Top 7 alimente pentru ochi sănătoşi!

“Mănâncă morcovi şi vei avea ochi sănătoşi”- aceasta este afirmaţia pe care ai auzit-o de mică de la părinţii tăi. Sunt însă

separator
şi alte alimente care îţi pot menţine vederea sănătoasă.

Top 7 alimente pentru ochi sănătoşi!

Cele mai mari pericole pentru vederea ta sunt degenerarea maculară şi cataracta, dar având o alimentaţie potrivită, poţi preveni aceste probleme. Pentru o vedere bună, ai nevoie de vitaminele C, E şi K, din grupul de vitamine B- B6, B9 şi B12, betacaroten, luteină, acizi graşi Omega 3.

Iată care sunt cele 7 alimente minune pentru ochii tăi:

1. Morcovii

Şi din nou părinţii au avut dreptate! Morcovii într-adevăr previn cataracta. Bogaţi în vitamina A, aceştia reduc riscurile degenerării maculare. Îi poţi consuma ca atare, în salate, copţi sau fierţi.

varza2. Varza

Bogată în vitamina K, varza nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Aceasta este necesară pentru sănătatea ochilor tăi. Trebuie să o consumi crudă deoarece la fierbere vitamina K se distruge.

peste3. Peştele

Peştele este un alt aliment recomandat pentru păstrarea sănătăţii ochilor. Acizii graşi Omega-3 din peşte are beneficii majore asupra vederii.

4. Ouăle

În componenţa oului sunt prezente luteina şi xeaxantina, substanţe esenţiale pentru menţinerea acuităţii vizuale. Ouăle sunt bogate şi în cisteină, sulf, lecitină, aminoacizi, componente ce previn formarea cataractei.

alune5. Alunele

Alunele stabilizează membranele celulare datorită conţinutului ridicat de acizi graşi recomandaţi pentru păstrarea sănătăţii ochilor.

struguri6. Strugurii

Mai multe studii au demonstrat că strugurii îmbunătăţesc vederea nocturnă. Struguri te vor ajuta perfect să-ţi adaptezi vederea la întuneric.

grapefruit7. Grapefruit-ul

Acest fruct conţine bioflavonoide care întârzie îmbătrânirea cristalinului ochiului. Se recomandă să-l consumi anume cu pelicula transparentă ce îl acoperă deoarece aceasta conţine substanţele necesare pentru ochi sănătoşi.

Sfaturi utile pentru ochi sănătoşi şi frumoşi!

1. Foloseşte ochelarii de protecţie;

2. Dormi suficient;

3. Nu consuma alcool în cantităţi mari;

4. Protejează-ţi ochii de razele ultraviolete;

5. Renunţă la fumat;

6. Bea cât mai multe lichide.

Text: Sorina Ţurcanu

Tradiții și obiceiuri în dimineața zilei de Paște

Paștele are numeroase simboluri care sunt în strânsă legătură cu tradițiile religioase și cu natura. Aceste simboluri sunt reflectate în obiceiurile și mesele de Paște, dar și în decorațiunile specifice.

1.Slujba de Înviere: În noapte Învierii, mulți moldoveni participă la slujba de Înviere la biserică, unde se rostesc rugăciuni, se cântă imnuri de bucurie și se vestesc tradiționalele „Hristos a Înviat!” și „Adevărat a Înviat!”.

2. Vopsirea ouălor: Vopsirea ouălor este un obicei răspândit în Moldova, iar ouăle vopsite sunt considerate simboluri ale vieții și fertilității. Culorile vii și modelele decorative ale ouălor adaugă o notă festivă casei și mesei de Paște.

3. Masa de Paște tradițională: Masa de Paște este un moment central al sărbătorii, unde familia și prietenii se adună pentru a se bucura de bucatele tradiționale moldovenești precum pasca, miel, cozonacul, ouăle roșii și fripturile de miel sau de vită.

4. Focul Haric: Participanții aduc cu ei de la biserică lumânări aprinse și își aprind lumânările de la focul sacru, simbolizând primirea harului divin și răspândirea luminii și căldurii în casele și în inimile lor. Focul Haric este însoțit de cântări religioase, rugăciuni și binecuvântări, iar flăcările sale sunt considerate a avea puteri purificatoare și vindecătoare.

5. Ciocnitul ouălor: Un obicei tradițional de Paște în Moldova, în care două persoane își lovesc ouăle unul de celălalt, iar oul care rămâne intact este considerat câștigător și aduce noroc în anul ce va urma. Acest gest simbolic de împărtășire și solidaritate întărește legăturile familiale și comunitare în timpul sărbătorii Pascale.

Așa poți evita intoxicațiile alimentare de sărbători

Evitatul intoxicațiilor alimentare de sărbători poate fi chiar o provocare, mai ales când mesele festive sunt bogate și preparatele stau mult timp pe masă. Dar cu câteva măsuri simple, te poți bucura de tot fără riscuri. Iată câteva sfaturi practice:

Prepară termic corect carnea

  • Carnea de porc, pui și ouăle trebuie să fie bine gătite (fără părți roz sau crude).
  • Folosește un termometru de carne dacă ai: puiul trebuie să ajungă la 74°C, iar carnea de porc la cel puțin 71°C.

Ai grijă la păstrarea mâncării

  • Mâncarea caldă nu trebuie să stea la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Ce rămâne de la masă, pune rapid în frigider, în recipiente acoperite.
  • Frigiderul trebuie să stea sub 4°C, iar congelatorul la -18°C sau mai rece.

Deserturile cu cremă sau frișcă

Se țin la rece și se consumă în maximum 2-3 zile.

Frișca din lapte crud sau cremele cu ou crud sunt un pericol dacă nu sunt păstrate corect.

Consumul zilnic al unei bucățele din acest fruct poate adăuga ani vieții tale

Avocado se bucură de o popularitate uriașă. Aceste fructe verzi, cremoase, se regăsesc în sandvișuri, salate și pe numeroase feed-uri de pe rețelele sociale.

După analizarea mai multor abordări alimentare, un studiu notabil a atras atenția prin concentrarea sa asupra potențialului unui avocado pe zi pentru îmbunătățirea calitatății dietei și încurajarea obiceiurilor alimentare mai sănătoase.

„Avocado este o sursă extraordinară de nutrienți, iar obiectivul nostru a fost să vedem dacă un consum constant le poate îmbunătăți calitatea dietei,” a explicat Petersen.

Cercetătorii au observat că această schimbare simplă a influențat modul în care oamenii își planificau mesele, punând mai mult accent pe alimente bogate în nutrienți, scrie earth.com.

„Această îmbunătățire sugerează că strategii simple, cum ar fi consumul zilnic de avocado, pot crește semnificativ calitatea alimentației.”

Un alt rezultat important a fost așa-numitul „efect de substituție”: avocado a fost adesea înlocuitor pentru alimente mai calorice și mai puțin nutritive.

Ziua Independenței în imagini!
Articolul anterior
Doina Crigan: În Moldova este un lux să investeşti în educaţie
Articolul următor
Close menu