Alimentaţia este esenţială pentru femeia care îşi doreşte să fie robustă, plină de energie, tinereţe şi farmec. Iată zece alimente cu beneficii valoroase pentru o femeie căreia îi place să se simtă minunat.
1. Fasolea roşie
Inclusă în această listă datorită conţinutului înalt de compuşi antioxidanţi, proteine, folaţi, vitaminele grupului B, fibre, mangan, cupru, kaliu, mgneziu, fier, zinc, seleniu, calciu, carbohidraţi complecşi. Consumul de fasole roşie combate osteoporoza, îmbătrânirea prematură, stimulează creşterea părului, reduce riscul de cancer.
Recomandat: 3 porţii (volum de 240ml) de fasole roşie pe săptămână.
2. Sardinele
Sardinele sunt o sursă bogată de vitamina D, E, B, mai ales B12, calciu, seleniu, fier, magneziu, zinc, cupru, dar şi acizi graşi Omega-3. Sardinele, dintre specii de peşte, sunt cele mai bogate în calciu, iar somonul – în acizi graşi Omega-3, inclusiv acid DHA, esenţial pentru o sarcină sănătoasă, păr viguros, piele catifelată, lupta contra depresiei, protecţia împotriva bolii Alzheimer și cancerului. Proteinele şi vitamina D, calciul asigură un sistem osos puternic, sporesc imunitatea.
Recomandat: cel puţin două porţii de peşte, inclusiv gras, pe săptămână.
3. Spanacul
Frunzele verzi de spanac sunt o sursă minunată de vitamina A, K, C, acid folic, mangan, magneziu, calciu, fier, kaliu, dar şi luteină – nutrient esenţial pentru vedere. Spanacul îngrijeşte, în special, dantura, previne osteoporoza, anomaliile fătului, înlătură oboseala, creşte imunitatea.
4. Nucile
Sunt încărcate în proteine, fibre, vitaminele grupului B, cupru, zinc, calciu, fier, mangan, magneziu, seleniu, acid folic, acizi graşi esenţiali Omega-3. Îmbunătăţesc funcţiile creierului, memoria, menţin elasticitatea vaselor, previn căderea părului, întăresc unghiile, cresc imunitatea, datorită conţinutului înalt de zinc, sporesc fertilitatea, reduc riscul de cancer la sân.
Recomandat: cantitatea unui pumn propriu de miez de nucă zilnic.
5. Morcovul
Un aliment cu acţiune puternic antioxidantă datorită conţinutului înalt de vitamina A şi E, calificate drept vitaminele femeilor, întrucât previn îmbătrânirea precoce a organismului, formarea ridurilor, păstrează vederea, protejează de cancer.
6. Ovăzul
Cereală cu un conţinut înalt de fibre, solubile și insolubile, vitaminele grupului B, acid folic, mangan, fier, zinc, calciu, cupru, magneziu. Ovăzul este deosebit de important pentru controlul sănătos al greutăţii, funcţionarea normală a intestinului şi sănătatea fanerelor, prospeţimea tenului.
Recomandat: zilnic cereale integrale în meniu; sunt recomandate 25 -30g de fibre dietetice/zi, cât s-ar conţine în 400-500g de ovăz.
7. Iaurtul
Este bogat în proteine de înaltă calitate şi calciu, benefice pentru oase şi unghii, probiotice – care ajută la funcţionarea sănătoasă a intestinului şi sporirea imunităţii.
Recomandat: trei porţii de produse lactate zilnic.
8. Broccoli
Conţine glucosinolaţi şi de rând cu alte crucifere previne cancerul la sân. Broccoli este o sursă bună de vitamina C, K, A, acid folic, mangan, are grijă de sănătatea inimii, vaselor de sânge, previne osteoporoza.
Recomandat: două sau mai multe porţii (120ml) de broccoli fiert pe săptămână.
9. Soia
Este o sursă vegetală minunată de proteine şi vitamina K, vitaminele grupului B, acid folic, mangan, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fier, calciu. Soia reduce riscul de cancer la sân, menţine oasele puternice după menopauză, înlătură simptomele sindromului climacteric.
10. Roşiile
Sunt bogate în licopen, substanţă antioxidantă ce protejează contra cancerului cervical şi cel de sân, menţin tenul proaspăt şi sănătos, scad nivelul de colesterol în sânge, îmbunătăţesc vederea, previn îngrăşarea.
Multă sănătate!