Este din ce în ce mai greu să găseşti alimente fără chimicale, fără adaosuri şi nemodificate genetic. De aceea, nutriţionista Tamara Şchiopu şi-a propus să ne ajute să descoperim alimentele sănătoase, lansând astăzi Clubul Etno- Gastonomica – un proiect la care a visat de mult timp.
“Clubul este pentru gurmanzii responsabili. Îmi propun să descoperim reţete noi, să împărtăşim sfaturi practice şi să aflăm mai multe despre provenienţa alimentelor. Un concept important pentru mine este cel numit: de la furcă la furculiţă. O mâncare pentru mine nu înseamnă doar să fie gustoasă, eu trebuie să cunosc calea pe care au parcurs-o ingredientele din farfurie mea”, a povestit nutriţionista invitaţilor săi.
La eveniment a fost prezent şi soţul Tamarei Şchiopu, un producător de legume şi fructe eco din Marea Britanie.
Lansarea Clubului Etno –Gastronomica a avut şi o primă temă de discuţie- dovleacul.
“Este o legumă cu uimitoare proprietăţi nutriţionale. Din păcate la noi dovleacul este folosit doar în plăcinte şi poate copt în cuptor, deşi există mult mai multe reţete pe bază de dovleac. În plus, este o legume pe care o găseşti acum primăvara când unele produse sunt pe sfârşite, iar altele încă nu au apărut”, a spus Tamara Şchiopu.
Invitaţii au aflat multe informaţii despre această minunată legumă, dar au şi gustat din delicioasele bucate pe bază de dovleac: supă de dovleac, plăcinţele de dovleac, bărcuţe de dovleac, pilaf cu legume de dovleac, seminţe de dovleac.
La eveniment au participat şi producători autohtoni, care au vorbit despre cât de greu este să cultivi produse ecologice la noi, dar şi mai greu le este să realizeze recolta obţinută.
Amintim că Tamara Şchiopu este şi autoarea unor cărţi de profil. Unica.md a publicat unele reţete de post recomandate de către nutriţionistă.