Frumuseţea este o calitate spre care tinde orice femeie, indiferent de vârsta pe care o are. Condiţia fizică, expresia şi luminozitatea tenului sunt trăsături mult importante pentru femeile care ţin la aspectul lor fizic. În zilele noastre, trebuie să ne punem de acord, înfăţişarea contează, fie pentru că femeia își doreşte să cucerească persoanele de sex opus, are un serviciu în care aspectul fizic prezintă un atu ori pentru respectul faţă de propria persoană şi o mai mare încredere în sine.
Şi pentru că odată cu trecerea anilor, tenul şi pielea suferă schimbări radicale, ce conduc la apariţia liniilor fine şi a ridurilor, iar acest lucru pune o amprentă deosebită asupra felului în care arată o persoană, orice femeie este tentată să amâne cât mai mult timp efectele îmbătrânirii asupra pielii şi apelează la diverse trucuri de frumuseţe, creme, loţiuni pentru faţă, produse cosmetice de îngrijire corporală, în speranţa că vârsta nu va lăsa urme adânci pe tenul său.
Nu o fi acesta un lucru rău! Doar că multitudinea de creme şi loţiuni existente pe piaţă ce promit ,,tinereţe fără bătrâneţe’’ şi chip iradiant la orice vârstă nu oferă un efect garantat, iar motivul este unul bine cunoscut, dovedit ştiinţific.
Pielea este cel mai mare organ al corpului, cântărind la omul adult în jur de 20 de kg şi, ca orice alt organ al organismului, aceasta conţine o cantitate foarte mare de proteine, simple sau conjugate, printre care fibre de colagen, elastină, glicozaminoglicani şi proteoglicani – toate contribuind la formarea matricei extracelulare a pielii, ori a ţesutului conjunctiv ce conferă pielii rezistenţă, textură şi fermitate.
Colagenul, numit de asemenea ,,fântâna tinereţii’’, este cea mai răspândită proteină din corpul uman, asigurând în jur de 75% din structura pielii şi 30% din cea a organismului, fiind constituentul de bază din structura pielii, oaselor, muşchilor, tendoanelor, ligamentelor, cartilagiilor, dinților, valvelor cardiace, corneei. Moleculele de colagen se reînnoiesc constant în organism, datorită celulelor numite fibroblaşti, localizate în stratul dermal al pielii, iar în acest scop celulele folosesc aminoacizii proveniţi din hrană.
Până în prezent au fost identificate mai mult de 29 de tipuri de colagen, iar numărul acestora continuă să crească. Majoritatea fibrelor de colagen din organism, în jur de 80-90%, reprezintă colagen de tip I, III și V, tipul I fiind cel mai abundent.
Dacă epiderma, stratul exterior al pielii, conţine mai multe celule keratinocite, ce produc proteina cunoscută sub numele de keratina, stratul din mijloc al pielii, dermul, conţine cea mai mare cantitate de colagen şi elastină, biodegradarea cărora este responsabilă de formarea ridurilor la nivelul pielii.
În timp ce colagenul şi elastina oferă pielii structură, rezistenţă şi fermitate, glicozaminoglicanii sunt aminozaharuri, adică zaharuri legate de o proteină, iar împreună cu apa acestea creează un fluid interstiţial ce umple spațiul dintre fibrele de colagen și elastină din derm, conferindu-i turgescență. Există diferiţi glicozaminoglicani în derm, între care acidul hialuronic, condroitinsulfatul, sulfatul de keratină, dermatansulfatul, sulfatul de heparină și heparina. Substanţele leagă apa, atrag lichidele din capilarele sangvine la nivelul dermului şi contribuie astfel la reuniunea fibrelor de colagen şi elastină într-o matrice densă.
Între altele, deficienţa acidului hialuronic în organism conduce la lipsa lubrifierii articulaţiilor şi scăderea elasticităţii pielii.
Produsele cosmetice din comerţ destinate întineririi tenului sunt bani risipiţi în vânt!
Deoarece nivelul de colagen integru în ţesuturi scade odată cu vârsta, iar acest lucru favorizează formarea cutelor pielii, proteina a devenit ingredientul de bază în multe creme pentru întinerirea tenului şi estomparea ridurilor. Însă, cremele pe bază de colagen nu asigură reducerea ridurilor, întrucât colagenul este o proteină cu greutate moleculară mare, iar aceasta nu este capabilă să se absoarbă prin piele şi membranele celulelor pentru a fi inclusă în metabolismul celular. Din punct de vedere al proceselor biochimice din organism acest lucru este ireal!
De asemenea, este foarte probabil ca orice moleculă de colagen, care reușește să penetreze pielea şi să ajungă în sânge, să fie recunoscută drept ,,corp străin’’ de către celulele imunitare, fie provocând o reacţie alergică în acest caz, fie, pur si simplu, acestea sunt distruse de celulele albe ale sângelui.
