Beneficiile consumului de peşte gras, printre care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific. Din păcate, somonul care provine din crescătorie, este un adevărat pericol pentru sănătate.
Dr. Anne-Lise de la Universitatea din Begen, Norvegia – ţara considerată “patria somonului”, a subliniat câteva îngrijorări serioase cu privire la nivelurile ridicate de contaminanţi din somonul de cultură.
În momentul când aceşti peşti sunt consumaţi împreună cu uleiuri bogate în grăsimi, aceste molecule pot intra în organism şi se depun pe celule. Acest fenomen poate cauza probleme de sănătate şi reprezintă, în acelaşi timp, o ameninţare pentru sănătatea copiilor care se află în burţile mamelor însărcinate, consumatoare de somon.
„Eu nu recomand femeilor gravide, copiilor şi tinerilor să consume somon de crescătorie. Este incert atât în ceea ce priveşte cantitatea de toxine pe care o conţine, cât şi în privinţa modului în care ne afectează. Tipul de contaminanţi careau fost detectaţi în somonul de crescătorie au un efect asupra dezvoltării creierului şi este asociat cu autism şi reducerea IQ-ului. Ştim, de asemenea, că pot afecta alte organe în sistemul şi metabolismul imunitar al corpului”, recomandă biologul Alexandra Morton.
După dezbaterele care au avut loc în mass-media internaţională cu privire la pericolul de a mânca somon de crescătorie din cauza nivelului ridicat de poluanţi nocivi, s-a dezvăluit că Norvegia a făcut lobby la Uniunea Europeană pentru a permite un nivel mai mare de toxine în somon (Endosulfan – o toxină bioacumulativă).
Endosulfanul este un pesticid toxic, cunoscut că atacă sistemul nervos şi poate creşte riscul de autism şi provoacă malformaţii congenitale ale sistemului reproductiv uman masculin.
În plus, peştilor de crescătorie din toate speciile li se adaugă în alimentaţie un amestec de vitamine şi antibiotice, şi în funcţie de peşte se adaugă pigmenţi sintetici pentru a compensa lipsa de culoare a cărnii naturale, ca urmare a dietei modificate. Fără acestea, carnea de somon crescut în cuşti, ar avea o culoare gri pal. Este grav că am ajuns să ingerăm aceste medicamente şi substanţe chimice atunci când consumăm peşte.
Cu ce se dă culoare somonului
Cadmiul este metalul cu care se dă culoare somonului, se colorează în roşu aprins cutiile de răcoritoare, se lipesc bijuteriile şi se fac acumulatorii de la gadget-urile noastre de zi cu zi. Toate acestea în condiţiile în care cadmiul este unanim asociat cu cancerul, iar un tratament pentru tratarea intoxicaţiei cu cadmiu este deocamdată necunoscut.
Cadmiul se acumulează în rinichi unde afectează mecanismele de filtrare. Acest lucru provoacă excreţia de proteine şi zaharuri din corp şi mai departe provoacă vătămarea rinichilor. Durează foarte mult până când metalul acumulat în rinichi este eliminat din corpul uman prin urină. Alte efecte asupra sănătăţii provocate de prezenţa cadmiului în organism sunt: dificultăţi în procesul de reproducere şi chiar infertilitate, vătămarea sistemului imunitar, afecţiuni psihice şi posibila vătămare a ADN-ului sau dezvoltarea cancerului.