Pesticidele sunt substanţe care conţin ingrediente foarte toxice, ce acţionează şi asupra materiei vii, fiind periculoase pentru mediu şi pentru om. Specialiştii au descoperit că unele fructe şi legume sunt tratate cu până la 6 pesticide nocive pentru sănătatea omului.
Conform unui raport întocmit de Laboratorul Central Fitosanitar privind planul naţional de monitorizare a reziduurilor de tip pesticide din fructe, legume şi cereale din producţia internă românească, pentru anul 2014, au fost descoperite reziduuri de pesticide în 35% dintre legumele analizate, respectiv în 47,6% dintre probele de fructe, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Pro Consumatori (APC).
Astfel, datele raportului indică prezenţa unuia până la şase tipuri de pesticide în legume şi până la şapte tipuri de pesticide, în fructe.
Cele mai frecvente reziduuri de pesticide găsite în legume au fost carbendazim, ciprodinil, clorpirifos, imidacloprid, azoxistrobin, tiofanat-metil, clorotalonil, iprodion, fludioxonil, pirimetanil.
Astfel de legume neconforme au fost pătrunjelul frunze, ceapa verde, spanacul sau salata verde, în probele cărora s-au găsit carbendazim, tiofanatmetil, propiconazol, cipermetrin, clorpirifos, clortalonil, dimetoat, dimoxistrobin, fenhexamid, iprovalicarb, triadimenol.
Fructele cu reziduuri de pesticide au fost piersicile, vişinele, merele, caisele, cireşele şi căpşunele. Printre pesticidele detectate în probele de fructe au fost ciprodinil, clorpirifos, carbendazim,pirimetanil, lambda cihalotrin, boscalid metalaxil şi fludioxonil, se menţionează în comunicatul APC.
„Informaţiile prezentate consumatorului in marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele/fructele aflate la vanzare, se refera doar la: tara de origine, clasa de calitate si pretul per unitatea de vanzare, si foarte rar, sunt mentionate informatii privind tratamentele chimice aplicate dupa recoltare”, spun specialiştii.
Pentru consumatori, în special pentru copii, femei însărcinate, vârstnici şi cei cu afecţiuni medicale cronice, sunt importante informatiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor şi fructelor după recoltare. Acest tip de date îi poate ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză şi să evite anumite afecţiuni medicale generate de aceste substanţe chimice.
,,Totodată, instituţiile statului nu aduc la cunoştinţă consumatorilor rezultatele acţiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare şi educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informaţi despre efectele nocive asupra sănătăţii ale acestor pesticide, despre infrastructura existentă la nivel naţional etc”, explică conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociatiei Pro Consumatori.