețelei mari, care administrează peste 200 de magazine, iar în majoritatea dintre ele există secții de gastronomie.
sursa: www.publika.md