Şi specialiştii britanici susţin într-un articol publicat pe dailymail.co.uk., că produsele cosmetice pe bază de colagen sunt bani aruncaţi pe fereastră, deşi este susţinut că acestea reduc în timp ridurile şi întineresc pielea. Medicii spun că nu exista studii medicale publicate care să arate că loţiunile, cremele, prafurile, capsule şi pilulele ce conţin colagen funcţionează cu adevărat.
Pielea are nevoie de aminoacizi proveniţi din interior pentru a sintetiza molecule de colagen
Celulele pielii reînnoiesc constant lanţurile proteice de colagen şi elastină exclusiv din aminoacizii sintetizaţi în organism, ori din cei proveniţi din alimente, în urma scindării proteinelor ingerate în lumenul tractului digestiv sub acţiunea enzimelor gastrice, pancreatice, intestinale şi absorbţia aminoacizilor rezultaţi în fluxul sangvin. Pe lângă faptul că ficatul are capacitatea de a sintetiza mai multe tipuri de aminoacizi, pentru a constitui în organism lanţuri de proteine, există cel puţin zece tipuri de aminoacizi, cunoscuţi la ora actuală, pe care organismul nu îi poate sintetiza, însă care sunt esenţiali pentru funcţiile acestuia şi trebuie aportaţi din alimente. Aceşti aminoacizi sunt triptofanul, histidina, treonina, lizina, metionina, arginina, valina, fenilalanina, leucina si izoleucina.
Astfel, proteinele şi compuşii de metabolism ai acestora, aminoacizii, trebuie să provină din interior pentru a putea fi utilizaţi în procesul de sinteză intracelulară a moleculelor noi de colagen în piele. Prin urmare, includerea în dietă a alimentelor bogate în proteine în scopul menţinerii structurii arhitecturale a pielii şi prevenirea apariţiei ridurilor nu este un element de neglijat.
Colagenul din produsele cosmetice nu penetrează pielea!
Faptul că alifiile conţin colagen şi acest lucru este promovat intens nu ajută la nimic. Mai nou, liniile de fabricare a produselor cosmetice au început să includă în creme, măşti pentru faţă şi seruri, colagen hidrolizat, adică molecule mici, fragmentate, de colagen, însă nici acesta nu poate depăşi bariera dermică pentru a fi utilizat de celule, întrucât aşa cum am menţionat mai sus, ribozomii celulari folosesc doar aminoacizii pentru a reconstrui noi lanţuri de proteine în celule, iar colagenul nu este eficient, devreme ce nu poate fi inclus în metabolismul celular.
Un studiu, coordonat de organizaţia de binefacere Sense About Science, a analizat mai multe tipuri de creme de faţă, unele dintre ele având preţuri de peste 15 euro per 15ml. Richard Guy, profesor de ştiinţe farmaceutice la Universitatea din Bath, a declarat cu referire la cercetare că
,,ideea de la baza acestor produse este că moleculele de colagen pătrund în piele şi ajută proteina conţinută în mod natural de piele. Sferele de colagen sunt însă mult prea mari, iar pielea respinge astfel de substanţe”.
Şi Jonathan Hadgraft, profesor de chimie la Universitatea din Londra, spune că
,,în realitate majoritatea cremei rămâne pe piele, dacă ar pătrunde în piele şi ar intra în sânge, ar trebui să fie catalogată drept medicament’’, însă acest lucru nu se întâmplă.
După ce s-a constatat că produsele cu aplicare topică ce conţin colagen nu sunt eficiente în combaterea ridurilor, s-a recurs la crearea pastilelor, capsulelor şi soluţiilor buvabile ce au colagen în compoziţie. Însă, nu există nicio dovadă ştiinţifică că aceste suplimente ar avea efecte asupra sănătăţii pielii şi nu există nicio garanţie că băuturile de colagen ar fi mai eficiente la refacerea colagenului din piele decât alte surse de proteine naturale, precum carnea, lactatele, ouăle sau fasolea.
Printre altele, experţii americani de la Food and Drug Administration (FDA) clasifică cremele și loțiunile ca produse cosmetice, neavând nici o valoare medicală. Acest lucru înseamnă, de fapt, că produsele cosmetice nu sunt supuse aceloraşi teste riguroase privind eficienţa, precum medicamentele aplicate topic. În ceea ce privește cremele și loțiunile, principala preocupare a FDA este ca acestea să ofere siguranţă în folosire, nu şi eficacitate. Prin urmare, nu există nicio garanţie că produsele vor estompa cu adevărat formarea ridurilor. În plus, acestea pot conţine o serie de substanţe chimice în calitate de ingrediente.
Sinteza colagenului la nivelul pielii începe să scadă de la vârsta de 20 de ani
Oamenii de ştiinţă sugerează că sinteza colagenului la nivelul pielii începe să scadă de la vârsta de 20 de ani, această producție fiind perturbată treptat, cu o rată de aproximativ 1% pe an, iar o femeie ar pierde aproape jumătate din cantitatea de colagen integru al pielii până la vârsta de 50 de ani. Unul dintre factorii ce contribuie la apariţia ridurilor este dieta defectuoasă.
