E sezonul sparanghelului și poți să-ți bucuri organismul cu proprietățile uluitoare ale acestei legume pentru sănătate. Acum este mult mai accesibil, dat fiind faptul că este cultivat în Moldova. Dacă până acum nu ai introdus în dietă sparanghelul, probabil este cazul să o faci. Vei rămâne surprins să-i descoperi bogăția de vitamine și minerale pe care o conține, dar și beneficiile uimitoare pentru organism și tinerețe, căci nu în zadar sparanghelul a fost numit ,,hrana regilor”! Pe lângă faptul că are un gust deosebit și îți încarcă organismul cu beneficii, sparanghelul este unul dintre cele mai sănătoase alimente, potrivite în dieta de slăbire și de detoxifiere.
Sparanghelul (Asparagus officinalis) creşte în soluri nisipoase, iar sezonul de recoltare durează din aprilie până la sfârșitul lunii iunie. Leguma a început să fie cultivată și de către producători autohtoni.
Sparanghelul este una dintre cele mai sănătoase şi nutritive legume, având un efect remarcant de anti-îmbătrânire, antiinflamator, diuretic, detoxifiant, reduce riscul bolilor de inimă, previne osteoporoza.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Sparanghelul conține un spectru larg de vitamine și minerale, fibre dietetice
Leguma abundă în vitamina K, vitamina A, folați, vitamina B1, B2, B6, niacina, vitamina E. Sparanghelul conține de asemenea vitamina C (5,6 mg/100g), fier (2,1 mg/100g), kaliu (202mg/100g), magneziu (14mg/100g), cupru, mangan, zinc, antioxidanți, aminoacizi și proteine.
Vitamina A ajută la întărirea imunității, păstrarea vederii, fortifierea oaselor, prevenirea îmbătrânirii, acidul folic previne malformațiile congenitale, cancerul și demența senilă, vitamina K întărește oasele și ameliorează coagularea sângelui, previne osteoporoza, manganul crește densitatea țesutului osos, vitamina C susține colagenul și țesutul conjunctiv, catalizează arderea grăsimilor. Kaliul ajută la funcționarea corespunzătoare a inimii, rinichilor și fibrelor nervoase.
În dieta sănătoasă și cura de slăbire
Sparanghelul este bogat în vitamine și minerale, fibre dietetice (3,5g/100g) și foarte scăzut în calorii, ceea ce constituie un mare avantaj pentru a putea fi introdus în dieta sănătoasă și echilibrată. Sparanghelul este o legumă minune, deoarece încarcă organismul cu beneficii, dar, în același timp, contribuie la menținerea greutății sănătoase, prevenind îngrășarea. Datorită fibrelor pe care le conține, sparanghelul forțează organismul să arda mai multe calorii pentru a le digera.
Datorită acțiunii sale diuretice, sparanghelul ameliorează eliminarea reziduurilor metabolice din organism, îmbunătățește funcția tractului digestiv, ameliorează tonusul și aspectul pielii. Potrivit specialiștilor americani de la UCLA, sparanghelul este leguma numărul 1 în procesele de detoxifiere.
Spectrul larg de minerale conținut în sparanghel îmbunătățește funcția renală, dar și crește rezistenţa organismului la oboseală şi asigură funcţionarea normală a ficatului.
Are efect anti-îmbătrânire
Sparanghelul este bogat în substanțe antioxidante (luteină, zeaxantină şi carotenoizi) ce protejează celulele de efectul nociv al radicalilor liberi. Acest lucru menține corpul tânăr, pielea fără riduri, elimină celulele atipice din organism. Folații (prezenți din abundență în legumele verzi și în citrice, dar și în sparanghel) ajută la reducerea mutațiilor genetice, scad riscul bolilor de inimă și cancer, reduc inflamațiile și durerile din corp.
Proprietățile terapeutice ale sparanghelului: previne infecțiile și apariția pietrelor la rinichi, este recomandat în gută, astenie fizică și intelectuală, convalescențe, bronșite, neuroze, diabet zaharat (acțiune hipoglicemiantă), dereglări de digestie, edeme.
Cum se prepară sparanghelul?
Este minunat să-l poți găti cu abur, timp de 5-8 minute. Astfel leguma își păstrează nutrienții, gustul și textura crocantă. Prin fierbere (în apă sărată, timp de 5-10 minute), sparanghelul își va pierde culoarea, dar și o parte din vitamine.
Sparanghelul are un punct de rupere naturală, între partea de jos care este lemnoasă și mijlocul delicat. Este necesar să afli unde se află acest punct de rupere și să rupi cu mâna fiecare tulpină. Dacă tulpina este prea groasă, o poți decoji pe lungime cu un cuțit de curățat legume. Tulpinile subțiri nu au nevoie de a fi decojite.
Idei de preparare:
Sparanghelul poate fi înnăbușit, gătit cu abur, fiert ușor, sotat, preparat la grătar sau murat. Acesta se potrivește excelent ca garnituri la peşte, fructe de mare, carne sau orez. Poți prepara o salată de sparanghel ori supa-cremă de sparanghel cu legume. De asemenea, îl poți folosi ca ingredient în mâncăruri de legume. Vezi, mai jos, două rețete sănătoase cu sparanghel!
Salată de sparanghel
Este o salata ușoară și delicioasă, parfumată cu gustul savuros al sparanghelului. Ingrediente: 1 linguriță de oțet de mere (zeamă de lămâie), 1 linguriță de ulei de măsline, 100g sparanghel, muștar, sare, piper, busuioc.
Mod de prepare: sparanghelul se curăță de coaja aspră, se spală, se taie bucăți de 4-5 cm lungime și se pune la fiert, în apă cu sare, ori se gătește cu abur. Ingredientele pentru sos se amestecă separat. Se scoate sparanghelul fiert din apă și se scurge. Se așează pe o farfurie și se acoperă cu sosul preparat. Salata de sparanghel este un aperitiv delicios, poate fi consumată ca garnituri la pește ori carne.
Sparanghel cu usturoi la cuptor
O altă modalitate de a prepara sparanghelul este prepararea la cuptor. Ingrediente: 1/4 linguriță piper, 1/4 linguriță sare, 2 linguri ulei de măsline, 2 căței usturoi feliați subțire, 650g sparanghel.
Mod de preparare: încinge cuptorul la 200 grade C. Curăță sparanghelul și îndepărtează părțile lemnoase. Pune sparanghelul împreună cu usturoiul feliat într-o tavă de copt, amestecă-le cu uleiul de măsline și condimentează cu sare și piper. Legumele se coc în jur de 10-15 minute, până când se înmoaie ușor.Vezi de unde poți procura cel mai proaspăt sparanghel, pe pagina de Facebook ”Sparanghel – Made in Moldova”.