Uită de banalul piure de cartofi. Iată 6 reţete mai gustoase

Toamna, ai atâtea legume la îndemână încât poţi să faci piure nu doar din cartofi. Joacă-te cu culorile, testează reţete noi şi bucură-te de un preparat plin de vitamine!

separator

Piure de ţelină cu alune coapte

piure-de-telina-cu-alune-coapte_size5

Ingrediente: 1 lingura ulei de alune, 50g alune tocate şi prajite, piper, 110g unt taiat cubuleţe, sare, 150ml smântână grasă, 160ml lapte, 1.2kg cartofi tăiati cubulete, 1.2kg rădăcină ţelina curăţată si tăiată cubuleţe.

Metoda de preparare

Fierbe cubuleţele de ţelină şi cartofii în apă cu sare, timp de 25 de minute. Scurge-le şi pasează-le bine într-o oală.

Între timp, pune la fiert laptele şi smântâna. Când dau în clocot ia-le de pe foc. Pune legumele pasate pe foc mic şi amestecă constant timp de 2 minute, astfel încât să se evapore apa în exces. Adaugă untul şi încorporează-l. Ia oala de pe foc şi adaugă treptat amestecul fierbinte de lapte cu smântână.

Condimentează cu sare şi piper şi strecoară piureul fierbinte printr-o sită. Vei obţine un piure moale şi cremos. Presară înainte de servire 1 lingură de ulei de alune şi alunele tocate şi prăjite.

Piure de cartofi cu brânza de capră şi chives

piure-de-cartofi-cu-branza-de-capra-si-chives_size5

Un piure mult mai cremos decât cel clasic cu o aromâ plâcuta de chives.

Ingrediente: 1/4 linguriţă piper, 170g brânză de capră, 1 linguriţă sare, 2 linguri unt, 1.2 kg cartofi de copt curăţaţi şi tăiat cubulete, 240ml lapte, 3 linguri chives tocate

Metoda de preparare

Pune cartofii la fiert cu apă cât să îi acopere şi 1/2 linguriţă sare. Lasă-i să fiarbă la foc mic timp de 15 minute, până când se înmoaie, apoi scurge apa.

Pune înapoi oala pe foc mic, adaugă restul de sare şi untul. Zdrobeşte cartofii până când ajung la consistenţa si textura dorită, apoi adaugă brânza de capră fărămiţată şi piper.

Amestecă bine până când brânza se topeşte. Pune laptele şi găteşte totul pe foc mic până când amestecul se înfierbantă, având grijă să amesteci. Ia de pe foc şi amestecă în piure şi chives tocate.

Piure de cartofi şi fenicul cu lapte bătut

piure-de-cartofi-si-fenicul-cu-lapte-batut_size5

Ingrediente: 2 linguriţe sare, 200g spanac fiert, 240ml lapte bătut, 500g piure dovleac (din conservă), 1/2 bulb fenicul, 2 căţei usturoi tocaţi, 1/2 lingură ulei de măsline, 10 cartofi roşii (medii).

Metoda de preparare

Fierbe cartofii curăţaţi în apă cu puţină sare până când se înmoaie. Scurge-i şi pune-i într-un bol.

Între timp, căleşte bulbul de fenicul feliat subţire în uleiul încins, timp de 6-8 minute, până când se înmoaie. Adaugă usturoiul şi mai lasă un minut. Zdrobeşte carfofii cu o furculiţă si adaugă feniculul, piureul de dovleac, spancul, laptele bătut şi sare.

Piure cu morcovi, praz şi pătrunjel

piure-cu-morcovi-praz-si-patrunjel_size5

O garnitură colorată şi gustoasă. Morcovii sunt zdrobiţi şi nu pasaţi ca într-un piure, pentru a obţine o textură păstoasă.

Ingrediente: 1 fir praz (mediu) tocat mărunt, 3 linguri unt, 1.5kg morcovi curăţaţi şi tocaţi, 100g smântână, 5 linguri pătrunjel tocat mărunt, sare, piper.

Metoda de preparare

Fierbe morcovii în apă cu sare până când se înmoaie bine. Scurge-i şi lasă-i deoparte pentru câteva minute, până când aburul din ei usucă toată apa.

Topeşte untul într-o oală la foc mediu, adaugă prazul, asezonează cu sare şi piper şi lasă totul pe foc timp de 2 minute, până când prazul se înmoaie puţin. Opreşte focul.

Adaugă morcovii şi amestecă bine. Pune smântâna şi cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi sau cu o fuculiţă pasează morcovii şi prazul. Încorporează şi pătrunjelul şi mai adaugă sare şi pier după gust.

Piure copt din conopidă

piure-copt-din-conopida_size5

Înnobilează piureul clasic din cartofi cu gustul unei conopide proaspete. Vei adăuga astfel garniturii un plus de vitamina C şi magneziu, pe care conopida le are din plin. Pentru ca aromele de cartofi şi conopidă să se omogenizeze pune piureul la cuptor.

Ingrediente: piper alb, sare, 2 căţei usturoi, 1 lingură maioneză, 4 linguri unt, 2 linguri smântână, 1,5 kg conopidă.