Proteinele în dietă te ajută să ai pielea tânără şi viguroasă!
Calitatea şi cantitatea colagenului integru, a elastinei şi a acidului hialuronic, la nivelul pielii, scad treptat, odată cu avansarea în vârstă, perioadă în care pielea îşi pierde elasticitatea şi fermitatea, formând riduri.
,,Vrei să ai o piele tânără? Mănâncă proteine’’, este o sintagmă pe care des o poţi auzi şi care conţine o doză mare de adevăr bazat pe dovezi ştiinţifice. Dermatologul american Nicholas Perricone, expert în teoria inflamatorie a îmbătrânirii, susţine că felul în care arătăm depinde de ceea ce mâncăm.
În cartea sa ,,Cele 7 secrete ale unei tinereţi îndelungate”, specialistul vorbeşte într-un capitol întreg despre modul cum ar trebui să te alimentezi pentru a-ţi păstra o piele tonifiată.
Astfel, autorul specifică că
,,lipsa de proteine, şi de proteine de bună calitate, se vede imediat pe faţă. Femeile le consumă mai puţin decât bărbaţii şi acesta este unul dintre motivele pentru care aceştia din urmă par de cele mai multe ori mai tineri decât femeile de aceeaşi vârstă”.
Specialistul mai spune că
,,femeile au adeseori tendinţa de a consuma alimente cu aport ridicat de carbohidraţi pentru a creşte nivelul de serotonină, hormonul fericirii. Acest lucru are însă un efect nociv, deoarece stimulează şi mai mult apetitul şi le face să mănânce în mod excesiv, iar dacă aportul de proteine nu este unul adecvat, şi alimentaţia este bogată în carbohidraţi cu indice glicemic înalt, trăsăturile feţei par deformate şi obosite, iar chipul îşi pierde contururile definite’’.
„Glicozilarea indusă de zaharuri şi amidon favorizează apariţia de riduri profunde şi pierderea tonusului pielii”, mai subliniază medicul.
Aminoacizii esenţiali provin din alimentele de origine animală bogate în proteine
Femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 50 de ani au nevoie de aproximativ 45-50g de proteine pe zi, în timp ce bărbaţii au nevoie de o doză zilnică mai mare de proteine, în jur de 56g pe zi, întrucât corpul masculin are mai multă masă musculară.
,,Dacă pierzi colegenul din oase faci osteoporoză, dacă îl pierzi pe cel din piele, te alegi cu riduri’’, afirmă Steffen Oesser, fondator la Collagen Research Institute, din Kiel, Germania.
Specialistul susţine că oamenii obişnuiau în trecut să prepare carnea cu tot cu oase şi cartilagii, iar bulionul gelatinos pe care îl obţineau era cea mai bună sursă de colagen natural. Bulionul din cartilaje, oase, dar şi supa de peşte sunt considerate cele mai bune surse naturale de acid hialuronic.
Optează în dietă pentru proteine de înaltă calitate
Deoarece prezenţa aminoacizilor de calitate în dietă este esenţială pentru sinteza moleculelor noi de colagen la nivelul pielii, este oportun să consumi alimente bogate în proteine pentru a păstra fermitatea pielii.
Oul este un aliment ce aportă în organism proteine valoroase, grăsimi, dar şi luteină, un antioxidant benefic pentru sănătatea tenului. Un adult sănătos poate consuma zilnic câte un ou, pentru a beneficia de proprietăţile acestuia pentru sănătate. Proteine slabe se conţin de asemenea în carnea de pasăre, de vită, de vânat, peşte, fasole, soia, alimente oleaginoase. Lactatele degresate sunt de asemenea surse bune de proteine.
În acelaşi timp, trebuie ştiut că doar alimentele de origine animală conţin toţi aminoacizii esenţiali, în cantităţi suficiente pentru organism. Mai mulţi cercetători sunt de părere că regimurile strict vegetariene conduc la scăderea nivelului de proteine în corp, afectează celulele sistemului imunitar şi determină îmbătrânirea precoce a pielii, întrucât aceasta suferă din cauza carenţelor de proteine din organism, iar incluzând proteinele în alimentaţie contribui la menţinerea îndelungată a moleculelor de colagen intacte la nivelul pielii.
Alimentele de origine animală bogate în proteine, precum carnea de vită, de pasăre, de vânat, peştele, sunt o sursă buna de lizină şi prolină, 2 aminoacizi esenţiali în sinteza colagenului din organism, în timp ce oul prezintă o sursă bună de prolină.
Pe lângă faptul că e bine să ai o dietă bogată în proteine de calitate, trebuie să bei suficiente lichide şi să ai un somn liniştit şi odihnitor, pentru a preveni apariţia ridurilor precoce.