Pe lângă măsurile de îngrijire a danturii şi alimentaţia are un rol important în menţinerea sănătăţii ei. Dinţii au nevoie de un aport adecvat de minerale, care să le întreţină rezistenţa. Iată care sunt alimentele ce au grijă de sănătatea danturii tale:
Calciul – aliatul dinţilor sănătoşi
Alimentele bogate în calciu te ţin departe de cabinetul stomatologic. Laptele, iaurtul şi chefirul au mult calciu, care îţi fortifică şi remineralizează smalţul dentar. Produsele lactate au un avantaj – asigură o rată bună de absorbţie a calciului din ele la nivelul intestinului.
Ţelina îţi protejează dinţii de carii
Rădăcina de ţelină este un aliment abraziv pentru dinţi, având multe fibre, care curăţă mecanic suprafaţa dinţilor. Un alt beneficiu este că prin masticaţie se asigura şi masajul gingiilor, păstrându-le sănătoase. În plus, ţelina are şi actiune antibacteriană.
Căpşunele albesc dinţii
Căpşunele, merele sau citricele menţin sănătatea danturii, asigurând un efect detartrant natural, graţie acizilor organici pe care îi conţin, şi ajută la albirea dinţilor. Nu e nevoie să masezi fructul pe dinţi, este suficient să îl mănânci. În plus, aceste fructe conţin vitamina C, care se ştie este ,,cimentul’’ ce leagă celulele între ele, fiind importantă pentru dinţi şi gingie.
Peştele – bogat în vitamina D
Vitamina D este un nutrient esenţial ce ajută la asimilarea calciului în organism. Peştele, gălbenuşul de ou, pe lângă calciu, aportă în organism şi cantităţi bune de vitamina D, pentru un smalţ rezistent. Sardinele sunt cele mai bogate în calciu, dintre speciile de peşte.
Seminţele de susan – pentru dinţi mai tari
Au efect abraziv, dar şi o doză mare de calciu în ele. Este uşor să le integrezi în alimentaţie, dacă le foloseşti înmuiate în lichide pentru câteva ore, chefir sau apă. Adaugă-le într-o salată de legume crude.
Varza – protejează smalţul dentar
Vitamina K asigură dezvoltarea osoasă şi absorbţia mineralelor. Consumul de alimente bogate în vitamina K, precum frunzele verzi, spanacul, frunzele de ţelină, pătrunjelul, varza, ceapa, usturoiul, prazul, fasolea, mazărea, năutul, contribuie la întărirea dinţilor, fiind totodată şi surse de calciu.
Pătrunjelul curăţă dinţii de bacterii
Pătrunjelul este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante şi antibacteriene. Pătrunjelul este, de asemenea, o sursă de vitamina K, dar şi calciu, având şi proprietăţi antiinflamatoare la nivelul gingiilor, mucoasei cavităţii bucale. Mestecă puţin pătrunjel şi vei împrospăta şi respiraţia.