În acest an, de Paște, vacanța este lungă, iar provocările culinare sunt foarte mari! Din meniurile multora dintre noi nu vor lipsi ouăle, cozonacul, friptura de miel, salata de boeuf și deserturile! Toate stropite din belşug cu vin, bere şi sucuri de tot felul.
Ca în fiecare an, nutriţioniştii atrag atenţia tuturor celor care nu vor să pună rapid câteva kilograme în plus asupra regulilor după care ar trebui să cumpere alimentele şi să le gătească pentru Sărbători.
Nu amestecăm în acelaşi fel de mâncare sau la aceeaşi masă. produsele din carne, cu lactatele şi oul. Dulciurile ar trebui făcute în casă, fără zahăr pe cât posibil (îndulcitorul xylitol poate fi o soluţie) şi consumate în prima parte a zilei, în niciun caz imediat după masă. Alcoolul poate fi consumat cu moderaţie, adică 1-2 pahare vin sec de exemplu, la distanţă de o oră de la masă”, recomandă Dr. Florin Ioan Bălănică, un cunoscut specialist în medicina stilului de viaţă.
Iată cum ar trebui preparate corect drobul şi carnea de miel, în viziunea medicului Florin Ioan Bălănică: “Carnea de miel este carne roşie grasă, cu un nivel nutriţional ridicat, bogată în proteine de bună calitate, dar mai greu digerabilă şi bogată în grăsimi. Este important să o preparam la grătar sau la cuptor, fără ulei, însoţită de usturoi verde, salata verde, spanac. De ce? Pentru a creşte digestibilitatea preparatului. De exemplu, se pot consuma friptura de miel, împănată cu usturoi şi mirodenii, cu salată verde; sau, stufat din miel; sau tocăniţă din miel cu fasole verde.
Drobul este un fel de mâncare tradiţional, dar nu trebuie să combinăm carnea cu oul. Aşa că îl putem prepara tradiţional din carne de miel, verdeturi, dar fără ou. Îl consumăm în prima parte a zilei sau cel mult la a doua gustare, în funcţie şi de celelalte mese ale zilei, împreună cu un muştar fără zahăr”.
Aşadar, mâncăm puţin, nu combinăm sursele de proteine animale, alegem alcoolul şi dulciurile la gustare, iar dacă am ţinut Post, facem uşor trecerea către alimentaţia bogată în ouă, carne şi lactate. La micul dejun, putem opta pentru o felie, două de cozonac cu iaurt degresat sau pentru salata de boeuf cu maioneză de muştar fără zahăr sau pentru o felie de drob cu verdeţuri. La gustare, putem mânca un măr verde sau un iaurt degresat. La prânz, nu putem delecta cu o ciorbă de miel fără ulei şi puţină friptură la cuptor. La gustarea a doua, putem consuma un pahar cu vin, iar seara, ideal ar fi să ne rezumăm la puţin peşte cu salată. Iar dacă am scăpat fără kilograme în plus de Paşte, trebuie să fim la fel de cumpătaţi de 1 Mai, când cel mai mare pericol îl reprezintă combinaţia de mici cu cartofi prăjiţi şi bere.
„E o combinaţie letală din punctul meu de vedere! Micii nu sunt răi dacă îi consumăm la masa de prânz, alături de muştar fără zahăr şi o felie, două de pâine prăjita. Micii sunt făcuţi din carne tocată, asezonată cu mirodenii şi preparată într-un fel specific (tradiţional, carnea se fierbea în zeama de oase). Acum nu cred că se mai practică, dar carnea tocată este mai greu digerabilă şi bogată în grăsimi. Consumaţi ocazional şi nu în combinaţie cu cartofi prăjiţi, reprezintă o masă bogată în protein şi grăsimi de origine animală. Consumaţi în mod constant, duc la creştere în greutate”, concluzionează specialistul.
Aşadar, profitaţi de Sărbători pentru a sta cu familia, dar petreceţi mult timp în natură! Faceţi o plimbare lungă pentru fiecare felie de cozonac consumată şi ţineţi cont că puteţi cădea rapid pradă miilor de calorii dacă mâncaţi la aceeaşi masă aperitive, brânză, ouă, drob, ciorbă, friptură, cozonac şi vin.