Top 10 alimente sănătoase pentru femei

Alimentaţia este esenţială pentru femeia care îşi doreşte să fie robustă, plină de energie, tinereţe şi farmec. Iată zece alimente cu beneficii valoroase pentru o femeie căreia îi place să se simtă minunat.

separator
646x404

1. Fasolea roşie
Inclusă în această listă datorită conţinutului înalt de compuşi antioxidanţi, proteine, folaţi, vitaminele grupului B, fibre, mangan, cupru, kaliu, mgneziu, fier, zinc, seleniu, calciu, carbohidraţi complecşi. Consumul de fasole roşie combate osteoporoza, îmbătrânirea prematură, stimulează creşterea părului, reduce riscul de cancer.
Recomandat: 3 porţii (volum de 240ml) de fasole roşie pe săptămână.

2. Sardinele
Sardinele sunt o sursă bogată de vitamina D, E, B, mai ales B12, calciu, seleniu, fier, magneziu, zinc, cupru, dar şi acizi graşi Omega-3. Sardinele, dintre specii de peşte, sunt cele mai bogate în calciu, iar somonul – în acizi graşi Omega-3, inclusiv acid DHA, esenţial pentru o sarcină sănătoasă, păr viguros, piele catifelată, lupta contra depresiei, protecţia împotriva bolii Alzheimer și cancerului. Proteinele şi vitamina D, calciul asigură un sistem osos puternic, sporesc imunitatea.
Recomandat: cel puţin două porţii de peşte, inclusiv gras, pe săptămână.

3. Spanacul
Frunzele verzi de spanac sunt o sursă minunată de vitamina A, K, C, acid folic, mangan, magneziu, calciu, fier, kaliu, dar şi luteină – nutrient esenţial pentru vedere. Spanacul îngrijeşte, în special, dantura, previne osteoporoza, anomaliile fătului, înlătură oboseala, creşte imunitatea.

4. Nucile
Sunt încărcate în proteine, fibre, vitaminele grupului B, cupru, zinc, calciu, fier, mangan, magneziu, seleniu, acid folic, acizi graşi esenţiali Omega-3. Îmbunătăţesc funcţiile creierului, memoria, menţin elasticitatea vaselor, previn căderea părului, întăresc unghiile, cresc imunitatea, datorită conţinutului înalt de zinc, sporesc fertilitatea, reduc riscul de cancer la sân.
Recomandat: cantitatea unui pumn propriu de miez de nucă zilnic.

5. Morcovul
Un aliment cu acţiune puternic antioxidantă datorită conţinutului înalt de vitamina A şi E, calificate drept vitaminele femeilor, întrucât previn îmbătrânirea precoce a organismului, formarea ridurilor, păstrează vederea, protejează de cancer.

6. Ovăzul
Cereală cu un conţinut înalt de fibre, solubile și insolubile, vitaminele grupului B, acid folic, mangan, fier, zinc, calciu, cupru, magneziu. Ovăzul este deosebit de important pentru controlul sănătos al greutăţii, funcţionarea normală a intestinului şi sănătatea fanerelor, prospeţimea tenului.
Recomandat: zilnic cereale integrale în meniu; sunt recomandate 25 -30g de fibre dietetice/zi, cât s-ar conţine în 400-500g de ovăz.

7. Iaurtul
Este bogat în proteine de înaltă calitate şi calciu, benefice pentru oase şi unghii, probiotice – care ajută la funcţionarea sănătoasă a intestinului şi sporirea imunităţii.
Recomandat: trei porţii de produse lactate zilnic.

8. Broccoli
Conţine glucosinolaţi şi de rând cu alte crucifere previne cancerul la sân. Broccoli este o sursă bună de vitamina C, K, A, acid folic, mangan, are grijă de sănătatea inimii, vaselor de sânge, previne osteoporoza.
Recomandat: două sau mai multe porţii (120ml) de broccoli fiert pe săptămână.

9. Soia
Este o sursă vegetală minunată de proteine şi vitamina K, vitaminele grupului B, acid folic, mangan, cupru, zinc, seleniu, magneziu, fier, calciu. Soia reduce riscul de cancer la sân, menţine oasele puternice după menopauză, înlătură simptomele sindromului climacteric.

10. Roşiile
Sunt bogate în licopen, substanţă antioxidantă ce protejează contra cancerului cervical şi cel de sân, menţin tenul proaspăt şi sănătos, scad nivelul de colesterol în sânge, îmbunătăţesc vederea, previn îngrăşarea.
Multă sănătate!

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!



Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Stevie Wonder, tată de tripleţi la 64 de ani
Articolul anterior
Secretul urât mirositor al Angelinei Jolie
Articolul următor