Metoda de preparare

Spală conopida sub un jet de apă rece şi taie-o în bucheţele. Fierbe-o timp de 10 minute în apă clocotită până când se înmoaie bine. Scurge-o şi pune toate buchetele de conopidă fiartă într-un blender alături de celelalte ingrediente. Mixează până când devine un piure. Unge un vas de ceramică cu unt şi toarnă piureul de conopidă. Presară deasupra bucăţele mici de unt. Coace în cuptorul preincălzit la 180 grade C,  pentru 20 de minute până când capătă o crustă aurie.

Piure de cartofi cu usturoi şi rozmarin

piure-de-cartofi-cu-usturoi-si-rozmarin_size5

Ingrediente: 1 linguriţă rozmarin uscat, 1 ceapă medie tocată, 900g cartofi curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe, sare, 2 căpăţâni usturoi, piper

Metoda de preparare

Încinge cuptorul al 180 grade C şi coace căpăţânile de usturoi, învelite în folie de aluminiu, timp de 1 oră. Lasă-le să se răcească 10 minute, taie-le un capac şi apoi stoarce-le pentru a scoate pulpa de usturoi copt. Fierbe cartofii şi ceapa în apă cu puţină sare, timp de 15 minute, până când cartofii se înmoaie. Scurge apa şi păstrează 60ml din ea. Pune usturoiul copt peste cartofii fierţi, adaugă lichidul păstrat, rozmarinul, sare şi piper. Pasează totul până când obţii consistenţa dorită.

Sursa

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Fibra naturală care are efectul medicamentului minune pentru slăbit: în ce se conține

O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz, scrie clicksanatate.ro.

Recent, cercetătorii au descoperit că această fibră ar putea avea efecte similare cu medicamentele precum Ozempic, un tratament utilizat pentru scăderea în greutate și controlul glicemiei. Deși studiile au fost realizate pe șoareci, rezultatele sunt promițătoare și sugerează că anumite tipuri de fibre pot fi mai eficiente decât altele în reglarea greutății și sănătății metabolice.

Ce este beta-glucanul și cum funcționează?

Beta-glucanul este o fibră solubilă care se găsește din abundență în ovăz și orz. Fibrele alimentare, ca beta-glucanul, sunt hrana preferată a bacteriilor din intestinul tău, care le fermentează și produc compuși benefici, cum ar fi butiratul.

Ovăzul conține beta-glucan, fibre care poat ajuta în procesul de slăbire. Foto: Shutterstock. 

În cadrul studiului, șoarecii hrăniți cu beta-glucan au pierdut în greutate și și-au redus stratul de grăsime, chiar dacă dieta lor era bogată în grăsimi. Acest efect nu a fost observat la șoarecii care au consumat alte fibre, cum ar fi dextrina de grâu sau amidonul rezistent.

Cum contribuie beta-glucanul la pierderea în greutate?

Când microbii intestinali fermentează beta-glucanul, produc butirat, un metabolit care are multiple efecte benefice. Unul dintre aceste efecte este stimularea producției de GLP-1 (peptida-1 asemănătoare glucagonului), o proteină naturală responsabilă de reglarea apetitului și stimularea eliberării de insulină. Medicamentele precum Ozempic imită această peptidă pentru a ajuta persoanele să slăbească și să-și regleze glicemia. Consumul de beta-glucan din alimente poate, așadar, să stimuleze natural acest proces.

De ce este important să alegi fibrele potrivite?

Nu toate fibrele sunt la fel, iar efectele lor asupra organismului variază mult. Fibrele solubile, cum sunt beta-glucanii, sunt fermentate cu ușurință de bacteriile intestinale, ceea ce poate avea beneficii directe asupra sănătății metabolice. În schimb, fibrele insolubile, precum celuloza, se combină cu alte substanțe pentru a forma scaun, dar nu produc aceleași efecte asupra glicemiei sau greutății. Așadar, dacă dorești să beneficiezi de toate avantajele pentru sănătate ale fibrelor, e important să alegi tipurile potrivite.

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o

Cum poți integra beta-glucanul în dieta ta?

Consumă mai des alimente bogate în beta-glucan, precum fulgii de ovăz și orzul, fie ca mic dejun, fie ca gustare sau ca ingredient în diverse preparate.

Aceasta nu doar că îți poate ajuta microbiomul intestinal să producă compuși benefici, dar îți poate susține și eforturile de control al greutății și sănătatea generală. În plus, beta-glucanii ajută și la menținerea senzației de sațietate, ceea ce îți poate reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei.

Cercetările sugerează că beta-glucanul, o fibră solubilă naturală, poate avea efecte impresionante asupra greutății și glicemiei. Deși studiile sunt încă în faza incipientă, adăugarea de ovăz și orz în dieta ta zilnică ar putea aduce beneficii semnificative. S-ar putea să nu fie chiar la nivelul unui medicament precum Ozempic, dar este o metodă simplă, naturală și accesibilă de a-ți susține sănătatea.

Femeia cu talia de 40 de cm! Cum a reuşit să arate aşa
Articolul anterior
Boala ce îi permite unei femei să-şi transforme corpul într-o operă de artă. Video
Articolul următor