Revoltător! Cum ne pune în pericol sănătatea mâncarea gătită din magazinele Capitalei

Secțiile de gastronomie ale supermarketurilor din Capitală ne ademenesc nonstop cu bucatele puse în vitrine și nu sunt puțini cei care aleg să cumpere mâncare gătită, fie din rațiuni de comoditate, fie că le place. Însă, astfel de cumpărături ne pot pune sănătatea în pericol.

separator

capturamUn reportaj realizat de către jurnaliștii de la postul de televiziune PublikaTV a scos în evidență o serie de nereguli admise în bucătăriile magazinelor care comercializează bucate gătite, iar detaliile sunt de-a dreptul șocante.

Inspectorii de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor au mers împreună cu echipa de jurnaliști, pe neaşteptate, în mai multe supermarketuri din capitală.

Aceștia au descins în bucătăria unui magazin din Capitală care pregătește bunătăți culinare.

Contrar normelor sanitare, în frigiderul destinat pentru carnea proaspătă, erau ticsite mai multe tăvi cu pește. Tot aici inspectorii au găsit și mâncare gătită cu termenul de valabilitate expirat.

captura

„Ce cauta ea aici în secția de preparare. Este o întrebare interesanta. Ele merg la pârjoale din nou? – Nu, la decontare. – Ce cauta ele în secția de producere, unde este materia prima, unde se prepară?”, a spus şeful adjunct al Direcției control produse alimentare, APC, Veaceslav Ciuhri. 

Iar în congelatorul cu legume, inspectorii au găsit mai multe kilograme de pește cu termenul de valabilitate expirat, dar și câteva pungi pline cu mezeluri și ele cu termenul expirat:

„Crenvurşti congelaţi. Nu pot fi congelaţi. Condiţiile. Ele sunt scoase din comercializare. Sunt scoase pe data cinci, dar cine stie de când sunt. Sunt pentru hot dog-uri. Așa-i fetelor? Așa-i”.

Ulterior a fost descoperit că mezelurile expirate, crenvurștii expirați sunt folosiți în salatele cu maioneză.

capturacResponsabilii din cadul magazinului i-au asigurat pe inspectori că produsele de fapt trebuiau să ajungă la coșul de gunoi, doar că nu au putut demonstra acest lucru prin acte. Culmea este că în secția unde se păstrează și se tranșează carnea crudă, a fost găsit un castron plin cu fasole fierte.

” – Le-am pus aici să se raceasca pentru că este mai rece. – Nu aveți voie, doamnă. Aici este secția de carne. Produsul este gata și poate avea loc contaminarea lui.”

Surprizele au continuat în secția de preparare a salatelor:

„- Salamul acesta de unde îl luați? – Din magazin . – … miros. Luați-l vă rog. Acru. Produs alterat. Aceștia sunt crenvurștii.

” – Și asta ce este? – Brânză. – Pe data de șase a expirat termenul de valabilitate. – Și brânzeturile acestea la ce le folosiți? – La plăcinte.”

Revoltător! Brânza expirată nu se aruncă, ci este folosită la plăcinte
capturamnDeși legea le obligă să poarte mănuși de protecție, bucătăresele nu o fac, nici măcar atunci când au degetele rănite. Una dintre ele continua să prepare bucate cu degetul însângerat, existând astfel riscul de a contamina alimentele cu infecții proprii din sânge și de pe tegumente.capturanNereguli similare au fost depistate și la alte două supermarketuri din Capitală. Aici inspectorii au găsit produse păstrate în condiții inadecvate și alimente în stare avansată de alterare.
” – Ce faceți cu această carne? – Ana!? – Kebab. – Kebab? – Dar ce-i cu carnea asta? – Este alterată, miroase îngrozitor.”

Puii înăcriți sunt apoi folosiți pentru coacere la gril.capturaxȘi în frigiderul unui alt magazin, inspectorii au găsit salate, șnițele, produse lactate și alte bucate cu termenul de valabilitate expirat.În prezent, pe piața supermarketurilor din Moldova activează opt rețelei mari, care administrează peste 200 de magazine, iar în majoritatea dintre ele există secții de gastronomie.

sursa: www.publika.md

Moldovenii, îndemnați să fie precauți de sărbători, pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare

În perioada sărbătorilor de Paște, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează consumatorii despre riscul comercializării produselor alimentare neconforme, în locuri neautorizate (străzi, portbagajele mașinilor etc.).

ANSA recomandă oamenilor să fie vigilenți, să ceară de la operatorii economici și vânzătorii de produse alimentare certificate care confirmă calitatea, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate al produselor.

Consumatorii sunt în drept să solicite actele de conformitate și să verifice minuțios produsele achiziționate, întru evitarea toxiinfecțiilor alimentare:

  • aspectul exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
  • produsele preambalate, cu  ambalajele deteriorate și care prezintă suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie procurate!
  • mențiunile făcute pe eticheta produsului trebuie să fie clare, lizibile, în loc vizibil pentru consumatori, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, să nu fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene. Atenție la termenul de valabilitate!
  • în unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate, se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
  • produsele de patiserie neambalate se vor comercializa în recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale. Pentru produsele de patiserie preambalate, termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  • carnea trebuie să fie elastică, de o culoare roz pal spre roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar!
  • la procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.

ATENȚIE! Vânzarea ouălor în unitățile de desfacere se realizează numai în locurile separate sau împreună cu produsele preambalate. Verificați informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs, după cum urmează DDM:  xx.yy.zz (ziua, luna și anul). Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimente care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.

Totodată, recomandăm consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalat (la lingură), deoarece acestea pot fi cu alte destinații – tipografică sau textilă – şi poate prezenta pericol pentru sănătate.

Ouăle vopsite trebuie păstrate la frigider, maximum șapte zile!

REȚINEȚI! Comercianții care vând produse în locuri neautorizate nu au posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare. Aceștia nu pot elibera bon de casă, cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul unui produs neconform.

Totodată, ANSA recomandă cetățenilor să consume alimente moderat, fără a face risipă. Fiecare om are un rol important în reducerea risipei alimentare prin consumul moderat de alimente, planificarea, pregătirea și stocarea lor. Este o metodă în plus de a economisi bani și de a menține un mediu curat și sănătos!

Intoxicația la un restaurant din Capitală continuă cu noi victime

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Cum arată bradul de Crăciun din Bălți! Îi fac concurență celui din Chișinău?
Articolul anterior
Șocant! Și-a lăsat copiii de un an și 2 ani singuri în casă. Unul dintre ei a murit
Articolul următor