Experţii în educaţie alimentară atenţionează cu privire la consumul alimentelor dulci şi rafinate în timpul sezonului rece, deoarece scade forţa imunitară a organismului.. În acelaşi timp, există o legătură directă între produsele lactate şi bolile respiratorii. Află de ce nu e bine să consumi aceste alimente când eşti răcită.
![separator](https://unica.md/wp-content/themes/unica-theme/img/separ_article.png)
Alimente care predomină în mâncare şi care slăbesc imunitatea sunt inclusiv:
1. Cerealele rafinate şi pâinea albă
Pe lângă faptul că te lipsesc de nutrienţii benefici ai stratului exterior al grânelor, acestea, datorită carbohidraţilor simpli, cauzează un ,,tsunami de zahăr’’ în organism, potrivit nutriţioniştilor. Cerealele rafinate se convertesc rapid în glucoză în procesul digerării. În schimb, tărâţele grânelor în alimentaţie sporesc imunitatea. Un mic dejun stimulent al imunităţii pot fi fulgii de ovăz cu banane, scorţişoară sau alte alimente sănătoase.
2. Alimentele prăjite
Acestea sunt inamicii sistemului digestiv sănătos, fiind bogate în grăsimi ce afectează răspunsul organismului fată de infecţii. Cercetătorii au determinat că obezitatea şi dieta încărcată în grăsimi ,, scad rezistenţa organismului contra bolilor infecţioase şi cresc susceptibilitatea pentru anumite tipuri de cancer’’.
3. Consumul crescut de alcool
Consumul abuziv de alcool, bere în timpul sezonului de gripă scade rezistenţa la virusuri. Studiile au arătat că un consum zilnic de alcool mai mare de trei ori decât 150ml de vin, 350ml bere sau 30g lichior duce la deficit imunitar.
4. Produse lactate – preferabil de evitat în răceală şi tuse
Multe din produsele lactate pot avea cantităţi înalte de carbohidraţi şi grăsimi. În acelaşi timp există o legătură directă între produsele lactate şi bolile respiratorii. Brânza, laptele, îngheţata şi alte produse lactate ,,pot să acţioneze nefavorabil asupra mucoasei respiratorii în caz de răceală, gât inflamat, tuse şi din acest motiv ar trebui evitate, spune expertul în sănătate Gary Null în The Complete Encyclopedia of Natural Healing. Potrivit Mayo Clinic, laptele ar face flegma din gât şi lumenul bronşiilor mai văscoasă şi mai greu de expectorat decât ar fi în mod normal.
Alimentele dulci cum ar fi strugurii, merele, perele, bananele, portocalele sunt un scut „de protecție a sistemului imunitar”, iar produsele alimentare bogate în vitamina A, C, E şi zinc (nucile, seminţele, sfecla, roşiile, ardeii graşi, gogoşarii, pătrunjelul, ţelina, peştele, morcovii, ouăle, tărâţea brută de grău) sunt mult valoroase pentru stimularea imunităţii de rând cu cele care conţin probiotice sau alimentele fermentate cum ar fi legumele murate – de măr, varză, gulie, frunze murate de viţă-de-vie, castraveţi, roşii.
Alimentele bogate în fibre şi carbohidraţi complecşi, cum ar fi fasolea, năutul, lintea stabilizează nivelul zahărului în sange şi ţin sistemul imunitar sub control.